Ylivoimamaalit riittivät TPS:lle - Jukurit ensimmäistä kertaa pisteittä

Henrik Haukeland torjui voitokkaasti.
Kuva © Teemu Grönroos
TPS siirtyi yksinään sarjakärkeen 3-1-voitolla Jukureista. Voitto kulminoitui ylivoimapeliin, sillä kaikki turkulaisten maalit syntyivät viidellä neljää vastaan.
Lähtökohdat

Jukurit oli kerännyt pisteitä kaikista otteluistaan. Joukkue oli esittänyt hyvää taistelutahtoa, sillä jo kahdesti joukkue oli noussut jatkoajalle kahden maalin tappioasemasta, ja voittanut näistä toisen.

Maalivahtipelaaminen

Avauserässä Sami Rajaniemi joutui antautumaan kahdesti Jukurien pelatessa alivoimalla. Molemmat osumat syntyivät suoraan poikittaissyötöstä ja ensimmäisessä oli myös ohjaus mukana, joten Rajaniemen piikkiin osumia ei ole syytä laittaa. Tämän jälkeen Rajaniemi pelasi vahvan pelin ja piti joukkueen pelissä mukana. Kolmannessa erässä hän pysäytti Ilari Filppulan poikittaissyötön jälkeen sekä Elias Karvosen läpiajon, mutta Ilkka Heikkisen lämäri oli Rajaniemelle liikaa.

Puolustuspelaaminen

Jukurien puolustuspelissä suurin puute oli syötönkatkojen epäonnistuminen. TPS:n tarjoamat poikittaissyötöt löysivät kohteeseensa mikkeliläisten kannalta liian usein. Kiekollisena puolustusalueen peli oli kohtuullisen varmaa.

Hyökkäyspelaaminen

Jukurien hyökkäys sai varsin vähän vaarallisia tilanteita luoduksi. Osittain kyse oli vahvasta turkulaispuolustuksesta, mutta joukkueen kärkiosaamisen heikkous oli nähtävissä. Mika Partasen poissaolo korostuu Jukurien kaltaisella kapealla materiaalilla.

Erikoistilanteet

Ylivoima pyöri TPS:n päässä, mutta todella hyviä maalipaikkoja Jukurit ei saanut luotua. Alivoima päästi ensimmäisessä erässä kaksi osumaa ja kolmannessa yhden, joten sekään osio ei ansaitse kehuja. Jukurien ainoa maali syntyi pian aloitusvoiton jälkeen.

Kaikki Liigan otteluvideot löydät kootusti osoitteesta jatkoaika.com/otteluvideot/liiga
Lähtökohdat

Neljä ottelua viidestä voittanut TPS oli tasapisteissä sarjakärjessä olevan SaiPan kanssa. Kolmen pisteen voitot olivat lappeenrantalaisille 3-2, joten TPS piti hallussaan toista sijaa.

Henrik Haukeland oli lähellä liigauran ensimmäistä nollapeliään. Yksi takaisku pilasi sen, mutta norjalaisvahdille kirjattiin 24 torjuntaa, joihin mahtui muutama huippupelastus.

TPS:n maltti pysyi hyvin Jukureiden karvatessa, eikä vaarallisia kiekonmenetyksiä sattunut yhtä Lucas Ekeståhl-Jonssonin virhettä lukuun ottamatta. Tuore hankinta Petteri Wirtanen oli hyvin puolustuksen apuna useampaan otteeseen. Jukurien ainoassa maalissa puolustuspeli petti ja Janne Ritamäki onnistui iskemään kiekon sisään, vaikka TPS:llä oli maalin edessä ylivoima.

Ilari Filppula osoitti useaan otteeseen hienoa pelisilmäänsä, ja siitä pääsi parhaiten nauttimaan Kaapo Kakko. Vaikka osumia syntyikin vain ylivoimalla, hyökkäyspeli loi kiitettävästi tilanteita myös tasaviisikoin.

Oula Palveen suihkukomennus ei näkynyt ylivoimassa ainakaan heikentävästi, vaan TPS onnistui avauserässä hyödyntämään Joonas Kalliolan 2+2-minuuttisen molemmat rangaistukset. Kolmannessa erässä syntyi vielä yksi ylivoimaosuma lisää. Alivoimalla pakka pysyi tiiviinä.

Erikoista

Oula Palveelle suihkukomennus oli liigauran toinen. Edustaessaan HPK:ta reilu vuosi sitten hän poistui Oulussa päätyovesta ajassa 1.28. Tiistaina peliaikaa ehti kulua sekunti enemmän ennen Palveen saamaa pelirangaistusta päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Ottelun ratkaisu

Ensimmäisen erän pitkät ylivoimat. Jukurit ei onnistunut hyödyntämään viiden minuutin ylivoimaansa. TPS tarvitsi kahteen ylivoimamaaliin alle kaksi minuuttia, kun ylivoimaa olisi ollut parhaimmillaan tarjolla lähes neljä minuuttia.