Alexander Ruutun laukaus palautti KalPan voittokantaan - Jukureille kirvelevä tappio Savon herruustaistelussa

LIIGA / Raportti
Viime aikoina vahvasti esiintynyt KalPan ykkösketju vastasi kuopiolaisten ensimmäisestä ja viimeisestä osumasta.
Kuva © Saimi Airaksinen
Jukurien heikot kotiesitykset saivat jälleen jatkoa, kun KalPa vei pisteet mukanaan Kuopioon. Samalla mikkeliläisten matka pudotuspeliviivaan kasvoi jo yhdeksään pisteeseen.
Lähtökohdat 

Viimeksi viime vuonna kotikentällä voittanut Jukurit lähti Savon derbyyn keskiviikkoinen 4-2-tappio Lappeenrannasta niskoillaan. Sarjassa sijalla 14. olevilla mikkeliläisillä matka pudotuspeliviivaan oli perjantain otteluun lähdettäessä kahdeksan pistettä. Kyseessä oli todellinen kuuden pisteen ottelu, koska KalPa oli sarjataulukossa kolme pistettä ja kaksi sijoitusta edellä.

Maalivahtipelaaminen 

Sami Rajaniemi avasi maalin suulla neljännen kerran perättäin. Hän joutui avauserässä antautumaan kahdesti, mutta nämä maalit saa Jukuri-puolustus ottaa piikkiinsä. Rajaniemi pelasi vahvan pelin, mutta voittomaaliksi jäänyt Alexander Ruutun osuma meni sisään melko pienestä kulmasta ja ilman maskia.

Puolustuspelaaminen 

Kotijoukkueen puolustus nosti tasoaan ensimmäisen erän jälkeen, kun kahdessa ensimmäisessä takaiskussa KalPa-hyökkääjillä oli aivan liikaa tilaa maalin edessä. Hyökkääjät antoivat paljon tukea puolustajilleen ja olivat monta kertaa blokkaamassa siniviivan tuntumasta tulleita laukauksia.

Hyökkäyspelaaminen 

Jukurien hyökkäykset menivät turhan usein kulmissa pyörimiseksi ja vedot parhaalta maalintekosektorilta jäivät sitä kautta vähäisiksi. 2-2-tasoitus toimi piristysruiskeena ja monipuolisti hyökkäyspeliä. Lopussa isännät saivat hyvin rynnistyksen aikaiseksi, mutta tämä ei riittänyt. Kaksi maalia iskenyt Jesper Piitulainen oli selvästi Jukurien näkyvin ja energisin pelaaja.

Erikoistilanteet 

Jukurit kaivoi toisessa erässä verta nenästään ottamalla nipun varsin tarpeettomia kahden minuutin rangaistuksia. Alivoimanelikko pysyi kuitenkin hyvin kasassa ja KalPa jäi ilman erikoistilanneosumaa. Oman pakkopelinsä kanssa Jukureilla oli alkuun käynnistämisvaikeuksia, mutta tämä osa-alue parani pelin edetessä.

Lähtökohdat 

Viimeisestä kuudesta ottelustaan vain yhden voittanut KalPa janosi vieraspisteitä Mikkelistä. Tappioista huolimatta kuopiolaiset ovat saaneet olla viime aikoina tyytyväisiä ykkösvitjaansa Alexander Ruuttu - Jaakko Rissanen - Alexandre Texier, jotka olivat iskeneet yhteensä 11 tehopistettä kolmeen edelliseen kamppailuun. Heihin nojaten KalPa lähti myös voittoa hakemaan. Oman suolansa otteelun myös toi, että joukkueet kohtaavat seuraavan kerran jo huomenna Kuopiossa.

Maalivahtipelaaminen 

Jesper Piitulaisen lavasta lähtenyt ottelun avausmaali meni kiistatta liian helposti Denis Godlan selän taakse. Godla kokosi kuitenkin itsensä hienosti ja oli tuon jälkeen varma otteissaan. Slovakivahti otti upean torjunnan päätöserässä puolivälissä, jossa hän ryösti Turo Asplundin tekopaikan. Torjunnasta teki erityisen ison se, että KalPa oli mennyt vain hetkeä aikaisemmin johtoon.

Puolustuspelaaminen 

KalPan puolustajat saivat pidettyä viimeistä kymmenminuuttista lukuunottamatta Jukurit poissa hyviltä maalipaikoilta, ja viisikkopuolustaminen toimi myös suhteellisen hyvin. Ongelmia oli kuitenkin järjestään Jukurien kakkosketjun Jesper Piitulainen - Markku Flinck - Ville Leskinen kanssa. Kyseinen kolmikko järjestikin Jukurien molemmat osumat. KalPan puolustajista Ryan Wilson pelasi erittäin vahvan pelin molempiin suuntiin.

Hyökkäyspelaaminen 

Vieraat saivat useita nopeita hyökkäyksiä aikaiseksi puolustajien hyvän pelin avaamisen ansiosta. Maalipaikoille pääseminen tuntui muutenkin olevan huomattavasti kotijoukkuetta vaivattovampaa.

Erikoistilanteet 

KalPalle tarjottiin ylivoimaa ottelussa yhteensä viisi kertaa. Positiivista oli se, että pakkopeli saatiin jokaisella yrittämällä nopeasti pyörimään. Siihen nuo positiiviset asiat sitten jäivät. Jukurien tiivistä alivoimanelikkoa ei saatu rikki, laukaukset jäivät vähäisiksi ja niistä harvoistakin puuttui terävyys. Kuopiolaisten alivoima toimi puolestaan varsin mallikkaasti.

Erikoista 

Päätöserässä ilmeni ongelmia jään kunnon kanssa ja parituhatpäinen Ikioma Areenan yleisö sai seurata pidemmän aikaa, kun yhden järjestysmiehen huoltojoukko nikkaroi lumilapion ja rautakangen kanssa Kalevankankaan alustan jälleen pelikelpoiseksi.

Ottelun ratkaisu 

Alexander Ruutun sisään livahtanut laukaus oli lopulta se mikä erotti joukkueet toisistaan. Voitot Savon herruustaisteluissa ovat nyt tämän kauden osalta tasan 2-2. Huomenna Niiralan Montussa on edessä tämän taiston viides näytös.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo