Kärpät sinetöi ottelusarjan jo pelin alussa − Dufva piti Hovisen maalilla koko ottelun

LIIGA / Raportti
Kärppien jatkopaikka sinetöityi viimeistään Radek Koblizekin maaliin toisessa erässä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kahden ottelun yhteismaaleilla laskettu pudotuspelisarja Kärppien ja Sportin välillä sai viimeisen sinettinsä jo avauserässä. Vaasassa kahden maalin edun napannut oululaisjoukkue teki avauserässä kaksi osumaa lisää, ja lopulta sarja meni Kärppien eduksi 7-3.

Kärppien pitäessä vahvaa etumatkaa kolmannessa erässä oli huomattavaa, että Sport ei ottanut missään vaiheessa maalivahti Niko Hovista pois maaliltaan, vaikka vierailija saikin erässä kolme ylivoimaa. Vaikka päätöserä olikin vieraiden hallintaa, omalta osaltaan tuo kertoi vierasjoukkueen alistumisesta.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner kommentoi kolmannen erän peliä seuraavasti: 

− Vähän jännitti johtoasema. Aika samanlainen tilanne kuin eilen, että kaksi erää pystyimme pelaamaan rennosti, ja Sport taisteli kovaa kolmannessa erässä. Jatkoon pääsy on tietysti hieno asia.

Seuraava vastustaja Kärpillä on runkosarjan kakkonen HIFK. Kärpät on viimeksi lähtenyt puolivälieriin vieraskentällä vuonna 2012.

− Aikaisempina vuosina puolivälierät on ollut se painekierros Kärpille, nyt se oli tämä. Tästä voi lähteä rennommin HIFK:ta vastaan, Manner totesi.

Ratkaisevia maaleja jo avauserässä

Ottelun lähtöasetelma näkyi jo sillä tavalla, että Sport oli aktiivinen, vaikka turhia riskejä joukkue ei kuitenkaan vielä ensimmäisessä erässä ottanut.

Avausmaalista vastasi kuitenkin Kärpät. Kulmakiekottelun jälkeen Mika Pyörälä syötti Radek Koblizekin maalipaikkaan. Niko Hovinen torjui vielä tämän, mutta Cody Kunykin paluukiekkoa ei. Vain minuuttia myöhemmin Aku Räty kilautteli maalirautoja. Sport sai jonkun verran painehetkiä Kärppien päätyyn, mutta pääosin erän maalipaikat olivat kotijoukkueelle.

Kärppien toinen maali tuli Niclas Luceniuksen hyökkäyspään jäähyn aiheuttaman ylivoiman aikana. Kunyk yritti puolustajien Aleksi Mäkelän ja Ari Gröndahlin välistä. Se ei onnistunut, mutta yritys jätti kiekon Jussi Jokisen poimittavaksi, ja konkarihyökkääjä laittoi kiekon rystyltä maaliin.

Toisen erän puolelle jatkuneen Mika Partasen rangaistuksen aikana Kärpät pyöritti vahvasti, mutta ei onnistunut tekemään lisäosumia. Sen jälkeen Julius Hermonen oli unohtunut maalin eteen, mutta hän ei onnistunut ohittamaan Hovista. Sen jälkeen Sport sai tilaisuuden pelata 50 sekuntia viidellä kolmea vastaan, mutta vierasjoukkue sai aikaiseksi vain yhden laukauksen kohti maalia.

Kärpät teki illan kolmannen maalin heti ottelun puolivälin jälkeen, kun Hovinen torjui Taneli Ronkaisen paluukiekon eteensä ja Radek Koblizek suti irtokiekon sisään. Lucenius sai mailansa väliin vasta maalin puolella. Minuutteja myöhemmin Shaun Heshka, Koblizek ja Kunyk olivat lisätä Kärppien johtoa entisestään komean syöttökuvion jälkeen, mutta Hovinen onnistui torjumaan.

Kolmannen erän alussa Sport sai ylivoiman, mutta se oli jälleen tulokseton. Vaikka joukkue hallitsikin päätöserää, jonkunlaista alistumista kuvaa se, että maalivahtia ei otettu tässä vaiheessa pois. Toisen ylivoimansa aikana Sport viimein onnistui, kun Olavi Vauhkonen ohjasi Turo Asplundin nappisyötöstä kiekon maaliin.

Tästäkin eteenpäin kiekko pyöri pääosin Kärppien päädyssä, ja Patrik Rybár torjui päätöserässä 17 kiekkoa. Enempää takaiskuja slovakialaisvahti ei enää kokenut, ja näin Kärpät vei ottelusarjan suhteellisen selvästi yhteismaalein 7−3.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Kärpät tylytti ja näytti karkaavan − Keränen piti Sportin haaveet hengissä: "Turha siinä on paskoa housuun"

Kärpät näytti ratkaisevan ensimmäisen kierroksen otteluparinsa jo kahdessa erässä, mutta Vaasan Sport taisteli kahdella maalilla itsensä vielä otteluparin voittotaistoon. Oululaiset veivät avauspelin maalein 4−2.

Kärpät lähtee perjantain toiseen osaotteluun kahden maalin johtoasemasta. Avauspeli Vaasassa päättyi sen voittoon lukemin 4−2. Kärpät näytti karkaavan otteluparin voittoon karkaamalla ottelussa jo neljän maalin johtoon, mutta Janne Keräsen kaksi osumaa pitivät vaasalaisten toiveet hengissä.

Avauserä oli varsin tasainen. Molemmat joukkueet keskittyivät mahdollisimman huolelliseen kiekonkäsittelyyn ja kontrolliin. Maalin makuun päästiin vasta erän lopussa, kun Jussi Jokinen lapioi paluukiekosta joukkueensa johtoon. Kyseessä oli tarkasti pelatun avauserän ainoa jäähy.

Toisen erän alkuun vuorossa oli toinen kylmä suihku vaasalaisille. Hyökkäyspään pyöritys johti Kärppien paikkaan, jonka päätti Juhamatti Aaltosen nostama laukaus. Tilanne tarkistettiin videolta, jonka kertoma oli selvä: Kärpät siirtyi 2−0-johtoon.

Tämän jälkeen Sportilla oli oivat tilaisuudet päästä otteluun mukaan, kun se pääsi yrittämään ylivoimalla kavennusta kahteen eri otteeseen. Maalit jäivät kuitenkin tulematta, ja toisen jäähyn jälkeen Kärpät teki jo kolmannen maalinsa vastahyökkäyksestä.

Sport heräsi, Kärpät uinui

Kun Otto Karvinen vei kolmannessa erässä Kärpät jo 4−0-johtoon, näytti koko ottelupari ratkenneen ja vaasalaiset alistuneilta. Sport kokosi kuitenkin rivinsä, kun se käytti Kärppien passiivisuuden rivakalla hyökkäyspään pelaamisella hyväkseen. Ensin Janne Keränen kavensi ottelun Riskan veljesten syötöistä. Neljä ja puoli minuuttia myöhemmin sama kaveri onnistui uudestaan: 2−4 Keränen ampui Olavi Vauhkosen ja Turo Asplundin esityöstä.

Toinen ottelu pelataan perjantaina Oulussa. C Moren haastattelema Aaltonen oli hyvin pettynyt joukkueensa löysäilyyn selkeässä johdossa.

− Vähän jäi huono fiilis. Unohdettiin, että tässä pelattiin yhteistuloksesta.

Oululaishyökkääjältä irtosi kehut Sportin kirille.

− Vähän alettiin räiskiä. Pitäisi vain pelata, ei uskallettu pelata. Siinä se on aika pähkinänkuoressa koko meidän kausi, ylä- ja alamäkiä.

Perjantain askelmerkit ovat Aaltoselle selvät.

− Ei siinä mitään, pitää alkaa pelaamaan. Niiden pitää tehdä maaleja, meidän pitää tehdä maaleja. Ei meidän auta 60 minuuttia vain räiskiä. Pelataan sitä peliä, turha siinä on paskoa housuun!

Oululaisten maalissa 53 minuuttia maaliaan puhtaana pitänyt Patrik Rybár torjui 29 laukausta. Niko Hoviselle torjuntoja kertyi 24 kappaletta.

Otteluvideo