KooKoo venytti voittoputkensa jo kahdeksaan – Rokotti rangaistuslaukauksilla

KooKoo-maalivahti Victor Brattström oli joukkueensa sankari.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
KooKoo venyi seurahistoriansa pisimpään voittoputkeen Liigassa sen kaadettua Kärpät vähämaalisessa ottelussa. Paremmuus selvisi lopulta vasta voittomaalikilpailussa, jossa vierailijoiden Vilmos Galló sinetöi voiton kouvolalaisille.

Oulussa vastakkain iskivät sarjan yhdeksännellä sijalla majaileva Kärpät ja sarjanelonen KooKoo. Oululaisjoukkue katkaisi viime tiistaina kolmen ottelun tappioputkensa Hämeenlinnassa. Kärppien tappioputki oli ehtinyt venyä kolmen ottelun mittaiseksi.

KooKoo tuli illan otteluun täysin erilaisista lähtökohdista sen napattua voitot peräti seitsemästä edellisestä ottelusta. Illan kamppailu on joukkueiden toinen keskinäinen taisto tällä kaudella. Ensimmäisen ottelun Kärpät voitti Oulussa numeroin 3–1 Lasse Kukkosen jättäessä jäähyväiset Raksilan yleisölle.

Joukkueet ovat olleet kuluvan kauden aikana erikoistilanteissa Liigan keskikastia. KooKoo on sekä ylivoima- että alivoima-tilastoissa sijan tai pari oululaisia edellä. Erikoistilanteet olivat siis tärkeässä osassa illan kamppailussa.

KooKoo hallitsi avauserää, mutta maalit puuttuivat

Ottelun avauserä oli sekä laukausten että pelillisten nyanssien perusteella selvähkösti KooKoon hallintaa. Kouvolalaiset loivat tukun laadukkaita maalipaikkoja, taistelivat jokaisesta päätykiekosta ja lähes jokainen syöttö napsui lapaan hyvässä vauhdissa tai positiossa olevalle pelaajalle.

Kärpät oli avauserässä käytännössä vierailijoidensa vastakohta. Kärpät ei onnistunut luomaan laadukkaita maalipaikkoja KooKoo-maalille. Kiekolliset ja kiekottomat ratkaisut näyttivät puolitehoilla suoritetuilta ja syötöt päätyivät usein seisovalle pelaajalle tai KooKoo-lapoihin.

Kärppien kokoonpanosta Jari Sailio ja Patrik Rybár erottuivat edukseen. Myös Aatu Räty erottui fyysisyydellään. Ilman Rybárin huippuotteita evauskympillä KooKoo olisi johtanut ottelua erätauolle mentäessä.

KooKoo näytti, että se ei tullut Raksilaan katselemaan, vaan metsästämään seurahistoriansa pisintä voittoputkea. KooKoo pelasi organisoidusti niin hyökkäys- kuin puolustusalueella. Se puolusti erityisen hyvin keskustan, eikä Kärpillä näin ollen ollut mitään asiaa ahdistella KooKoo-maalivahti Victor Brattströmiä parhailta maalintekosektoreilta.

Ensimmäisen 20-minuuttisen aikan nähtiin yksi erikoistilanne, kun vierasjoukkue pääsi pyörittämään ylivoimaa. Liigan seitsemänneksi tehokkain ylivoima ei kuitenkaan hyvästä pyörityksestä huolimatta onnistunut maalinteossa. Kärppien alivoima pelasi Sailion johdolla niin ikään mallikkaasti.

Myös toinen erä maaliton

Toinen erä oli ensimmäistä huomattavasti tasaisempi. KooKoo jatkoi omaa vahvaa ja tarkkaa pelaamistaan, mutta nyt myös kotijoukkue osallistui peliin ja teki siitä tasaväkisen ollen toisessa erässä kenties aavistuksen parempi joukkue.

KooKoo pysyi edelleen skarppina ja iski jokaiseen Kärppien lepsuun suoritukseen katkoen syöttöjä ja riistäen kiekkoja.

KooKoon kärkiketjut olivat ottelussa hyvällä pelipäällä. Kyle Platzerin ja Erik Karlssonin johtamat ketjut loivat vaihdosta toiseen vaarallisia tilanteita Kärppien maalille.

Jos KooKoon parasta antia olivat kaksi ensimmäistä hyökkäystrioa, niin Kärpiltä kaksi alinta ketjua olivat eniten esillä. Erityisesti kolmosketjun Sailio ja nelosen laituri Tuukka Tieksola pelasivat virkeästi. Tieksola loi komealla yksilösuorituksellaan Kärppien ottelun ensimmäisen pidemmän hyökkäyksen KooKoo-alueelle.

Kun oululaiset pääsivät toisen erän avauskympillä testaamaan vierailijoidensa alivoimaa, Kärpät oli kuin toinen joukkue. Se onnistui rauhoittamaan pelin ja luomaan tilanteita. KooKoo kuitenkin puolusti keskustan hyvin, eikä päästänyt isäntiään edelle.

KooKoo joutui toisessa erässä yhteensä kolme kertaa alivoimalle. Jokaisen erikoistilanteen se selvitti rauhallisesti. Kouvolalaispelaajat eivät antaneet yhtään irtokiekkoa ilmaiseksi, purkivat kiekot aina paikan tullen eivätkö höntyilleet turhia.

Kärpät paransi peliään huomattavasti toiseen erään. Kärpät pelasi viisikkona paremmin, antoi painetta vastustajan puolustajille ja tarkensi omaa suorittamistaan.

Vierailijat saivat kuitenkin myös toisessa erässä laadukkaimmat maalintekopaikat, kun KooKoo-pelaajat tekivät itsensä yhä uudestaan pelattavaksi maalin edustalla.

KooKoo kirii Kärppien rinnalle

Kolmannen erän alkuvaiheilla molemmat joukkueet saivat läpiajotilanteen KooKoon ylivoiman aikana, mutta erinomaisesti pelanneet maalivahdit pitivät joukkueitaan pystyssä vielä viimeisessäkin erässä.

Kärpät pelasi loistavaa ylivoimaa erän avauskympillä: kiekko liikkui, kuvioissa oli ideaa ja maalia haettiin suoraviivaisemmin.

Kotijoukkue osoitti kolmannessa erässä, että se on tullut tosissaan taistelemaan voitosta. Pikkupetojen kolmas erä oli heiltä ottelun paras. Erityisesti Cody Kunyk näytti kotijoukkueen pelaajista eteen.

Koko ottelun avausmaali nähtiinkin pelikellon näyttäessä aikaa 51.05, kun Radek Koblížek täräytti illan avausmaalin. Maalin arkkitehtinä toimi hienon ottelun pelannut Kunyk, joka voitti aloituksen, jonka jälkeen Koblížek iski avausmaalin. Myös Kärppien pääkäskijä Mikko Manner ansaitsee maininnan maalista hänen siirtäessä Koblížekin joukkueensa ykkösnyrkkiin.

Kotijoukkue ei ehtinyt kuitenkaan kauaa iloita, sillä noin kaksi minuuttia edellisestä ja KooKoon Ahti Oksasta rikottiin läpiajotilanteessa, ja vierasjoukkue pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuslaukauksesta.

Pirteästi ottelussa esiintynyt Oksanen ei erehtynyt, vaan laukoi kiekon varmasti kärppämolarin puikoista. Peli oli Oksasen kauden kymmenennen maalin myötä 1–1.

Molempien joukkueiden peli näytti maalien jälkeen vapautuneemmalta. Kiekon kanssa ei punnittu aiempaan tyyliin, vaan ratkaisuissa oli päättäväisyyttä ja särmää.

KooKoo jatkoi kolmannessa erässä koko ottelun kestänyttä korkeaa prässiä vaikeuttaen Kärppien avauspelaamista.

Vierasjoukkue sai varsinaisen peliajan viimeisillä minuuteilla oivan mahdollisuuden kolmeen pisteeseen oikeuttavaan johtomaaliin Joni Tuulolan päästessä testaamaan kärppämaalivahtia, mutta Rybár ei antautunut.

Gallósta kouvolalaisten sankari

Joukkueet etenivät jatkoajalle jossa nähtiin varovaista ja riskitöntä peliä. Kumpikin joukkue kiekon saatuaan pyrki tarkkoihin, koordinoituihin ja varmoihin hyökkäyksiin. Syöttö- ja hyökkäyslinjojen ollessa tukossa, nähtiin usein kaartelua takaisin omaa kenttäpäätyä kohti.

Voittomaalikilpailussa KooKoon ensimmäisenä ampujana Christian Thomas upotti komean veivaussession päätteeksi kiekon kärppämaaliin.

Kärpät tasoitti heti perään Michal Kristofin löytäessä tilaa Brattströmin patjojen välistä.

Joukkueiden välinen ero selvisi lopulta viidennessä parissa, kun Kärppien Aatu Räty ei onnistunut yrityksessään, ja Vilmos Galló vei KooKoon voittoon.