Kärpät kaatoi Lukon ja siirtyi sarjakärkeen kahden ulosajon sävyttämässä ottelussa

Kärpät jatkoi vahvaa kotivirettä Lukon kustannuksella.
Kuva © Emmi Erkkilä emmi.erkkila@jatkoaika.com
Oulussa kamppailtiin tämän Liiga-kierroksen kärkikamppailu, kun runkosarjan toinen ja kolmas kohtasivat. Kärpät ja Lukko esittivät yleisölle viihdyttävää ja laadukasta jääkiekkoa.
Lähtökohdat

Kärpät lähti keskiviikkoillan kamppailuun 4 ottelun mittaisessa voittoputkessa. 3 pisteen voitolla Kärpät nousisi tasapisteisiin Tapparan kanssa Liigan kärkipaikalle. Edellisessä ottelussaan Kärpät voitti kauden toisessa finaaliuusinnassa HPK:n vieraissa lukemin 4–3.

Maalivahtipelaaminen

Kärppien maalivahtien vuoropelaaminen jatkui myös Lukkoa vastaan. Justus Annunen pelasi edellisen ottelun HPK:ta vastaan, niin tällä kertaa oli slovakialaisen Patrik Rybarin vuoro. Lukon 1–0-johtomaali olisi ollut kiinniotettavissa.

Kärpät vaihtoi maalivahtia ottelun toiseen erään, kun Annunen luisteli Kärppien maalinsuulle. Annunen sai hyviä torjuntoja heti erän alkuun, mutta ennen toisen erän puoliväliä Lukko sai toimitettua kiekon kuitenkin Annusen selän taakse. Annunen oli tuon pomppukiekon edessä voimaton.

Loput ottelusta Annunen pelasi varmasti, eikä päästänyt enempää kiekkoja taakseen.

Puolustuspelaaminen

Kärppien puolustajat esittivät tässäkin ottelussa Ludwig Byströmin johdolla hyvää avauspelaamista sekä laadukasta lyhytsyöttöpeliä.

Omalla puolustusalueella kärppäpakit olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja saivat syötyä Lukon hyökkääjiltä parhaat maalipaikat.

Lasse Kukkoselle sattui Lukon toisessa maalissa sijoittumisvirhe, jonka Pathrik Westerholm käytti hyväkseen. Kiekko otti pompun vielä Jari Sailion mailasta leijaillessaan Kärppien maaliin.

Kärppien 2–2-tasoitusmaalin iski hyvin läpi ottelun pelannut ruotsalaispuolustaja Byström. Ruotsalainen sai kiekon viivaan Sailiolta, ja laukoi kiekon tarkasti ohi voimattoman, runsaan maskin takana seisseen Lukko-maalivahdin.

Kukkonen kuitenkin kuittasi virheensä viedessään Kärpät 3–2-johtoon toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla. Kukkosella oli helppo työ lyödä joukkueensa johtoon Jesse Puljujärven unelmasyötöstä.

Hyökkäyspelaaminen

Kärppien hyökkäys koki kolauksen, kun Otto Karvinen tiputti hanskansa hermostuttuaan vastustajan Kristian Pospisiliin ensimmäisessä erässä. Tapahtuman seurauksena molempien pelaajien ottelu päättyi jo aikaisessa vaiheessa.

Puljujärven maaliton putki jäi lopulta yhden ottelun mittaiseksi. Puljujärvi pääsi namuttelemaan kotijoukkueen 1–1-tasoituksen. Maaliin loistavan esityön teki vastustajan maalin takana karvannut Juho Lammikko.

Kärppien karvauspelaaminen oli Lukkoa vastaan väkevää. Kärppäpelaajat eivät antaneet paljoakaan aikaa yhdessäkään vaihdossa Lukon puolustajille.

Kärppien voiton takuu oli tässäkin ottelussa joukkueen ykkösketju. Mika Pyörälä, Puljujärvi ja Lammikko kirjasivat kaikki 2 tehopistettä mieheen.

Erikoistilanteet

Kärpät pääsi ensimmäisessä erässä yrittämään kahdesti avausmaalin hakemista ylivoimalla tuloksetta. Kärpät sai pidettyä kiekkoa Lukon kenttäpäädyssä, mutta tilanteen rauhoittamisessa oli vaikeuksia.

Toisen erän alkuun Kärpät joutui ensimmäisen kerran ottelussa alivoimalle. Kärppien alivoima kesti tälläkin kertaa. Kärppien alivoima oli jämäkkää, eivätkä Lukko-pelaajat päässeet laadukkaimmille maalipaikoille ylivoimalla.

Oululaisten kolmannen ylivoiman aikana paras maalipaikka siunaantui vierailijoille.

Kärppien ylivoima pyöritti pakkopeliä hyvin, mutta maalia ei hyvistä paikoista huolimatta syntynyt.

Lähtökohdat

Myös raumalaiset ovat aloittaneet kauden erinomaisesti. Runkosarjassa kolmantena majaileva Lukko on voittanut viimeisestä kymmenestä ottelustaan peräti kahdeksan. Lukko ja Kärpät eivät olleet kohdanneet aikaisemmin tällä kaudella.

Oskari Setänen jatkoi Lukko-maalilla voitollisen TPS-ottelun tapaan. Setänen torjui kaikki kiinniotettavissa olevat laukaukset ja pelasi muutenkin varmaa peliä läpi ottelun.

Lukon maalivahti vastasi illan komeimmasta torjunnasta. Upean Urheiluruutu-torjunnan edessä joutui nöyrtymään Jakub Krejcik.

Lukon puolustus toimi ottelussa hyvin. Ensimmäisessä erässä Lukko sai pidettyä Kärppien juonikkaat hyökkääjät pois parhaimmilta maalintekosektoreilta.

Lukon Red Bull -kypärää kantanut Miska Kukkonen esitti hyviä otteita läpi illan, lukuunottamatta Kärppien 1–1-tasoitusta, jossa Lammikko voitti Kukkosen kaksinkamppailussa. Nuorukainen oli kiekollisena varma ja esitti myös fyysistä osaamistaan.

Lukon puolustus sekoili omien miestensä kanssa Kärppien voittomaaliksi jääneessä 3–2-osumassa, jonka iski maalin edestä Kärpät-kapteeni Kukkonen.

Lukon puolustaja Robin Press tarjoili yleisölle komeita harhautuksia kolmannessa erässä useampaan kertaan. Press oli Lukko-puolustuksen parhaimmistoa illan kamppailussa.

Myös Tarmo Reunanen esitti vakuuttavia otteita läpi ottelun. Reunanen oli lähellä iskeä ottelussa maalinkin, mutta tulinen lämäri meni hitusen ohi.

Lukko iski ottelun avausmaalin kun ottelun avauserää oli pelattu noin puolet. Lukko antoi painetta Kärppien alakerrassa ja sai kiekon riistettyä, josta syntyi maalipaikka Vili Sopaselle, eikä kokenut hyökkääjä jättänyt paikkaa käyttämättä, vaan iski ottelun avausmaalin.

Lukon 2–1-maalin juonivat Westerholmin veljekset Ponthus ja Pathrik. Maalissa oli onneakin mukana, kun Pathrikin laukaus pomppi kärppämailan kautta maaliin.

Lukon hyökkäys loi riittävästi laadukkaita maalipaikkoja kääntääkseen ottelun itselleen. Viimeistely kuitenkin ontui. Lukko pelasi alkukauden trendinsä mukaisesti laadukasta ja tiivistä jääkiekkoa.

Avauserässä Lukko joutui kahdesti alivoimalle, mutta selvitti molemmat tilanteet tyylillä. Lukko piti Kärpät pois parhailta maalipaikoilta myös vajaamiehisenä.

Lukko sai toisessa erässä harjoitusta sekä yli- että alivoimapelaamisesta. Raumalaisten ylivoima pyöri hyvin, mutta tulosta ei syntynyt. Vierailijoiden alivoima puolestaan oli Oulun keskiviikkoillassa loistavaa. Kärpät pääsi useasti hakemaan maalia ylivoimalla, mutta Lukon alivoima kesti.

Erikoista

Mika Pyörälä 4–2-maali oli kärppähyökkääjälle historiallinen. Tuo maali oli Pyörälälle hänen kärppäuransa 175. Nyt Pyörälä on tasoissa kaikkien aikojen kärppämaalintekijänä Kai Suikkasen kanssa. Seuraava Pyörälän maali siirtää hänet yksin tuon tilaston kärkeen.

Ottelun ratkaisu

Kärppien ykkösketju ratkaisi ottelun lopulta Oululaisille. Dynaamista hyökkäyspeliä esittäneen kentällisen jokainen pelaaja kirjasi tililleen 2 tehopistettä.