Justus Annusesta nollaputken ennätysmies – Kärpät hukkasi kertaalleen kolmen maalin johtonsa

LIIGA / Raportti
Justus Annunen teki Liiga-historiaa.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Verkkaisesti liikkeelle lähtenyt ottelu tarjosi lopulta erinomaista jääkiekkoviihdettä, kun vierasjoukkue tuli kolmen maalin takaa tasoihin. Julius Junttila ratkaisi kuitenkin ottelun kotijoukkueelle varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla.
Lähtökohdat 

Sarjataulukon toisena majaileva Kärpät saa mukaansa kahdeksan ottelun pelikiellon lusineen Jussi Jokisen, joka hyppää Michal Kristofin ja Julius Junttilan ketjun vasempaan laitaan. Loistavasti kauden aloittanut maalivahti Justus Annunen metsästää uutta Liiga-ennnätystä nollapeliputken suhteen.

Maalivahtipelaaminen 

Justus Annunen rikkoi ottelun ensimmäisillä minuuteilla Kimmo Lecklinin nimissä olleen nollapeliputken. Lecklin piti kaudella 1997-98 maalinsa puhtaana 259 minuuttia ja 28 sekuntia. Annusen ennätys on nyt 302 minuuttia ja 5 sekuntia.

Itse ottelu oli Annuselle vaikea, sillä maalivahdille kertyi kahden ensimmäisen erän aikana vain seitsemän torjuntaa. Kolmannessa erässä työmäärä kasvoi, kun Pelicans sai kiriä aikaiseksi ja Annunen joutui kaivamaan kiekon kolme kertaa selkänsä takaa.

Puolustuspelaaminen 

Kärpät puolusti pitkään todella kliinisesti, eikä antanut Pelicansille juurikaan mahdollisuuksia maalintekoon ja vierasjoukkue joutui tyytymään laidoilla pyörimiseen. Kotijoukkue aiheutti myös vaikeuksia Pelicansin pelin avaamiseen aktiivisella karvauspelaamisella.

Kolmannen erän aikana puolustuspelissä tapahtui kuitenkin musta hetki, sillä Pelicans iski kolme maalia kahteen minuuttiin ja 32 sekuntiin.

Hyökkäyspelaaminen 

Tarkkaillen peliin lähtenyt Kärpät alkoi lisäämään kierroksia hyökkäyspeliinsä, kun Annusen nollaputkiennätys oli varmistettu. Jesse Puljujärvi iski heti Kärppien ensimmäisestä maalipaikastaan, tosin se syntyi vasta kun ottelua oli pelattu 13:07. Tämän jälkeen kaikki lukot aukesi ja Kärpät alkoi hyökkäämään raikkaammin luoden jatkuvasti maalipaikkoja. Kärpät käänsi peliä nopeasti ja löysi Pelicansin viisikosta välejä mihin kiekkoa pystyi pelaamaan vauhtiin.

Kolmannessa erässä Kärpät näytti nostaneen hieman jalkaa kaasulta ja otti enemmän vastaan, mutta sai silti luotua laadukkaitakin hyökkäyksiä.

Erikoistilanteet 

Kaksi maalia kolmesta ylivoimasta kertoo kaiken olennaisen. Kärppien ylivoimaviisikot liikuttivat kiekkoa nopeasti, laukoi paljon ja olivat tehokkaita.

Ottelun ainoan alivoiman Kärpät selvitti helposti, sillä Pelicans ei saanut pakkopeliään rauhoittumaan.

Lähtökohdat 

Pelicansin kahden ottelun saldo apuvalmentaja Pasi Nurmisen poisjäämisen jälkeen on yksi voitto ja yksi tappio. Lahtelaisten sairastuvalta kuului ikäviä uutisia, kun hyökkääjä Severi Lahtisen vamma vaatii leikkaushoitoa, Taavi Vartiaisen paluupäivämäärästä ei ole arviota ja Casimir Jürgensin arvioidaan olevan sivussa loppukauden.

Maalivahtipelaaminen 

Pelicansin maalilla torjunut Atte Tolvanen joutui antautumaan kahteen kertaan avauserässä, mutta paransi tämän jälkeen otteitaan. Kolmesta päästetystä maalista huolimatta Tolvanen pelasi hyvän ottelun ja piti Pelicansia pelissä mukana. Tolvanen venyi kiekon eteen 34 kertaa.

Puolustuspelaaminen 

Puolustus edellä peliin lähtenyt Pelicans pystyi pitämään Kärpät pois vaarallisilta paikoilta avauserän ensimmäisen puoliskon, mutta yksi paikka riitti Jesse Puljujärvelle, joka rokotti Pelicans-puolustusta merkkausvirheestä.

Tämän jälkeen Pelicans joutui viettämään pitkiä aikoja omissa läpi ottelun, kun Kärpät lisäsi tempoa hyökkäyspeliinsä.

Vahvasti kolmatta erää pelannut Pelicans nukahti kertaalleen ja Kärpät rokotti välittömästi vierasjoukkuetta siirtymällä 4–3-johtoon.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspeli Pelicansin osalta oli kaksi ensimmäistä erää lähinnä suorahyökkäysten varassa ja joukkue sai luotua vähäisen määrän maalipaikkoja. Pelicans sai joitakin kertoja pidemmän hallinnan hyökkäysalueella, mutta ei mitään vaarallisempaa.

Vierasjoukkueen pelin avaamisessa oli vaikeuksia, kun Kärpät karvasi ylhäältä ja tämän seurauksena pussinokille sattui etenkin kiekonmenetyksiä paljon.

Juhamatti Aaltonen avasi Pelicansin maalihanat tarkalla rannelaukauksella. Tämän jälkeen Pelicans sai kiriä aikaiseksi ja tuli lopulta tasoihin tekemällä kolme maalia kahteen minuuttiin ja 32 sekuntiin tulemalla 3–0 tilanteesta 3–3-lukemiin. Kärpät meni vielä kertaalleen johtoon ottelun lopulla ja sen jälkeen Pelicans ei enää kyennyt kampeamaan mukaan peliin.

Erikoistilanteet 

Ylivoimaa Pelicans pääsi pelaamaan vain kerran, eikä pakkopeli lähtenyt pyörimään.

Alivoimaneliö pelasi melko tiiviisti ja antoi Kärppien laukoa ykkössektorin ulkopuolelta, mutta tämä riitti Kärpille sillä Pelicans joutui antautumaan kahteen otteeseen alivoimalla. Toinen maaleista syntyi Kärppien suorahyökkäyksestä.

Ottelun ratkaisu 

Johtoasemansa hukannut Kärpät iski ottelun voittomaalin Julius Junttilan toimesta vain vajaat kolme minuuttia ennen kolmannen erän loppua ja tämän jälkeen Pelicans ei enää kyennyt kampeamaan tasoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo