Kärpät varmisti runkosarjan voiton Jukurien vieraana — Mika Pyörälä saavutti komean rajapyykin

LIIGA / Raportti
Kärpät juhlivat voittoa Mikkelissä.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Tiistai-iltana Mikkelissä kohtasivat sarjakärki Kärpät sekä sarjassa toiseksi viimeisenä majaileva Jukurit. Pelillisesti joukkueiden ero oli juuri niin suuri, mitä sarjataulukkoa katsomalla sopi olettaa.
Lähtökohdat 

Mikkeliläisillä on allaan hieno taisteluvoitto kotikentältään, kun HIFK kaatui jatkoajalla viime lauantaina. Tuota ottelua ennen Jukurit oli onnistunut kaatamaan Pelicansin vieraskentällä, joten mikkeliläiset viilettävät kahden ottelun voittoputkessa. Tiistai-iltana haaste on kova, kun sarjajohtaja Kärpät saapuu Kalevankankaalle. Jukurit jatkaa Kärppiä vastaan lähes samalla kokoonpanolla kuin voitto-ottelussa HIFK:ta vastaan. Ainoastaan ketjuihin on tehty pieniä viilauksia: Henri Nikkanen ja Julius Vähätalo vaihtavat paikkoja toisen ja kolmannen kentän keskellä, kun taas Jakub Galvas siirtyy kolmospakkipariin Antti Jaatisen pariksi.

Maalivahtipelaaminen 

Jukurien maalilla seissyt Juhana Aho piti joukkuettaan ensimmäisessä erässä pystyssä. Tusinan verran torjuntoja ottanut Aho torjui muun muassa Mika Pyörälän vedon suoraan syötöstä Kärppien kovimman painostuksen aikana.

Aho oli toisessa erässä maalivahdeista se vähemmän työllistetty. Joutui torjuntatöihin vain 6 kertaa, mutta joutui kaivamaan kiekon selkänsä takaa kahdesti. Ei voinut Kärppien maaleille mitään.

Kolmannen erän alkuun Kärpät iski 2 maali, joista ensimmäinen oli torjuttavissa. Jesse Puljujärvi iski 1−4-maalin yllättävällä laukauksella pienestä kulmasta, mutta hieman paremmalla sijoittumisella olisi ollut torjuttavissa.

Puolustuspelaaminen 

Jukurien puolustus suoriutui ensimmäisestä erästä vähintäänkin kohtalaisesti. Kärpät tuli päälle todella kovaa ja hallitsi kenttätapahtumia, mutta Jukurit pysyivät hyvin pelissä kiinni yhtä maaliin johtanutta tilannetta lukuun ottamatta.

Jukureille tuli toisen erän puolen välin aikoihin musta hetki, kun Kärpät iski 2 maalia vain minuuttiin ja 34 sekuntiin. Tämän hankalan vaiheen jälkeen peli kuitenkin tasoittui 

Jukurit kokivat myös kolmannen erän alussa heikon hetken, kun Kärpät iski 2 maali puoleen minuuttiin. Michal Kristofin viimeistelemässä 1−5-maalissa Jukurit-puolustaja ei saanut pidettyä slovakkihyökkääjän mailaa aisoissa.

Hyökkäyspelaaminen 

Jukurien ensimmäisen erän hyökkäyspääntilanteet olivat pitkälti vastahyökkäyksiä, joiden jatkumoksi mikkeliläiset saivat muutaman pidemmänkin pyörityksen kärppäpäätyyn. Mika Partanen ja Jesper Piitulainen joukkueensa näkyvimmät hyökkääjät avauserässä. Kaksikko taisteli, repi ja raatoi tehden kiekon kanssa ja kiekottoman oikeita ratkaisuja.

Toisessa erässä ottelu tasoittui ja Jukurit olivat aktiivisia kiekon kanssa. Tästä kielii myös kohonneet laukaisumäärät kotijoukkueen osalta. Jukurit saivat pyöritettyä peliä pitkän pätkän Kärppien alueella, josta tuloksena oli jäähy vierailijoille. Tuon ylivoiman aikana Jukurit iski kiekon maaliin.

Jukurien 2−5- ja 3−5-maalit antoivat joukkueelle mahdollisuuden ohuehkoon kiriin, mitä ei kuitenkaan syntynyt.

Jukurien parhaimmistoa ottelussa olivat jo mainitut Partanen ja Piitulainen. Partanen syötti molemmat Jukurien maalit ja Piitulainen pelasi taisteluilme kasvoillaan läpi ottelun. Myös Valtteri Hotakainen oli pelipäällä iskien tehot 1+1.

Erikoistilanteet 

Jukurit pääsi ylivoimalle ensimmäisen erän ensimmäisellä kympillä. Tuo ylivoima oli tuottaa osuman, mutta ratkaiseva kliinisyys puuttui mikkeliläisten otteista. Kiekko liikkui hyvin ja ylivoimakentät loivat laadukkaita maalintekopaikkoja.

Jukurit joutuivat myös alivoimalle ensimmäisen erän puolessa välissä. Uhrautuvainen alivoima selvitti kuitenkin vierailijoiden rynnistyksen maalivahti Ahon avustuksella.

Toisessa erässä kotijoukkue oli vajaamiehisenä kerran. Tämä alivoima tuotti takaiskun, kun vierailijoiden ylivoima toimi. Tilanteessa Jukurit-puolustaja Jaatinen ylipelasi tilanteen ja unohti Jussi Jokisen maalin edustalle, josta NHL-konkari ei erehtynyt.

Mikkeliläisyleisö sai toisessa erässä myös aihetta riemuun, kun kotijoukkueen ottelun kolmas ylivoima sytytti punalampun. Piitulainen syötti maalin takaa ja latvialainen Martins Dzierkals tinttasi vastapalloon kiekon maaliin kovalla lyöntilaukauksella.

Kolmannessa erässä mainitsemisen arvoista Jukurien alivoimapelaamisesta oli Ville Hyvärisen heittäytyminen laukauksen eteen. Tuo blokki esti todennäköisen maalin. Hienoa uhrautumista joukkueen eteen.

Lähtökohdat 

Myös vierailijoilla on allaan voitto, kun Kärpät kukisti lauantaina kotikentällään JYPin luvuin 3−1. Kärpät lähtee tismalleen samalla kokoonpanolla Jukurien vieraaksi, kuin lauantain kotiotteluunsa. Ainoa pieni muutos lauantaihin, on Justus Annusen palaaminen kokoonpanoon luukkuvahdin roolissa. Viidestä viimeisestä ottelustaan Kärpät on hävinnyt yhden. Sekin tuli jatkoajalla. Viiden ottelun ajanjaksolla Kärpät on kerännyt 15:stä mahdollisesta sarjapisteestä 13.

Maalivahtipelaaminen 

Patrik Rybàr sai olla maalillaan ensimmäisessä erässä vähillä töillä. Jukurien laadukkaan alivoiman ajan oli kuitenkin viimeinen lukko eikä päästänyt kotijoukkuetta juhlimaan maalia.

Toisessa erässä selvästi työllistetympi verrattuna ensimmäiseen. Otti tukun hyviä torjuntoja. Nollapelihaave mureni Jukurien illan kolmannen ylivoiman aikana.

Kolmannessa erässä Jukurit iski vielä 2 maalia maali Rybàrin selän taakse. Slovakkivahti pelasi laadukkaan jääkiekko-ottelun, vaikka torjuntaprosentti jäikin alle 90.

Puolustuspelaaminen 

Kärppien puolustajat olivat omassa päässä varsin työttömiä ensimmäisessä erässä. Kärppien puolustajat olivat ottelun avauserässä esillä lähinnä hyvien avaussyöttöjen antamisen muodossa.

Toisessa erässä myös kärppäpuolustus joutui töihin. Jukurit tiivisti ja yksinkertaisti peliään, sekä painoi hyökkäyksiä kohti kärppämaalia. Puolustus oli kokonaisuudessa laadukasta.

Kärppien puolustus otti kolmannessa erässä 2 takaiskua nimiinsä.

Kärppien nuori, Red Bull -kypärä päässään viilettänyt puolustaja Topi Niemelä pelasi laadukkaan ottelun. Teki kiekollisesti hyviä ratkaisuja ja väläytteli nopeuttaan. Myös Topin sukunimi kaima Mikko Niemelä pelasi erinomaisesti: Puolustuspeli oli varmaa ja kirjautti päälle vielä 3 syöttöpistettä.

Hyökkäyspelaaminen 

Ensimmäinen erä oli Kärppien hallintaa lähes alusta loppuun. Kärpät vyöryttivät hyökkäyksiä yksi toisensa jälkeen kohti Jukurit-maalia. Ensimmäisen erän loppupuolella oululaiset saivat palkinnon, kun Juha-Matti Aaltonen toimitti kiekon maalin takaa maalille nousseelle Miihkali Tepolle, joka viimeisteli Kärppien 1−0-johtomaalin.

Toisen erän puolen välin tienoilla Kärpillä oli hyvä vaihde pelissä, kun se iski 2 maalia puoleentoista minuuttiin: Ensin Jokinen ohjasi ylivoimalla maalinedustalta Janne Pesosen hienon syötön maaliin: 0−2. Heti perään Juho Lammikko ohjasi Topi Niemelän viivakudin pomppujen kautta maaliin: 0−3. Maali hyväksyttiin videotarkastuksen jälkeen.

Kolmannen erän alussa Kärpät iski puoleen minuuttiin kaksi kertaa. Puljujärvi laukoi yllättävästä ja pienestä kulmasta kiekon kohti maalia, ja peliväline löysi tiensä verkkoon saakka. Seuraavan aloituksen jälkeen syntyneestä hyökkäykestä Kristof sai siirtää kiekon tyhjään maaliin maalin edestä. Kristofin maaliin hienon esityön tekivät Mikko Niemelä sekä Aaltonen.

Erikoistilanteet 

Kärpät joutuivat ottelun ensimmäisellä kympillä alivoimalle väärästä vaihdosta. Jukurien hienon painostavan ylivoiman aikana oululaiset olivat ajoittain hätää kärsimässä.

Myös Kärpät pelasivat laadukkaan ensimmäisen ylivoimansa. Joukkue loi tekopaikkoja ja laukoi paikasta kuin paikasta. Jukurit-maalivahti Aho kuitenkin piti pelin edelleen tuloksen valossa tiukkana.

Kärppien toisen erän ensimmäinen ylivoima tuotti tulosta, kun Jokinen pääsi hienon kiekonliikuttamisen ja syöttelyn päätteeksi puttaamaan kiekon maaliin.

Kolmannen erän erikoistilanteet eivät tuoneet Kärpille maalia, eikä vastavuoroisesti myöskään takaiskua.

Kärppien erikoistilannepelaaminen oli tiistai-iltana sanalla sanoen vakuuttavaa.

Erikoista 

Kärppien paidassa pelannut seuralegenda Mika Pyörälä nousi ottelussa kahden syöttöpisteen turvin yksin piikkipaikalle Liigan kaikkien aikojen Kärppien pistepörssissä. Aiemmin tilaston kärjessä oli Jari Viuhkola.

Pyörälän pistesaldo on nyt 637 pelatussa ottelussa 188+198=386.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo