Kärpät varmisti runkosarjavoittonsa – HPK antoi taas tiukan vastuksen

LIIGA / Raportti
Kärppien kapteeni Atte Ohtamaa pääsi aitiopaikalta seuraamaan Ville Leskisen siirtymistä Liigan pistepörssin kärkeen.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärpät varmisti Oulussa yhdeksännen runkosarjavoittonsa, kun se kaatoi tiistaina HPK:n niukasti lukemin 3–2. Runkosarjaa on Kärpillä jäljellä viisi ottelua. Uuteen Liigan piste-ennätykseen tarvitaan vielä kahdeksan pistettä.
Lähtökohdat 

Kärppien runkosarjavoitto on käytännössä varma, sillä sarjajohto on 23 pistettä. Teoriassa TPS voisi vielä mennä ohi. Tänään Kärpillä on kuitenkin mahdollisuus varmistaa runkosarjan voitto, siihen riittää vähintään kaksi pistettä tai tappion tullen myös TPS:n tappio omassa pelissään.

Poissaolojen ansiosta 17-vuotias Tuukka Tieksola pääsee debytoimaan miesten liigaottelussa.  urheilijaperheestä tuleva A-junioreiden pistepörssiä johtava Tieksola pelaa ottelussa nelosketjun oikealla laidalla yhdessä Miska Humalojan ja kauden toista liigaotteluaan pelaavan Julius Hermosen kanssa.

Maalivahtipelaaminen 

Jussi Rynnäs sai mahdollisuuden jatkaa peräti seitsemän ottelun voittoputkeaan. Viimeksi Rynnäs on poistunut kaukalosta tappiollisen pelin jälkeen tammikuun alussa kotipelissä Mikkelin Jukureita vastaan.

HPK:n tekemä maali olisi ollut torjuttavissa, mutta muutoin Rynnäs oli erinomaisessa torjuntavireessä. Päävalmentaja Mikko Manner kehui aiheestakin lehdistötilaisuudessa Rynnästä.

Katsomossa ollut Columbus Blue Jacketsin maalivahtiguru Jim Corsi oli tullut katsomaan Veini Vehviläisen peliotteita, mutta se asia jäi tällä kertaa vielä näkemättä.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien päästettyjen maalien määrä on muihin joukkueisiin verrattuna uskomattoman alhainen. Ennen tiistain ottelua se oli päästänyt 34 maalia vähemmän luin Liigassa toiseksi vähiten maaleja päästänyt TPS. Vakuuttavaa tekemistä illasta toiseen, niin tiistainakin.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelaamissa näkyi paikoin se, mihin Mikko Mannerin pelitapa parhaimmillaan johtaa. Rasmus Kuparin syöttö Aleksi Heponiemelle oli kuukauden maali -ainesta. Eikä pian sen perään tekemä Ville Leskisen 3–1-johtomaalikaan – jossa hän kuljetti pitkään kiekkoa hyökkäysalueella – sieltä rumimmasta päästä ollut.

Leskinen nousi maalinsa ansiosta pistepörssin kärkeen. Hänen tehonsa tällä kaudella ovat nyt 26 + 24 = 50.

Debytantti Tieksola esiintyi ottelussa varsin lupaavasti.

Erikoistilanteet 

Kärppien ylivoima oli kahdella yrittämällä heikkoa, kuten pitkin kautta on ollut. Alivoima oli, kuten on ollut pitkin kautta, hyvää. Nolla tehtyä yv-maalia ja nolla päästettyä av-maalia meni siis sillä linjalla, mikä on koko kauden kuva ollutkin.

Lähtökohdat 

Sarjassa viidennellä sijalla oleva hämeenlinnalaisjoukkue taistelee tiukasti suorasta pudotuspelipaikasta. Viiden ottelun pisteputkelle haetaan jatkoa. Liigan pistepörssiä johtavan Teemu Turusen poissaolo vaikeuttaa HPK:n mahdollisuuksia  päästä Oulussa pisteiden makuun.

HPK on HIFK:n ohella ainoa joukkue, joka on onnistunut voittamaan Kärpät Liigassa tällä kaudella kahteen kertaan.

Maalivahtipelaaminen 

Ykkösmaalivahti Emil Larmi oli lehtitietojen mukaan tulossa ensi kaudeksi Ouluun. Myöhemmin selvisi, ettei Larmi olekaan tulossa. Tälläkään kertaa Larmi ei tullut Ouluun, sillä hän oli edelleen vamman takia sivussa.

Larmia tuuraava Antti Karjalainen pelasi tiistaina Oulussa mallikkaasti, eikä HPK häneen kaatunut. Kärppien maalit olivat tällä kertaa pikkeuksellisen taidokkaasti tehtyjä.

Puolustuspelaaminen 

HPK:lla oli paikoin tukalaa Kärppien tähtipelaajien pyörityksessä. Peruspaketti pysyi kasassa, mutta Kärppien yksilösuoritukset olivat tällä kertaa liikaa. Toisessa erässä Kärpät ratkaisi ottelun.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK pääsi kohtuullisen hyvin hyökkäysalueelle silloin kun se sai rauhassa rakentaa hyökkäyksiään, mutta hyökkäysalueella vaarallisten paikkojen luominen ei kovin usein onnistunut. Loppukirissä paikkoja tuli jonkun verran enemmän, kun HPK yritti ilman maalivahtia tasoittaa ottelun kuudella viittä vastaan.

Päävalmentaja Antti Pennasen mukaan ongelmana ottelussa olivat ne hetket, kun HPK menetti kiekon, silloin olisi pitänyt ensimmäisen viiden sekunnin aikana tekemisen olla laadukkaampaa.

Erikoistilanteet 

Vähäjäähyisessä pelissä erikoistilanteet eivät ratkaisseet mitään. Kumpikin pääsi yrittämään kaksi kertaa ylivoimaa ja joutui kaksi kertaa alivoimalle, eikä niissä maaleja tehty.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo