Kärpät−HIFK, ottelusarjaraportti: Leskinen pääsi useammin läpiajoon kuin maalasi − HIFK pysähtyi Vehviläiseen

LIIGA / Raportti
Veini Vehviläinen tarvitsi nollapeliinsä 24 torjuntaa.
Kuva © Saimi Airaksinen
HIFK onnistui tasoittamaan ottelusarjan kotihallissaan eilen perjantaina. Nyt helsinkiläiset mielivät napata yllätysjohdon Kärpät-sarjassa. Oulun illassa nähtiin yhtä paljon läpiajoja kuin maalejakin. Molemmissa kategorioissa Ville Leskinen oli näkyvillä.
Lähtökohdat 

Oululaiset saivat takaisin rivistöönsä nuoren Rasmus Kuparin, joka oli katsomon puolella Helsingissä pelatussa toisessa ottelussa. Jussi Rynnäs ei vieläkään palannut Kärppien vahvuudessa.

Maalivahtipelaaminen 

Oululaisten maalivahtitilanne eli ainakin teoriassa veitsen terällä, kun Rynnäs on yhä sivussa ja Veini Vehviläinen löi HIFK:n pelaajaa edellisessä ottelussa. Vehviläinen pääsi kuitenkin tempustaan ilman pelikieltoa, ja pelasi kolmannessa kamppailussa kylmähermoisesti.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien puolustuskalusto ei noussut samalla tavalla esiin kuin aiemmissa pudotuspeliotteluissa. Tietenkin, kun käsillä oli vähämaalinen ottelu, täytyy peräpäälle antaa krediittiä oman pään siisteydestä.

Ottelun loppuhetkillä oululaiset puolustivat johtoaan esimerkillisesti ja kestivät HIFK:n tarjoaman fyysisen sekä henkisen kovuuden.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpät oli paitsi hieman alakynnessä ottelun alkupuolella, joutui isäntäjoukkue myös takaiskujen kouriin. Jussi Jokinen poistui pukusuojaan avasuerässä. Kokenut hyökkääjä palasi kuitenkin vielä ennen erätaukoa tositoimiin.

Peli muuttui avoimemmaksi toisessa erässä ja muun muassa Ville Leskinen pääsi lyhyen ajan sisään kahdesti läpiajoon. Tulos jäi maaliahneelta hyökkääjältä laihaksi.

Kolmanteen erään isännät saivat onnekkaan lähdön, kun Michal Kristof iski Kyle Quinceyn jaloista kiekon HIFK-verkkoon. Kun ottelua ratkaistin, Kärpät ei lopettanut pelaamista, vaan tekeminen pysyi kokonaisvaltaisesti hallussa.

Erikoistilanteet 

Jasper Lindsten pääsi avauserän lopulla karkuun alivoimalla, mutta Teemu Eronen onnistui estämään maalintekoaikeet takakarvauksellaan.

Ylivoimapelaaminen on ollut Kärpille välieräsarjan alussa hankalaa ja sitä se oli myös kotihallissa sarjan kolmannessa kamppailussa.

Lähtökohdat 

HIFK joutui lähtemään Oulun kamppailuun ilman Raskia ja Sakari Salmista. Hyvävireinen Juho Keränen nousi ykkösvitjaan. Myöskään kapteeni Lennart Petrell ei ollut tositoimissa mukana.

Maalivahtipelaaminen 

Atte Engren pelasi jälleen mainion ottelun ja nappasi muutaman sellaisen torjunnan, joita HIFK on tarvinnut ja tulee tarvitsemaan tänä keväänä menestyäkseen. Kristofin voittomaali meni läpi helpon näköisesti, mutta tilanteessa oli myös paljon liikkuvia osia.

Puolustuspelaaminen 

Helsinkiläisten maalille ei lauantain ottelussa kovin helpolla menty. Ville Varakas, Markus Kankaanperä ja kumppanit pitivät huolen siitä, että Engrenin tontilla oli vain makuupaikkoja tarjolla.

Hyökkäyksiä Teemu Eronen, Joonas Lyytinen ja muut kiekollisesti pätevät pelaajat olisivat voineet tukea hanakammin.

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK aloitti ottelun pirteästi. Erityisesti rouhijaosaston Teemu Tallberg ja Ilmari Pitkänen olivat rohkealla pelipäällä. Salmisen ja Raskin poissaolot näkyivät väistämättä helsinkiläisten pelissä.

Erikoistilanteet 

HIFK pääsi yrittämään ylivoimalla muutamaan otteeseen, mutta vaaranpaikkoja joukkue ei Vehviläisen veräjälle saanut luotua. Alivoimansa punapaidat hoitivat tyylikkäästi.

Erikoista 

Kärppien Leskinen pääsi ottelun aikana peräti kolmesti nokikkain Engrenin kanssa, mutta kertaakaan näissä pikkumusta ei tietään verkon perukoille löytänyt.

Ottelun ratkaisu 

Oulun illan tuhlaajapoika Leskinen onnistui lopulta sijoittamaan kahdesti tyhjään HIFK-rysään, joten loppuluvut asettuivat 3−0:aan. HIFK ei pelannut huonosti, mutta viimeistely jäi hyvin pelanneen Vehviläisen edessä vajaaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Kärpät-HIFK, ottelusarjaraportti: HIFK toi sarjan tasoihin toisen erän onnistumisilla

HIFK aiheutti Kärpille pudotuspelikevään ensimmäisen tappion, kun se onnistui voittamaan välierien ensimmäisen kotiottelunsa maalein 3−2.

HIFK

Lähtökohdat

HIFK ei ollut näissä pudotuspeleissä hävinnyt yhtään kotiottelua. Kotivoitot eivät kuitenkaan riitä, vaan sarjassa tarvitaan myös vierasvoitto. Edellisessä ottelussa se oli lähellä, mutta Kärpät tuli kuudella viittä vastaan tasoihin ja lopulta jatkoerävoittoon.

Maalivahtipelaaminen

Atte Engrenin päivä ei alkanut kovinkaan hyvin, kun kiekko meni selän taakse jo neljännellä minuutilla. Maalivahtia tuosta ei voinut syyttää. Sen jälkeen Engren piti hyvin pintansa, ja joutui antautumaan vain Kärppien pelatessa kuudella pelaajalla ottelun loppuhetkillä.

Puolustuspelaaminen

Puolustuspeli oli tiivistä, eikä Kärpät päässyt maalin eteen tasakentällisin. Pelaajat tarjosivat loppuhetkillä myös kovuutta, ja vaikka loppuhetkillä se johtikin rangaistuksiin, Kärpät sai niistä ylivoimaa vain neljän sekunnin ajan, kun useimmin tuomioita jaettiin molempien joukkueiden pelaajille.

Hyökkäyspelaaminen

Hyökkäyspelin toimiminen otti aikansa, ja HIFK sai kunnolla otetta vasta Kärppien otettua rangaistuksen ensimmäisen erän puolivälissä. Kotijoukkue hyödynsi erinomaisesti maalintekopaikkojaan. 

Erikoistilanteet

Vielä ensimmäisessä erässä HIFK:n ylivoima oli vaatimatonta, mutta toisessa erässä Teemu Eronen onnistui siniviivalaukauksellaan. Pelissä pelattiin paljon myös tasavajaalla, eikä niiden aikana ollut merkittävää etua suuntaan tai toiseen.

Kärpät

Lähtökohdat

Kärpät on aloittanut pudotuspelit viidellä voitolla, mutta peli ei siitäkään huolimatta ole ollut aina vakuuttavaa. Vieraspeliä Helsingissä olikin helposti nähtävissä pudotuspelikevään kovimpana testinä tähän mennessä.

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläinen ei joutunut torjuntatöihin kovinkaan usein, mutta tilanteet olivat paikoin erittäin vaarallisia. Vehviläinen ei varsinaisesti päästänyt helppoja maaleja, mutta ei pystynyt ottamaan voittavia torjuntoja.

Puolustuspelaaminen

Puolustuspeli piti pääosin HIFK:n kaukana maaliltaan, mutta joukkoon sattui myös lipsahduksia. Erik Thorell jäi Atte Ohtamaan ja Shaun Heshkan taakse vaihtotilanteessa, ja ruotsalaishyökkääjä kiitti tekemällä maalin

Hyökkäyspelaaminen

Ottelun alkuhetket olivat Kärppien parasta hyökkäyspeliä pudotuspelien aikana. Vaaralliset maalipaikat olivat siitä huolimatta harvassa, ja maali tuli onnekkaasti Michal Kristofin vartalo-ohjauksella. Loppuhetkillä Kärpät näytti, kuinka vahva se on tappioasemassa, mutta tällä kertaa tilanteet eivät johtaneet tasoitukseen.

Erikoistilanteet

Kärpät ei onnistunut maalinteossa silloin, kun HIFK:lla oli pelaaja rangaistusaitiossa, vaikka peli pyörikin monesti kotijoukkueen päädyssä. Ilman maalivahtia pelatessa Ville Leskinen teki kavennuksen kuudella viittä vastaan, ja paine pystyi siitä eteenpäinkin koko ajan HIFK:n kenttäpäädyssä Kärppien hakiessa tasoitusta.

Erikoista

Kärppien molemmat kesken kauden tekemät huippuhankinnat, Jussi Jokinen ja Oskar Osala, istuivat ottelun aikana 2+10-minuuttiset. Jokisen rangaistuksen syynä oli laitataklaus ja Osalalla päähän kohdistunut taklaus. Jälkimmäinen vaikutti tuomiona kyseenalaiselta.

Ottelun ratkaisu

HIFK onnistui puolustamaan vahvasti Kärppien tasoitusmahdollisuudet. Erityisen huomion voi antaa Ville Varakkaalle, joka blokkasi taidokkaasti Aleksi Heponiemen laukauksen ottelun viimeisellä minuutilla.

Kärpät–HIFK, ottelusarjaraportti: Kärpät jälleen pysäyttämätön jatkoajalla – HIFK:n hyvä alku ei kantanut loppuun asti

Avauserän jälkeen välieräsarjan ensimmäinen koitos oli tukevasti HIFK:n näpeissä. Hallitseva mestari kuitenkin nousi ensin rinnalle ja lopulta tuttuun tyyliinsä voittoon jatkoajalla.

Kärpät

Lähtökohdat

Ylivoimainen mestarisuosikki lähtee viime kauden välieräsarjan uusintaan heikohkot puolivälierät allaan, vaikka Ilves nujertuikin suoraan neljässä ottelussa. Kärpät saa pelikieltonsa kärsineen Jussi Jokisen takaisin kokoonpanossa, kun taas Oskar Osalalle tämä ottelu on viimeinen kolmen pelin pannasta. 

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläinen ei ollut ottelun alussa parhaimmillaan, mistä kertoi typerä rangaistus pelin viivyttämisestä sekä avauserän kaksi päästettyä maalia. Vehviläinen ei kuitenkaan antanut takaiskujen vaikuttaa, vaan oululaisten ykkösvahti pelasi erätauon jälkeen vakuuttavalla perustasollaan. Kärppävahti ei tehnyt virheitä, mikä tiesi tänäänkin menestystä joukkueen kannalta.

Puolustuspelaaminen

Kotijoukkue pelasi kliinisen laadukasta puolustuspeliä. HIFK ei päässyt mässäilemään maalipaikoilla Kärppien tiiviin viisikon pitäessä väylät maalille tukossa. Kiekollisena Kärppien puolustus selvitti Teemu Kivihalmeen johdolla helsinkiläisten hyökkäyspaineen ihailtavalla suoritusvarmuudella.

Hyökkäyspelaaminen

Kärpät sai hyökkäyspelinsä kunnolla liikkeelle vasta toisessa erässä, jolloin pelin hallinta siirtyikin isännille. Kärpät onnistui rakentamaan aavistuksen parempia maalipaikkoja kuin HIFK, mutta viimeistely oli Sami Anttilan onnistumista lukuun ottamatta melko tehotonta.

Päätöserässä Kärpät hyökkäsi rajusti, ja lopulta varjojen mailla ollut Aleksi Heponiemi latasi pelin tasoihin reilut kaksi minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua.

Erikoistilanteet

Avauserässä Kärppien alivoima joutui kahdesti testiin, joista ensimmäinen hoitui ilman huolen häivää, mutta Shaun Heshkan jäähyn aikana Juha Jääskä pääsi iskemään alivoimaneliön keskeltä 0–2-osuman.

Toisen erän ylivoimillaan Kärpät sai kiekon liikkumaan vaivattoman näköisesti, mutta totuttu tylyys ratkaisupaikoissa jäi uupumaan.

HIFK

Lähtökohdat

HIFK pelasi vahvasti nousujohteisen sarjan Pelicansia, ja koko kevään peliään parantunut Jarno Pikkaraisen ryhmä lähtee hyvin nälkäisenä Kärppien kimppuun. Myös helsinkiläiset saavat pelikiellon lusineen konkarin, Tommi Santalan, takaisin kaukaloon. Runkosarjassa Kärpät vei otteluvoitot HIFK:ta vastaan 4–2, mutta etenkin Raksilassa HIFK on pelannut vuosien saatossa hyvällä tasolla.

Maalivahtipelaaminen

Yksi ottelusarjan kulminaatiopisteistä on maalivahtipelaaminen, ja etenkin Atte Engrenin onnistuminen. Raksilassa Engren jatkoi erinomaisia otteitaan, mutta Heponiemen tasoitus kolmannen erän lopulla olisi pitänyt ottaa kiinni. Juuri tämän verran HIFK hävisi maalivahtipelissä kotijoukkueelle.

Puolustuspelaaminen

Vieraiden raskasjalkainen alakerta jäi monesti luistelussa Kärppien hyökkääjiä vastaan kakkoseksi, mutta järkevä sijoittuminen ja oikeat kiekolliset ratkaisut estivät vaarallisten paikkojen syntymisen. Jatkoajan ratkaisumaaliin johtaneesta koko viisikon virheestä HIFK saa ison miinuksen.

Hyökkäyspelaaminen

HIFK oli avauserässä selvästi aktiivisempi osapuoli kaukalossa, mikä näkyi raikkaana liikkeenä ja rohkeana haastamisena hyökkäyspäässä. Raksilan vanhan suosikin Juho Keräsen paukauttama avausmaali syntyi vahvan päätypelin seurauksena.

Avauserän jälkeen HIFK passivoitui liikaa, eikä se saanut pitkiä hyökkäyksiä käyntiin. Vastahyökkäyksistä tosin aukesi muutama tilanne, joista Jasse Ikonen oli tolppavedollaan lähimpänä onnistumista.

Erikoistilanteet

Erikoistilanteissa HIFK onnistui ensimmäisen ylivoiman haparointia lukuun ottamatta erittäin hyvin. Jääskän viimeistelemää avauserän lopun onnistumista voi hyvällä syyllä kutsua oikeaoppiseksi ylivoimamaaliksi.

Alivoimalla HIFK tiiviillä puolustamisellaan pakotti Kärpät pelaamaan laitojen lähellä, eikä maalin edestä löytynyt vapaata tilaa kotijoukkueelle.

Erikoista

Ottelun yleisömääräksi ilmoitettiin vain 4 804 katsojaa, mikä oli hämmästyttävän huono lukema vastustaja ja välieräavaus huomioiden.

Ottelun ratkaisu

Tapahtumia täynnä ollut jatkoaika päättyi lopulta kotijoukkueen juhliin, kun Kivihalme ja Tino Metsävainio karkasivat kahdestaan läpiajoon kesken HIFK:n yli-innokkaan hyökkäyksen. Lopulta Metsävainiolla oli helppo työ iskeä sarjan ensimmäinen voitto Kärpille.

Otteluvideo