Patrik Rybár oli voiton takuumies Kärppien kaataessa Sportin.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Loukkaantumisten kanssa operoiva Kärpät sekä tyhjennysmyynnistä heikentynyt Sport tarjoilivat vauhdikkaan kamppailun yli 4600-päiselle yleisölle.
Lähtökohdat

Kärppien moottori on runkosarjan loppua kohden hieman yskinyt, ja joukkue on viimeiseen viiteen peliin hävinnyt kolmesti. Huomionarvoista tappioissa on se, että ne ovat tulleet viime kaudella Kärppien ohella välieriin edenneille joukkueille: Tapparalle, HIFK:lle sekä HPK:lle. Kyseisiltä joukkueilta odotetaan myös tänä keväänä hyvää suorittamista.

Kärpät tuskailee niin ikään loukkaantumisten kanssa, kun Jakub Krejčik ja Shaun Heshka eivät pue illan otteluun. Molemmat pelaajat ovat Kärpille elintärkeitä palasia menestyksen kannalta keväällä. Myöskään Justus Annunen ja Jussi Jokinen eivät ole joukkueen kokoonpanossa. keskiviikkoiltana.

Kärpät on viidestä viimeisestä kotiottelustaan hävinnyt 4. Kärpät hakee tähän tilastoon parannusta Sporttia vastaan.

Maalivahtipelaaminen

Kärppien maalilla seissyt Patrik Rybár oli ensimmäisessä erässä maalivahdeista työllistetympi. Rybár otti pari hienoa torjuntaa pitäen numerot 0−0:ssä.

Toisessa erässä Rybár ei ollut yhtä työllistetty kuin ensimmäisessä, mutta sai silti urakoida pitäessään ottelun tasaisena. Esitti upean patjatorjunnan, kun Sport-hyökkääjä pääsi nokikkain slovakialaisen kanssa.

Kun ottelun viimeistä erää oli jäljellä vain reilut 5 minuuttia, slovakialainen esitti varsinaisen "game saver"-torjunnan, kun Rybár esti Aleksi Ainalin maalintekohaaveet. Ainali pääsi yrittämään lähes tyhjään maaliin nostoa, mutta Rybár laittoi hanskan eteen.

Puolustuspelaaminen

Heshkan sekä Krejčikn poissaolot näkyivät kärppäpuolustuksen kiekollisessa pelaamisessa. Varsin kokematon ykköspakkipari Joona HuttulaTopi Niemelä oli ottelun alkuhetkillä helisemässä omalla alueella. Kärppäpuolustus kuitenkin selvisi ensimmäisestä erästä ilman takaiskuja muun muassa Lasse Kukkosen johdolla, joka muutaman Sportin pyörityksen aikana piti maalinedustalla vastustajat kurissa.

Kärppien puolustajat paransivat otteitaan avauserästä ja kiekolliset ratkaisut olivat laadukkaita. Nuori kärppäpuolustaja Niemelä näytti pitkien hyökkäysten aikana omistavan vastustajan siniviivan.

Kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla Sport nousi ottelussa tasoihin. Simon Suoranta laukoi, ja Filip Riska ohjasi kiekon maaliin ohi Rybárin. Kärppien puolustus ei saanut tilanteessa pidettyä Riskan mailaa aisoissa. Kärppien mentyä 2−1-johtoon, oululaiset puolustivat tiiviisti eivätkä antaneet Sportille mahdollisuutta nousta jälleen tasoihin.

Hyökkäyspelaaminen

Kärppien ensimmäisen erän paras maalinteko paikka siunaantui Julius Junttilalle tämän katkaistua hienolla pelinluvulla Valtteri Viljasen syötön, ja päästessään yrittämään maalintekoa Sport-veskari Hovisen.

Ottelun avausmaalista vastasi toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla Jesse Puljujärvi. Puljujärvi pääsi puolittaisesta läpiajosta nostamaan kiekon tyylipuhtaasti yläkulmaan ohi Hovisen. Maaliin hienon syötön antoi Mika Pyörälä. Ottelun toinen erä oli ensimmäiseen erään verrattuna hyvin aktiivinen. Peli virtasi päädystä päätyyn ja ajoittain pelattiin pitkiäkin pätkiä ilman pelikatkoja.

Kärpät aloitti välittömästi Sportin kolmannen erän ensimmäisellä minuutilla tekemän tasoituksen jälkeen johtomaalin hakemisen. Kärpät pyöritti raivokkaasti, mutta tuloksetta. Puljujärvi pääsi yrittämään jo toista maaliaan illan kamppailussa rangaistuslaukauksesta, mutta Sportin maalivahti torjui Puljujärven yrityksen.

Erän puolenvälin aikoihin Kärpät siirtyi ottelussa toisen kerran johtoon, kun Radek Kobližek nosti irtokiekon ohi voimattoman Hovisen. Maaliin loistavan esityön teki Junttila, joka toi kiekon alueelle ja toimitti kiekon maalille.

Erikoistilanteet

Kärpät joutui avauserässä kahdesti alivoimalle, mutta AV-nelikkojen uhrautuvainen pelaaminen piti Sportin hyvin pyörineen ylivoiman nollilla.

Toisessa erässä Kärpät pääsi kertaalleen yrittämään ylivoimalle, mutta Sport piti oululaiset poissa parhaimmilta maalintekosektoreilta, eivätkä Kärpät onnistuneet ylivoimalla.

Kärpät pelasi kolmannen erän erikoistilanteet mallikkaasti: Alivoimalla Kärpät ei antanut Sportille maalintekomahdollisuuksia, ja kun kotijoukkueen pääsi ylivoimalle ajassa 57:53, ei Kärpät pyrkinyt pakolla hyökkäysalueelle, vaan pysyi kiekossa ja tappoi pelin.

Lähtökohdat

Vaasalaiset lähtevät otteluun kolme tappiota niskassaan. Sport taipui viikonloppuna pelatuissa tuplaotteluissa Tapparalle kahdesti. Ottelut olivat tuloksellisesti hyvin tasaisia. Sport hävisi kotihallissaan käydyn kamppailun 1−3, kun taas Hakametsässä Tappara oli vahvempi luvuin 2−1.

Sport on helmikuun aikana menettänyt pelaajistostaan Ruotsiin suunnanneen Chris DeSousan, sekä Toni Kallelan. Sport marssittaa Raksilan jäälle taistelevan ja nälkäisen joukkueen, jossa osa pelaajista pelaa jo ensi kauden työpaikoistaan.

Ensimmäisestä erästä Niko Hovinen selvisi "rutiininomaisella" suorittamisella. Ei ollut järin työllistetty ja otti kaikki laukaukset kiinni.

Hovista ei voi syyttää Puljujärven maalista toisen erän jälkimmäisellä kympillä. Puljujärven viimeistely oli hieno, eikä Hovinen saanut apuja puolustukselta.

Kärppien toinen maali oli niin ikään mahdoton torjuttava. Hovinen oli runsaan maskin takana ja huomasi irtokiekon saaneen Kobližekin liian myöhään.

Sport-puolustajat esittivät laadukkaita ja varmoja otteita. Omat miehet seurattiin loppuun saakka, vastustajien mailat pidettiin kurissa ja laukauksia blokattiin. Ainoa isompi erhe sattui joukkueen kultakypärälle Viljaselle, kun hän pienen harhautuksen päätteeksi yritti syöttää pelivälineen omalle pelaajalle, jonka Junttila kuitenkin katkaisi. Viljanen korjasi tilanteen kuitenkin hienosti blokatessaan Junttilan maalintekoyrityksen.

Sport jatkoi toisessa erässä laadukasta puolustusta. Avausmaalille vaasalaiset eivät juuri voineet mitään, kun Puljujärvi oli hiipinyt puolustuksen taakse, jonne "pulju" sai laadukkaan pystysyötön ja viimeisteli 1−0-johtomaalin.

Viljanen sai miinuksen omaan sarakkeeseensa unohtaessaan Kobližekin maalinedessä, josta tšekki siirsi Kärpät toistamiseen ottelussa johtoon. Ari Gröndahl otti pelin kannalta kohtalokkaan jäähyn, kun ottelua oli jäljellä vain vähän reilut 2 minuuttia. Gröndahl pelasi ottelun mallikkaasti pois lukien tuon jäähyn.

Sport tuli ensimmäiseen erään vahvalla jalalla ja hallitsi kenttätapahtumia etenkin ensimmäiset 10 minuuttia. Sport-hyökkääjät prässäsivät korkealta ja aiheuttivat runsaasti päänvaivaa Kärppien puolustukselle. Taklaukset painettiin loppuun ja kiekonriistoja haettiin.

Peli muuttui erän vaihtuessa aktiivisemmaksi. Molemmat joukkueet vyöryttivät hyökkäyksiä päädystä päätyyn jatkuvalla syötöllä. Sport joutui ajoittain tyytymään sivusta seuraajan rooliin, kun kotijoukkue laittoi uuden vaihteen silmään. Sport-hyökkääjä Jesse Paukku pääsi yrittämään maalintekoa maalin edustalta, mutta ei saanut nostettua kiekkoa kärppämaalivahdin patjan yli.

Ottelun kolmas erä alkoi vaasalaisten kannalta valoisasti, kun pyörityksen päätteeksi Riska ohjasi Suorannan vedon maaliin ja tasoitti pelin 1−1:een. Sport taistelu raivokkaasti ottelun viimeiset minuutit hakiessaan tasoitusta alivoimalla. Tällä kertaa taistelu ei antanut vaasalaisille kotiin viemisiä.

Sportin kumpikaan ylivoima ei tuottanut avauserässä tulosta. Kiekko liikkui hyvin ja varmasti Kärppien alueella, mutta se viimeinen silaus, eli maalinteko, uupui.

Sport joutui kerran toisessa erässä harjoittamaan erikoistilannepelaamista. Tällä kertaa vajaamiehisenä. Sport puolusti kuitenkin nelikkona laadukkaasti, eivätkä päästäneet Kärppien taitavia hyökkääjiä parhaimmille maalipaikoille.

Sport pääsi kertaalleen kolmannessa erässä ylivoimalle, jota eteläpohjanmaalaiset eivät onnistuneet hyödyntämään. Sport sai raskaan jäähyn ajassa 57:53, mikä söi lähes kokonaan vaasalaisten kirin. Joukkue kuitenkin taisteli, ja haki vielä maalia alivoimalla, tuloksetta.