Kärpät löysi keinot selkeään voittoon – pudotuspelit karkaamassa JYPiltä

Ville Leskinen johti Kärppien maali-iloittelua.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Hitaan alun jälkeen Oulun Kärpät murjoi JYPin lopulta 6–2. Ratkaisuiksi muodostuivat joukkueiden valtavat erot maalipaikkojen hyödyntämisessä.
Lähtökohdat

Hurjan syksyn pelanneen mestarin taso hieman notkahti ennen joulua ja edellisestä kolmen pisteen voitosta on jo kolme ottelua. Kärpät sai ikäviä uutisia, sillä kapteeni Atte Ohtamaa joutuu kolmeksi viikoksi sairastuvalle TPS-ottelussa tulleen vamman takia. Joukkueet kohtasivat Oulussa viimeksi vain muutama viikko takaperin, jolloin Kärpät voitti voittomaalikilpailussa.

Maalivahtipelaaminen

Jussi Rynnäs sai tällä kertaa paikan maalilla, eikä Rynnäs pettänyt. Avauserässä Rynnäs lannisti JYPin maalintekopaikat näyttävillä venytyksillä. Ottelun edetessä Rynnäs ei enää näytellyt Kärppien pääroolia ottelussa, vaan hoiti voiton kotiin varmoilla torjunnoilla.

Puolustuspelaaminen

Ohtamaan puuttuminen ei horjuttanut Kärppien alakerran suoritusta. Kotijoukkue hoiti kaksinkamppailut JYPin hyökkääjiä vastaan tyylikkäästi. JYPin hyökkäysten mielikuvituksettomuus helpotti selvästi oululaisten puolustajien toimintaa.

Hyökkäyspelaaminen

Ensimmäisellä kolmanneksella Kärpät ei saanut tuttua kotikaukalon hyrräänsä pyörimään vaan vasta erän lopulla Kärpät otti otteen pelistä. Tino Metsävainio ja Radek Koblizek siirsivät maaleillaan Kärpät lopulta tauolle johtoasemassa.

Kärppien tehokkuus maalipaikoissa oli selvästi parempaa kuin JYPin. Ville Leskisen ja Oskar Osalan maalit olivat erottava tekijä joukkueiden välillä. Päätöserässä Kärpät herkutteli vielä kahdella maalilla.

Erikoistilanteet

Liigan paras alivoimajoukkue ei päästänyt JYPin ylivoimakuvioita käyntiin. Omilla ylivoimayrityksillä Kärpät ei saanut juuri mitään mainittavaa aikaan.

Lähtökohdat

JYP lähti joulun tauolle kylmän suihkun saattelemana, kun Sport ryösti voiton Jyväskylästä. Pudotuspelejä ajattelen JYPillä ei ole enää varaa hukata halpoja pisteitä syksyn tapaan. Kärppiä vastaan JYP on tällä kaudella pelannut erittäin hyvin, joten odotettavissa oli tasainen taisto voitosta.

Eetu Laurikaiselle osui tämän kauden heikoin ottelu. JYP ei tämän takia saanut mahdollisuutta taistella voitosta, sillä maalintekokilpailuun joukkueesta ei ole. Kärpät ei silti työllistänyt Laurikaista kovimmalla mahdollisella tavalla, mutta selän taakse upposi kuusi kiekkoa, joista suuri osa helpon oloisesti.

JYP sai otteluun ison vahvistuksen, kun Mikko Mäenpää pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa. Mäenpään vaikutus oli heti nähtävissä, sillä kokenut pelaaja toi vauhtia vierailijoiden hyökkäyksiin. Loppua kohden puolustuksen jänne katkesi ja Kärppien hyökkääjät menivät ohi oikealta ja vasemmalta.

JYP aloitti kauden toisen Oulun vierailunsa tällä kertaa terävästi ja hallitsi suurimman osan avauserästä. Hyvistä tilanteista huolimatta ainoaksi maaliksi jäi Samuli Ratisen kauden kolmas osuma.

JYP jatkoi kuitenkin vahvalla luistelulla toiseen erään. Markus Jokinen ohjasi Eric Perrinin korkean vedon tasoittaen ottelun. JYPin ottelun kaava oli tuttu aikaisemmista Kärpät-kohtaamisista, sillä taisteluilme oli hyvä mutta tulos toivoton.

Ylivoimilla JYP ei saanut aikaan yhtään mitään, sillä Kärppien alivoima oli liian kova pala sille. Kaiken lisäksi Osala kilautti kiekon tolppaan JYPin toisen ylivoiman aikana. Alivoimalla JYP ei päästänyt maaleja.

Erikoista

Ottelun alku viivästyi tunnilla jo hyvissä ajoin päivällä, kun Raksilan areenan jäädytyslaitteistossa oli teknisiä ongelmia.

Ottelun ratkaisu

JYP hallitsi suurimman osan pelitapahtumista, mutta Kärppien selvästi parempi maalivahtipeli ja maalinteko olivat avaimet voittoon.