Jukurit katkaisi tappioputkensa, SaiPan synkkä talvi jatkuu ilman valonpilkahduksia

LIIGA / Raportti
Sami Rajaniemi oli yksi illan avainpelaajista Jukureiden päästyä pitkästä aikaa voiton makuun.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Mikkelissä pelattiin tasainen ottelu kahden tappiosta toiseen taapertaneiden joukkueiden välillä. Kotijoukkue Jukurit oli liikkeellä raikkaalla jalalla, ja pelitapahtumat palkitsivat tällä kertaa mikkeliläiset onnistumisilla niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. SaiPan raskas talvi sen sijaan jatkuu vielä.
Lähtökohdat 

Jukurit lähti otteluun katkaisemaan viiden ottelun mittaiseksi venähtänyttä tappioputkeaan. Joukkue teki putkensa aikana vain viisi maalia, mutta päästi 22 maalia, joten mikkeliläiset tarvitsivat kipeästi positiivisia suorituksia.

Puolustaja Mikko Kuukka teki paluun Liiga-kentille mikkeliläisten kokoonpanossa.

Maalivahtipelaaminen 

Sami Rajaniemi pelasi varman ja tasaisen ottelun. Maalivahti kantoi joukkuettaan toisessa erässä, jossa SaiPa sai hyökkäyspelaamisensa toimimaan. Tämän lisäksi vierailla oli erässä kolme ylivoimapeliä, mutta Rajaniemi kesti lähentelyt kerta toisensa jälkeen.

Maalivahti oli yksi voiton takuumiehistä.

Puolustuspelaaminen 

Kotijoukkueen puolustuspelaaminen onnistui SaiPaa vastaan hyvin vieraiden maalipaikkojen jäätyä verrattain vähäiseksi. Sen lisäksi, että vieraat laukoivat verrattain vähän, huomattavaa oli myös, kuinka etäältä vieraat joutuivat laukomaan.

Hyökkäyspelaaminen 

Jukureiden hyökkäyspelaaminen oli parhaimmillaan aktiivista ja sähäkkää. Tämä näkyi varsinkin ensimmäisessä erässä, jossa joukkue oli hallitseva osapuoli. Palkintona työnteosta joukkue sai myös kiitettävän määrän laukauksia SaiPan maalia kohti.

Ottelun edetessä kiekonhallinta tasaantui ja vieraat pääsivät aiempaa paremmin peliin mukaan. Tämän myötä kotijoukkueen kiekolliset sankariteot jäivät vähiin toisessa erässä, kunnes kolmannessa erässä syntynyt kolmas kotijoukkueen maali piristi Jukureiden hyökkäyspelaamista.

Joukkueen näkyvin ja vaarallisin hyökkäysvitja koostui pienikokoisista taitureista Charles SaraultKristian TanusJesper Piitulainen. Myös kultakuuppa Vadim Pereskokov esiintyi edukseen.

Erikoistilanteet 

Vieraiden erikoistilannepelaaminen oli tänään kahtiajakautunutta. Mikkeliläisten kannalta oli erityisen positiivista, että alivoimapeli kesti vieraiden pakkopelin eikä verkko heilunut Rajaniemen vartioiman maalin takana.

Ylivoimapelistään kotijoukkue ansaitsee sen sijaan moitteita, sillä ensimmäisessä erässä Jukurit pääsivät pelaamaan liki kaksi minuuttia kahden miehen ylivoimalla, mutta maalisarake ei tällä kertaa heilunut. Kolmannen erän alussa Vadim Pereskokov iski kiekon maaliin ylivoimalla.

Lähtökohdat 

Vieraiden ailahtelevaiset suoritukset Liiga-jäillä ovat riittäneet säilyttämään lappeenrantalaiset kymmenen joukossa, mutta niukan pistetahdin myötä 11. sija on lähempänä kuin kuudes sija. Myös lappeenrantalaiset kaipaisivat tasaisten otteiden lisäksi kolmen pisteen voittoja joulun alla.

Maalivahtipelaaminen 

Karolus Kaarlehto joutui varsinkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä tasaiseen kiekkosateeseen. Lukuisten torjuntojen lisäksi maalivahti pudotteli laukauksia turhan usein nenänsä eteen, mikä loi SaiPan puolustusalueelle epävarmuutta ja vastaavasti ruokki Jukureiden itseluottamusta hyökkäysalueella.

Puolustuspelaaminen 

Ilta ei esitellyt SaiPan puolustuksen parhaimpia puolia. Varsinkin ensimmäisessä erässä joukkueen pelaaminen omalla alueella oli hätäistä, mikä heikensi niin puolustusta kuin omalta alueelta poistumista. Ottelussa nähtiin myös luvattoman paljon huolimatonta kiekonkäsittelyä tilanteissa, joissa SaiPa yritti hallita pelin rytmiä. Näistä tilanteista syntyi vaarallisia hyökkäystilanteita kotijoukkueelle.

Nukahdukset puolustusalueella ja niistä seuranneet rikkeet ja vastustajien puoli-ilmaiset maalipaikat heikentävät lappeenrantalaisten suorittamista tällä hetkellä tavalla, joka estää kilvoittelun täysistä pistepoteista.

Hyökkäyspelaaminen 

SaiPan hyökkäyspelaaminen oli suppeaa koko ottelun ajan. Luontevimmat hyökkäysalueen tilanteet syntyivät Robin Salon nousuista hyökkäysalueelle. Muutoin kotijoukkueen pirteä pelaaminen tukahdutti vieraiden hyökkäyspelaamisen melkein kokonaan.

Santeri Virtasen paluu pelaavaan kokoonpanoon lavensi joukkueen hyökkäysrintamaa lupaavasti, mutta hänenkin osaltaan suuremmat sankariteot jäivät odottamaan tulevia koitoksia.

Erikoistilanteet 

SaiPa pääsi pelaamaan ylivoimapeliä kolmesti ottelun toisessa erässä, mutta tulosta ei tällä kertaa tullut. Teemu Ramstedtin pyörittämä ykkösylivoima loi paikkoja, muttei maaleja. Kakkosylivoima sai lisävirtaa Virtasen tultua siihen pelintekijän paikalle. SaiPa kaipaisi kipeästi ylivoimapelejä tällaisissa otteluissa, joissa pelaaminen tasakentällisin ei rullaa luontevasti tai tehokkaasti.

Alivoimapelaaminen on ollut talven aikana yksi SaiPan suurimmista murheenkryyneistä. Joukkue saikin kaipaamiaan onnistumisia alivoimapelaamisesta ensimmäisessä erässä joukkueen kamppailtua liki kolme minuuttia alivoimaisena ilman takaiskumaaleja. Tähän jaksoon sisältyi myös melkein kaksi minuuttia kahden miehen alivoimaa.

Myönteiset puolet alivoimapelaamisesta himmenivät kuitenkin kolmannessa erässä, kun Jukurit teki erän alussa ottelun kannalta tärkeän ylivoimamaalin.

Ottelun ratkaisu 

Jäällä erottui kotijoukkueen reipas työnteonmäärä, johon vieraat eivät pystyneet vastaamaan. Erot aktiivisuudessa näkyi lopulta myös laukaisutilastoissa, joissa Jukurit erottui selkeästi kilpakumppanistaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo