HIFK murskasi Kärpät − helsinkiläisten neljäs maali kuumensi oululaisyleisön, Jakub Krejcik jätti ottelun kesken

LIIGA / Raportti
Otto Paajanen iski kaksi maalia Kärppien verkkoon.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Helsingin IFK haki kolme pistettä Oulusta, kun se kaatoi Kärpät 5−1-lukemin. HIFK puolusti erittäin laadukkaasti läpi ottelun ja oli tehokas maalipaikoissaan.
Lähtökohdat 

Kärpät vahvisti rivejään aiemmin viikolla, kun oululaisseura tiedotti torstai-iltana hankkineensa hyökkääjä Juhamatti Aaltosen. Aaltonen oli heti kasvattajaseuransa kokoonpanossa ja pelasi samassa ketjussa Jussi Jokisen sekä Janne Pesosen kanssa.

Maalivahtipelaaminen 

Perjantai-ilta ei ollut Justus Annusen parhaimpia päiviä. Vaikka HIFK pääsi laukomaan useasti maalin edestä, ei Annunen pystynyt ottamaan isoja torjuntoja silloin, kun oululaiset olisivat sitä eniten kaivanneet. 

Puolustuspelaaminen 

Kärpät paineisti totutusti heti avauserästä lähtien korkealta. Siten oululaiset saivat HIFK:n avauspelaamisen ajoittaisiin vaikeuksiin sekä pystyi riistämään kiekkoja.

Kärppien korkea paineistuspelaaminen kuitenkin kostautui avauserän aikana, kun oululaisten viisikko oli ajoittain repaleinen. Esimerkiksi HIFK pystyi 0−2-johtomaalissa puhkomaan yhdellä syötöllä Kärppien kolmen pelaajan prässilinjan.

Kärpillä oli läpi ottelun vaikeuksia oman maalinedustan puolustamisessa. HIFK löysi useasti tilaa ja pystyi ajamaan kiekon kanssa varsin helposti maalin eteen. 

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpät käänsi peliä nopeasti pystyyn läpi ottelun. Oululaiset tosin sortuivat välillä puskemaan peliä, jonka takia viisikko repeili ja puolustusvalmius kärsi. 

Kärpät kuitenkin sai pitkiä pyörityksiä hyökkäysalueella, jonka aikana pelaajat vaihtelivat paikkoja keskenään sekä kiekko liikkui nopeasti pelaajalta toiselle. Samalla Kärpät pakotti HIFK:n vetäytymään todella tiiviiksi oman maalinsa eteen. Tämä puolestaan tarjosi tilaa siniviivalle. Kärpät myös pystyi luomaan muutaman maalipaikan.

Erikoistilanteet 

Kärpät pääsi kolmesti pelaamaan ylivoimalla, mutta kotijoukkue ei onnistunut kertaakaan maalinteossa. Ylivoima pyöri välillä vaarallisesti, mutta maalin asti kiekko ei mennyt.

Kärpät pelasi kolmesti alivoimalla, mutta HIFK pystyi iskemään kahdesti. 

Lähtökohdat 

Helsingin IFK hääri aktiivisesti siirtomarkkinoilla ja tiedotti perjantaina hankkineensa kaksi pelaajaa, kun hyökkääjä Antti Tyrväinen siirtyi seuraan Pelicansista ja puolustaja Jeremy Dehner saapui Pohjois-Amerikasta. Näistä kahdesta Tyrväinen pääsi heti kokoonpanoon Kärppiä vastaan. 

Maalivahtipelaaminen 

Atte Engren torjui läpi ottelun erittäin varmasti ja otti myös muutaman ison torjunnan silloin, kun HIFK sitä eniten tarvitsi. 

Yhteensä torjuntoja kertyi 33 kappaletta. 

Puolustuspelaaminen 

HIFK puolusti läpi ottelun erittäin kurinalaisesti ja viisikkona tiivisti keskustan kautta. Tämä korostui etenkin omalla puolustusalueella, jossa HIFK:n viisikko sulki keskustan laadukkaasti. HIFK:n pelaajat olivat välillä todella alhaalla oman maalinsa edessä.

HIFK:n puolustajilla oli kuitenkin ajoittaisia vaikeuksia puolustaa omaa puolustussiniviivaa, jonka takia Kärpät pääsi hyökkäysalueelle välillä liian helposti kiekon kanssa. Tähän tuli kuitenkin parannusta ottelun edetessä. 

Aina kun siihen oli tilaisuus, HIFK myös paineisti korkealta ja usean pelaajan voimin, jonka ansiosta helsinkiläiset saivat myös kiekonriistoja aikaan. 

Hyökkäyspelaaminen 

HIFK:n ottelusuunnitelmana oli selkeästi puolustaa ja iskeä laadukkaasti ja väkevästi vastaan. Tässä helsinkiläiset myös onnistuivat.

HIFK ei pystynyt pysymään kovinkaan kauaa kiekossa hyökkäysalueella, vaan hyökkäykset olivat enemmän vastahyökkäyksiä, jotka päättyivät laukaukseen. HIFK olikin erittäin tehokas maalipaikoissaan ja pystyi ajamaan kiekon kanssa väkevästi maalille. 

Erikoistilanteet 

HIFK:n ylivoimapelaaminen oli erittäin väkevää, sillä vierasjoukkue iski kahdesti ylivoimalla pelatessaan.

Alivoimalla HIFK oli ajoittain helisemässä, mutta Engrenin torjunnat sekä uhrautuvainen peittopelaaminen pitivät Kärppien maalit vähissä. 

Erikoista 

Kärppien tshekkipuolustaja Jakub Krejcik loukkaantui toisen erän puolivälissä. Krejcik meni HIFK:n Mikko Kousan kanssa kulmaan taistelemaan kiekosta ja kaatui ikävännäköisesti kätensä päälle Kousan taklauksen jälkeen.

Päätöserässä HIFK:n 4−1-maali herätti runsaasti närää Kärppien ja oululaisyleisön keskuudessa. Syynä tähän oli se, että Kärppien ja oululaisyleisön mielestä kiekko näytti menneen keskialueen puolelle ennen Otto Paajasen tekemää maalia, mutta ottelun toinen linjatuomari ei viheltänyt paitsiota. Oululaisyleisöstä kuului runsaasti protestointia maalin jälkeen.

Ottelun ratkaisu 

HIFK:n viisikkopuolustaminen tylsytti Kärppien hyökkäyspelaamisesta tehot pois. Engren oli maalillaan väkevässä torjuntavireessä sekä HIFK pystyi käyttämään omat maalipaikkansa tehokkaasti hyväkseen. 

HIFK ottikin lopulta kolme pistettä 5−1-lukemin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo