Kärpät palasi takaisin voittojen tielle – Ässille kahdeksas perättäinen tappio

Cody Kunyk ja Kärppien ykkösketju oli hyvällä pelipäällä Ässiä vastaan.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärpät ja Ässät pelasivat vauhdikkaan kamppailun Raksilan lauantai-illassa. Kärpät palasi voittojen tielle ja syvensi patapaitojen ahdinkoa.

Runkosarjassa viime viikkoina kohisten noussut Kärpät saapui otteluun kahden ottelun tappioputkessa. Perjantaina oululaiset saivat todeta HIFK:n paremmuuden. Kärpät on hävinnyt molemmat ottelunsa päävalmentaja Mikko Mannerin otettua joukkueen takaisin komentoonsa.

Ässien lähtökohdat otteluun olivat vaikeat: alla oli seitsemän perättäistä tappiota, joista neljä varsinaisen peliajan jälkeen. Porilaiset näin ollen pystyvät taistelemaan tasapäin lähes joka ilta, mutta tiukkoja pelejä joukkue ei juuri nyt saa käännettyä voitoksi.

Ottelun alussa Kärppien kapteeni Mika Pyörälä sai maininnan siirryttyään kaikkien aikojen eniten Kärpissä pelattujen otteluiden listan piikkipaikalle. Pyörälän lukema on nyt 805.

Kotijoukkue aloitti ottelun vahvasti. Se piti kiekkoa, pelasi huolellisesti ja karvasi aktiivisesti. Kärpät ei päästänyt vierailijoitaan avauserän alussa kiekkoon kiinni kuin harvakseltaan.

Kärppien hyvä alku näkyi myös tulostaululla. Mikko Niemelä toimitti kiekko lähes miinus-kulmasta kohti Atte Tolvasen vartioimaa maalia ja kiekko löysi tiensä maaliviivan ylitse.

Myös Ässät sai kiekollista peliään auki Roni Hirvosen johtaman kentällisen turvin. Hirvonen loi yksilötaidolla porilaisten ensimmäisen pidemmän hyökkäyspään mankelin.

Molempien joukkueiden näytönhalu ja palo päästä takaisin voittojen tielle näkyi kamppailussa. Kumpikin joukkue pelasi vahvaa kulmapeliä. Erityisesti ässäpelaajat repivät, raastoivat ja karvasivat hanakasti. Patapaidat olivat erän edetessä koko ajan aktiivisemmin piikkinä kärppäpelaajien lihassa.

Ässien aktiivinen ote ei kuitenkaan tuottanut avauserässä hedelmää. Päinvastoin. Kun et itse tee, kaveri tekee. Kärpät niittasi ottelun jo 2–0:een avauserän jälkimmäisellä kympillä. Asialla toistamiseen oululaisten nelosvitja.

Kärpät pelasi huomattavasti parempaa jääkiekkoa kuin kauden alussa: joukkuepelaaminen, pelaajien kemiat, sijoittuminen ja syöttöjen onnistumisprosentti olivat vähintään kiitettävällä tasolla.

Vierasjoukkue Ässät jatkoi toisen erän alkuhetkillä siitä, mihin se ennen erätaukoa jäi. Ässät paineisti aktiivisesti, oli iholla ja riisti kiekkoja. Porilaiset ilmoittautuivat tulostaululle erän avausminuutilla. Hirvosen ketju loi hyvän ruuhkan kärppämaalin edustalle ja lopulta Lenni Killinen niittasi Ässät maalin päähän kauden neljännellä osumallaan. Tilanne 2–1.

Ässillä oli välittömästi maalin jälkeisessä vaihdossa tasoittaa peli, mutta kärppien maalilla ottelussa hikoillut Patrik Rybár selvitti läpiajotilanteen.

Porilaiset olivat erän ensimmäiset seitsemän minuuttia selvästi parempi joukkue. Ässät vyörytti useita pitkiä hyökkäyksiä Kärppien puolustusalueelle ja loi laadukkaita maalipaikkoja.

Ässien flow hyytyi Sakari Salmisen illan kolmanteen jäähyyn, jonka aikana isännät naulasivat 3–1-osuman.

Maalin myötä Kärpät sai peliinsä positiivista energiaa, ja nyt puolestaan pikkupedot saivat momentumin puolelleen.

Toisen erän jälkimmäinen puolisko oli pääsääntöisesti todella vauhdikasta kiekkoa, jossa mentiin vähillä pelikatkoilla päästä päähän. Erän loppuhetkillä kova tempo hidastui ja peli muuttui organisoidummaksi.

Ässät ei aloittanut kolmatta erää samalla intensiteetillä kuin kaksi aikaisempaa, mistä pääkäskijä Ari-Pekka Selin ei pitänyt. Selin otti aikaisessa vaiheessa aikalisän.

Kotijoukkue pelasi viisaasti johtoasemassa. Kärpät pelasi pitkiä hyökkäyksiä ja piti kiekkoa.

Ässät joutui pyörittämään peliä kulmissa ja maalin takana, eikä se päässyt parhaille maalintekosektoreille.

Viimeisen niitin Ässien arkkuun iski Aleksi Mustonen tyhjään maaliin. Ottelun loppulukemat 4–1. Kärpät palasi takaisin voittojen tielle ja Ässät otti kahdeksannen perättäisen tappionsa.