Kärpät hoiteli jumbojoukkue Ässät rimaa hipoen – Kupari ratkaisi lopussa

Jussi Rynnäs sai kaikesta huolimatta tälläkin kertaa voiton plakkariinsa kasvattiseuraansa vastaan.
Ylivoimainen kärkijoukkue Oulun Kärpät sai vastaansa selkeästi sarjan hännillä olevan Porin Ässät. Kärpät teki energiaa säästäen vain tarvittavan, ja voitti ottelun lukemin 4–3.
Lähtökohdat

Sarjakärjessä 17 pisteen erolla, kotikaukalossa lauantai-iltana ja vastassa sarjajumbo. Kaikki tärkeimmät pelaajat kunnossa. Otteluruuhkaakaan ei ole nyt ollut, joten lähtöasetelmat olivat erinomaiset.

Maalivahtipelaaminen

Porilaislähtöinen Jussi Rynnäs pääsi jälleen kerran torjuntavastuuseen, kun kasvattiseura Ässät oli vastassa. Rynnäs on ollut paha mörkö porilaisjoukkueelle. Tällä kertaa hän kuitenkin päästi Ässät mukaan peliin, sillä porilaisten tekemä 3–2-kavennusmaali meni helposti sisään. Muutenkaan Rynnäs ei varsinaisesti ollut vakuuttava, vaan epävarmuutta oli nähtävissä. Tästä huolimatta voittosaldo Ässiä vastaan komistui entisestään.

Puolustuspelaaminen

Puolustuspelaamista ei lauantaina paljoa koeteltu, koska peliväline oli niin paljon oululaisten hallussa. Ainoastaan alivoimapelissä kiekko pyöri pidempiä aikoja Kärppien puolustusalueella. Ässien maalipaikat olivat vähissä, mutta osin Rynnäksen avustuksella sekä maalipaikkojen tehokkailla käyttämisellä Ässät sai kolme maalia tehtyä. Pari kertaa liian innokas hyökkäyspelaaminen oli kostautua  kun Ässät pääsi yrittämään vastahyökkäystä.

Hyökkäyspelaaminen

Kärpät oli niin monta askelta Ässiä edellä, että hyökkäyspelaaminen oli vaivatonta. Mika Pyörälä oli laitettu nelosketjuun poissa olleen Miska Humalojan tilalle, sillä nelosketjun pelaaminen ei ole viime aikoina ollut hyvällä tasolla. Pyörälä vakautti nelosketjun pelaamista. Pyörälää ei tiputettu nelosketjuun, vaan hänen laatunsa tietäen haluttiin antaa nelosketjulle virtaa.

Erikoistilanteet

Kärpät hoiti alivoimansa helponlaisesti. Ylivoimapelaamista päästiin kokeilemaan kaksi kertaa, joista toisella kerralla ajassa 56.39 Kärpät teki ottelun voittomaalin.

Lähtökohdat

Sarjajumbo Ässät valmistautui otteluun eri tavoin kuin aiemmin. Joukkue oli saanut mentaalivalmennusta siitä, miten selkeää ja ylivoimaista ennakkosuosikkia vastaan pelaamista kannattaa yrittää henkisesti käsitellä. Mentaalisen valmentajan opein oli käyty hotellissa läpi, miten ennen peliä ja kesken pelin tasoeroa mentaalisesti käsitellään. Ässien ero toiseksi viimeiseen joukkueeseen oli 10 pistettä, viimeiselle pudotuspelipaikalle matkaa oli jo toivottomat 19 pistettä.

Maalilla aloittaneelle Andreas Bernardille riitti ottelun puolivälissä tulleen Kärppien 3–1-maalin jälkeen. Torjuntoja kertyi 14. Tilalle tullut 24-vuotias SaiPa-kasvatti Henri Kiviaho hoiti tehtävänsä kunnialla, taakse meni vain yksi maali.

Ässillä oli vaikeuksia pysyä Kärppien kyydissä omalla puolustusaluellaan, vaikka Kärpät näytti usein pelaavan vain puolivaloilla. Kiekko ja miehet olivat jatkuvasti porilaisten tavoittamattomissa. Näytti paikoin siltä, kuin kyse olisi ollut isät vastaan pojat -ottelusta.

Ottelun ensimmäisessä erässä Ässien mentaalinen valmistautuminen ei näkynyt hyökkäyspelaamisenkaan osalta ainakaan millään tavoin positiivisesti. Toisen erän alussa porilaisten tekemä 1–1-tasoitusmaali antoi uskoa ja virtaa vierasjoukkueen pelaamiseen, mutta pian sen jälkeen ässäpelaaja Mikael Saha otti 2+10 minuutin jäähyn pään tai niskan alueelle kohdistuneesta taklauksesta. Tämän jälkeen hetken aikaa orastanut Ässien hyökkäyspelaaminen tyrehtyi pitkäksi aikaa.

Ässät sai yrittää muutaman kerran ylivoimaa, mutta kiekko pyöri hitaasti Kärppien puolustusalueella. Tehottoman näköinen ylivoimapeli päättyikin joka kerta tehottomasti.

Erikoista

Kärpät pelasi ottelun ensimmäisen erän punaisissa retropaidoissa. Ennen peliä esiteltiin paikalle saapuneita vuoden 1981 mestarijoukkueen pelaajia. Edesmenneen Jamppa Tuomisen laulama Kärpät on rautaa soi jo ennen ottelua, sittemmin aina Kärppien maalien jälkeen. Luukkuvahtina tällä kertaa olleelle Veini Vehviläiselle oli aselteltu retropipo päähän. Lähtökohdat olivat kirjaimellisesti historialliset.