SaiPa nappasi voiton alavireisten kamppailussa – Löfmanin maali kaatoi Jukurit

Niclas Westerholm nollasi Jukurit ja takasi SaiPalle täyden pistepotin.
Mikkelissä nähtiin kahden alavireisesti esiintyneen joukkueen kohtaaminen, kun SaiPa saapui vieraisille. Tasaisessa ja tarkassa ottelussa nähtiin lopulta yksi maali, kun kokenut Anssi Löfman viimeisteli maalin kolmannessa erässä.
Lähtökohdat

Kotijoukkue Jukurit lähti otteluun neljän ottelun tappioputkessa. Mikkeliläisten edellisessä ottelussa lauantaina KooKoo oli Kouvolassa parempi 1–0 lukemin. Kokoonpanoonsa Jukurit oli tehnyt muutaman muutoksen, kun miehistöstä olivat poissa maajoukkuetehtävissä olevat Aleksandr Jakovenko sekä Henri Nikkanen. Jakovenkon tilalla puolustuksessa nähtiin Ville Hyvärinen, joka nostettiin seitsemännen pakin paikalta kakkospariin. Valtteri Hotakainen otti Nikkasen paikan kolmosketjun sentterin tontilta.

Maalivahtipelaaminen

Jukurin maalilla nähtiin kauden seitsemännen aloitusvuoronsa saanut Juhana Aho. Aho pelasi myös edellisen ottelu KooKoota vastaan ja tämä oli kauden ensimmäinen kerta, kun 26-vuotias veräjänvartija pääsi aloittamaan toisen perättäisen ottelun. Illan ottelu oli Aholta onnistunut. Aivan alkukauteen verrattuna vahdin pelaamiseen oli tullut rauhallisuutta eikä Aho lähtenyt ennakoimaan tilanteita. Illan ainoasta osumasta Ahoa ei voi syyttää, vaan Jukurien puolustus nukahti maalin edessä.

Puolustuspelaaminen

Jukurien puolustuspelaaminen on aktivoitunut hieman Marko Kauppisen alaisuudessa ja erityisesti tänään hyökkäyspään puolustuspelaaminen oli aktiivista. Mikkeliläiset aloittivat aktiivisen painostuksen heti kiekonmenetyksen jälkeen. Omassa päässä miehet pysyivät pääsääntöisesti hyvin kiinni eikä SaiPa päässyt vaarallisille paikoille. Ainoastaan kolmannen erän alussa aktiivisuudessa tuli hienoinen katkos ja lopulta voittomaali syntyi maalinedustalla hävityn kaksinkamppailun seurauksena.

Hyökkäyspelaaminen

Jukurit sai varsinkin toisessa erässä muutaman pidemmänkin pyörityksen, mutta lopulta erinomaiset tekopaikat jäivät puuttumaan. Hyökkäykset ajautuivat yleensä kulmiin eikä mikkeliläiset pystyneet voittamaan maalinedustalla käytyjä kamppailuita. Jukurien hyökkäyspelaaminen kaipasi myös tietynlaista juonikkuutta.

Erikoistilanteet

Jukurit pääsi pelaamaan ottelussa kaksi kertaa ylivoimaa ja ylivoima saatiin pyörimään, mutta tehot jäivät uupumaan. Toisen erän ylivoiman aikana tilannetta käytiin tarkistamassa jo videolta, mutta kiekon ylittäessä maaliviivan maali oli siirtynyt pois paikaltaan. Myös kolmannen erän lopulla tulleen Mario Grmanin jäähyn aikana kotijoukkue sai muutaman tekopaikan, mutta viimeistely ontui.

Alivoimalle Jukurit joutui kaksi kertaa heti ensimmäisessä erässä, mutta aktiivinen alivoimapeli tuotti tulosta ja SaiPa jäi ilman vaarallisia tekopaikkoja.

Lähtökohdat

SaiPa saapui Mikkeliin viisi perättäistä tappiota niskassaan. Edellisessä ottelussa lauantaina Ässät kävi hakemassa Lappeenrannasta pisteet 0–2 lukemin. SaiPan kokoonpanosta Ässät -pelin jälkeen olivat tippuneet Robin Salo, Simo-Pekka Riikola sekä Teemu Ramstedt. Salo on edustamassa Suomea EHT-turnauksessa. Kokoonpanoon olivat nousseet puolustajat Erik Autio, Veeti Vainio ja Jere Seppälä sekä hyökkääjä Matias Mäntykivi.

SaiPan maalilla illan ottelussa esiintyi Niclas Westerholm, jonka otteet ovat kauden mittaan olleet ailahtelevia. Mikkelissä nuori torjuja esiintyi hyvin ja piti akrobaattisilla venytyksillään nollapelin. Westerholmin torjuntatyyli on ajoittain hyvin epätavallista ja näyttävät venytykset seuraavat toisiaan. Tästä saatiin hyvä esimerkki toisessa erässä, kun Jukurien ylivoimalla tullutta lähentelyä käytiin tarkastamassa videolta. Westerholmin erinomainen torjunta sekä maalin siirtyminen pitivät tilanteen maalittomana.

SaiPan ongelmana on ollut oman pään puolustuspelaaminen ja vastustajien merkkaaminen. Tänään suurilta ongelmilta omassa päässä vältyttiin. Puolustuspelaamisessa lappeenrantalaiset pysyivät keskustan puolella ja mailat pysyivät kiinni Westerholmilta tulleissa irtokiekoissa.

SaiPan hyökkäys ei päässyt illan ottelussa juurikaan loistamaan. Maalinedustalle sekä hyökkäysalueen keskustaan pääseminen oli hankalaa. Kaukaa sekä laidoilta lähteneet laukaukset eivät yllättäneet Ahoa. Hyökkäyksiin lähdöt menivät ajoittain kuskaamiseksi, joskin erityisesti Veeti Vainio sai nousuillaan jukuripuolustusta ajoittain ongelmiin. Lopulta kolmannessa erässä Anssi Löfman rankaisi erän kolmannesta paikastaan, kun hän voitti maalinedustan kaksinkamppailussa Valtteri Hotakaisen ja siirsi maalin takaa kimmonneen kiekon verkkoon.

SaiPan ylivoima ei tänään päässyt juuri näkyviin. Ensimmäisessä erässä tulleet kaksi ylivoimakertaa eivät tuottaneet tulosta ja pyöritykset jäivät myös vähiin.

Kahden alivoimansa aikana SaiPa oli hetkittäin hieman ongelmissa. Varsinkin toisen erän Ville Kohon jäähyn aikana Jukurit pääsi pyörittämään vaarallisesti.

Ottelun ratkaisu

Tasaisissa merkeissä edennyt ottelu sai kolmannessa erässä ratkaisunsa, kun SaiPa sai aktivoitua omaa pelaamistaan ja Jukurit hieman passivoitui. Lopulta Löfman napautti ottelun voittomaalin eikä Jukurit saanut enää kiriään käyntiin.