Kärpät ja KalPa pelasivat vuoden viimeisessä ottelussaan tasaisen kamppailun jossa ei maaleilla juhlittu − Julius Junttila ratkaisijana kolmannessa erässä

Julius Junttila oli pelipäällä maanantaina KalPaa vastaan.
Kuva © Emmi Erkkilä emmi.erkkila@jatkoaika.com
2010-luvun viimeinen Liiga-kamppailu päättyi Raksilassa kotijoukkueen voittoon. Maalivahdit ja puolustuspelaaminen olivat vuosikymmenen viimeisen valssin pääaskelmerkit.
Lähtökohdat

Oululaiset ovat keränneet viidestä viimeisestä ottelustaan 3 voittoa ja 8 pistettä. Joukkueella on edelleen vajausta loukkaantumisten sekä nuorten MM-kisojen johdosta. Muun muassa huippukautta pelaava maalivahti Justus Annunen on pitämässä nuoria leijonia pystyssä MM-kisoissa, kun taas loukkaantumisista kärsivät niin Janne Pesonen, Mika Pyörälä kuin Lasse Kukkonenkin. Kärpillä on allaan 5−3-voitto Pelicansista lauantailta. Tuolloin ykkösketjussa yhdessä Jesse Puljujärven ja Juho Lammikon kanssa pelannut Julius Junttila viilettää jälleen joukkueensa toisessa hyökkäysvitjassa, ja tämän paikan ykköskentällisessä ottaa konkari Jussi Jokinen.

Maalivahtipelaaminen

Ottelu KalPaa vastaan on Patrik Rybarin 12 peräkkäinen startti Kärppien maalinsuulla. Ottelun alussa Rybar sai paljon laukauksia vartioimaansa maalia kohti ja sai hyvän lämmön heti kamppailun alkuun. Kaukovedot näyttivät tippuvan ottelun alussa räpylästä, mutta pudotuksista huolimatta slovakki piti vastustajat nollilla ensimmäisen 20 minuuttisen aikana. Toinen erä oli Rybarille haastava, kun vetoja ei juuri tullut maalia kohti. Rybar pelasi kokonaisuudessaan varman ottelun eikä helppoja kuteja päästänyt. Ei voinut mitään KalPan ainokaiselle ottelun viimeisellä minuutilla.

Puolustuspelaaminen

Kärpät lähti peluuttamaan illan kamppailussa koko puolustusarsenaaliaan, kun otteluun 7. puolustajana lähtenyt Topi Niemelä nähtiin kentällä jo parin minuutin pelin jälkeen. Kärppien puolustajat pelasivat kiekkovarmaa ja jämäkkää puolustuspeliä, eikä suurempia huolimattomuusvirheitä nähty. Maalinedusta pysyi siistinä ja Kärppien puolustajat antoivat maalivahdille työrauhan. Niemelä väläytti kiekollisia taitojaan, kun nuori kärppäpuolustaja lähes tanssahteli kiekon kanssa vastustajan siniviivalla. Niemelä pelasi fiksusti kiekolla ja teki itsensä pelattavaksi kiekottomana. Kärpät jatkoi tarkkaa puolustamistaan toisessakin erässä, eikä maalipaikoilla juhlittu. Viimeisellä peliminuutilla KalPa-hyökkääjä Kai Kantola pääsi vapaasti maalinedustalta iskemään 2−1-kavennuksen.

Hyökkäyspelaaminen

Kärppien uusiutunut ykkösketju pääsi pyörittämään peliä järjestään KalPan hyökkäysalueella, mutta aivan parhaille maalipaikoille Kärpillä oli vaikeuksia päästä. Kärppien ykkösvitja oli aktiivinen ensimmäisen 20-minuuttisen aikana. Erityisesti ketjun näkyvin lenkki oli kultakypärä päässään viilettänyt Puljujärvi. Puljujärvi laukoi, taklasi, repi ja raastoi. Puljujärvi sai vastustajansa myös kuumentumaan. Tästä esimerkki tasavajaaseen johtaneessa tilanteessa tuomittu Jussi Timosen jäähy. Toisessa erässä Kärpät painoivat kaasua ja hallitsi kenttätapahtumia. Kärpillä oli lukuisia laadukkaita maalintekopaikkoja, mutta KalPan uhrautuvainen puolustus, Kilpeläisen hienot otteet ja huono tuuri olivat Kärppien maalijuhlien tiellä. Kärpät rankaisi kolmannen erän alussa ylivoimalla kun Junttila viimeisteli voittomaaliksi jääneen 1−0-maalin. Junttila löi myös viimeisen maalin KalPan arkkuun iskiessään 2−0-maalin tyhjiin. KalPa kavensi vielä viimeisellä minuutilla, mutta Koblizek iski vielä yhden maalin maanantai-iltaan ja teki 3−1-maalin tyhjään maaliin.

Erikoistilanteet

Kärpät pelasi ensimmäisessä erässä kertaalleen niin ylivoimaa kuin alivoimaakin. Alivoimalla joukkue piti oman päänsä puhtaana, eikä ylivoima tuottanut tulosta. Kärpät sai ylivoimalla rakennettua pienimuotoista ruuhkaa Kilpeläisen vartioimalle maalille, mutta kiekko ei löytänyt tietään maaliin. Ajassa 28:13 Kärpät pääsi yrittämään ottelussa toistamiseen ylivoimapelinsä toimivuutta. Jäähyn päätyttyä seurasi välittömästi uusi ylivoima mahdollisuus, mutta syötöt eivät osuneet omien pelaajien lapoihin ja ylivoimat jäivät hieman torsoksi. Kärpät pääsi kolmannen erän alussa jälleen ylivoimalle, joka tuottikin tulosta, kun erikoistilannetta oli jäljellä vain 4 sekuntia. Junttila rusikoi maalinedustalta kiekon Kilpeläisen jalkojen välistä maalin perukoille. Syötöt maaliin saivat Radek Koblizek sekä viime aikoina piristynyt Miska Humaloja.

Lähtökohdat

KalPan 2 ottelun mittainen voittoputki katkesi edellisessä kamppailussa, kun kuopilaiset kokivat 2−3-kotitappion SaiPaa vastaan. Viimeisissä pudotuspelipaikoissa kiinni oleva KalPa on viimeisen 10 ottelun kuntopuntarilla mitattuna kovemmassa iskussa kuin illan kotijoukkue Kärpät, sillä kuopiolaiset ovat keränneet 17 sarjapistettä viimeiseen 10:een otteluun.

Eero Kilpeläinen ei ollut maalillaan ensimmäisessä erässä yhtä työllistetty kuin virkaveljensä Rybar, mutta kokenut molari otti muutaman tärkeän pelastuksen kun Kärpät pääsi hakemaan johtomaalia ylivoimalla. Torjui muun muassa ensimmäisen erän parhaan maalipaikan alivoimalla läpiajosta. Piti joukkuettaan pelissä mukana toisen erän ensimmäiset 10 minuuttia. Toisen erän alussa Kärppien rynnistyksen aikana oli mies paikallaan ja oli joukkueensa kantava voima vaikeissa paikoissa. Kolmannen erän alussa torjui upeasti Kärppien ylivoimalla Junttilalle pelaaman huippupaikan. Ei kyennyt samaisella ylivoimalla kuitenkaan vaientamaan Junttilaa toistamiseen, vaan joutui antautumaan ensimmäisen kerran ajassa 42:43. Torjui ottelussa kaikki torjuttavissa olevat vedot.

Myös KalPa peluutti joukkuettaan koko rosterin voimin, kun myös kuopiolaisten 7. puolustaja Santeri Salmela merkkautti peliminuutteja ensimmäisessä erässä. Tiivis viisikkopuolustus toimi ensimmäisessä erässä eivätkä Kärpät tahtoneet päästä organisoidusti vahvan KalPa-puolustuksen ohi. Toisen erän alussa Kuopiolaisten puolustajat saivat tehdä täyden päivätyön pitäessään Kärpät nollilla. Ajoittain hätää kärsimässä ollut KalPan alakerta kuitenkin piti hienosti pintansa eikä antanut Kärpille kuljettajan asemaa alkuerän rynnistyksessä. Kolmannen erän lopulla KalPa joutui ottamaan pieniä riskejä hakiessaan tasoitusmaalia, mikä näkyi paikoin huolimattomana puolustuspelaamisena. KalPa pelasi ottelussa kuntopuntarin edellyttämällä tavalla, ja pelasi laadukkaan vierasottelun.

Kuopiolaiset lähtivät ennakkoluulottomasti otteluun ja iskivät hanakasti Kärppiin kiinni pikkupetojen pitäessä kiekko omissa. Savolaiset pakottivat vastustajansa kulmapaineihin ja siten vaikeuttivat sarjajohtajan tilanteiden rakentelua. Toisessa erässä KalPan pelaajat alkoivat löytää tietään maalille ja hankaloittivat Kärppien maalivahdin työskentelyä. Viivasta tulleet laukaukset eivät kuitenkaan löytäneet tietään maaliin saakka. KalPan erän paras maalipaikka tuli hieman erän puolenvälin jälkeen, kun jäähyaitiosta vapautunut kultakypärä Balazs Sebok sai hyvän pystysyötön ja pääsi nokikkain kärppämolarin kanssa. Rybar kuitenkin veti tilanteessa pidemmän korren. Kolmannessa erässä Kärppien johtomaalin jälkeen nuorten maajoukkueesta rannalle jäänyt Leevi Aaltonen pelasi vahvasti Kärppien päädyssä hakien vimmatusti tasoitusmaalia. KalPa hyökkääjät kilauttelivat kolmannessa erässä myös maalitolppia. Kuopiolaiset avasivat maalihanat liian myöhään, kun viimeisellä minuutilla syntynyt 2−1-kavennus Kantolan tekemänä ei riittänyt.

KalPalla oli ennen illan kamppailua koko Liigan huonoin ylivoimapeli, eikä siihen tullut parannusta kun joukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa jo ajassa 02:33. Liigan heikoimmasta ylivoimapelistä kertoo se, että KalPan ylivoiman aikana paras maalintekopaikka siunaantui Kärpille 2−1-vastaan hyökkäyksessä. KalPa joutui toisen erän puolenvälin aikoihin kahdesti perätysten alivoimalle, mutta joukkue osoitti luonnetta ja jätti Kärpät aseettomiksi vahvalla AV-pelaamisellaan. KalPan vahva alivoimapelaaminen sai pienen miinuksen, kun joukkue antautui alivoimaisena kolmannen erän alkuvaiheilla. Maalinedustalta syntynyt maali olisi ollut siivottavissa ulos alueelta ennen kuin se päätyi KalPa-maaliin. KalPan pelatessa ilman maalivahtia se loi hyviä paikkoja ja olikin lähellä tasoittaa ottelun. Tällä kertaa tulos jäi kuitenkin piippuun.

Ottelun ratkaisu

Tiivis puolustuspeli oli avainasemassa Kärppien voitossa tänään. Suurena tekijänä oli myös kärppähyökkääjä Junttila, joka ratkaisi ottelun kolmannen erän alussa ylivoimalla, kun sitä oli jäljellä vain muutamia sekunteja. Junttila rusikoi 1−0-voittomaaliksi jääneen osuman maalin edustalta ohi voimattoman Kilpeläisen, ja iski yhden maalin vielä tyhjiin.