JYP selätti Jukurit − Juuso Vainion nälkävuoden mittainen putki meni poikki

LIIGA / Raportti
Maalien edustoilla nähtiin jälleen kamppailutilanteita.
Kuva © Oskari Mäkisarka / Facebook.com/makisarkaphoto
Jukurit ja JYP tarjoilivat melko vauhdikkaan, mutta vähämaalisen pelin Mikkelin 2400-päiselle yleisölle. Voitto ratkesi jatkoajalla, kun Juuso Vainio iski ensimmäisen maalinsa yli vuoteen.
Lähtökohdat 

Jukurit on hävinnyt kuusi ottelua putkeen ennen tiistain kotiottelua. Ongelmia on löytynyt molemmista päistä kaukaloa, minkä takia myös sijoitus sarjataulukossa on pudonnut. Loukkaantumisista kärsivä mikkeliläisryhmä on kutsunut kaksi hätäapua riveihinsä, kun Marlo Koponen saapuu Imatran Ketterästä puolustuksen vahvistukseksi ja Heikki Huttunen nousee Nuorten SM-liigasta tekemään Liiga-debyyttinsä.

Maalivahtipelaaminen 

Avausmaali lipsahti Sami Rajaniemelle hivenen helponnäköisesti. Vaativat tilanteet vahdin vartioiman maalin läheisyydessä olivat vähissä, mutta erityisesti erikoistilanteiden aikana otti pari tärkeää torjuntaa sivuttaisliikkeessä.

Puolustuspelaaminen 

Jukurit yritti aiheuttaa JYPille vaikeuksia karvauspelaamisella ottelun alkupuolella, mutta vierailijat repivät ensimmäisen rintaman helposti rikki parilla lyhyellä syötöllä. Iso osa puolustussapluunaa olikin jälleen vetäytyvämpi taktiikka, jonka jälkeen keskustaa tukittiin kiitettävästi.

Hyökkäyspelaaminen 

Ottelun alkupuolella hyökkäysten rakenne oli usein heikko ja alivoimainen, minkä takia vaaralliset paikat olivat vähissä. Pelin edetessä vauhti alkoi kasvaa ja myös Jukurit sai pari pyöritystä aikaiseksi. Vaaralliset maalipaikat olivat kuitenkin edelleen erittäin vähissä.

Erikoistilanteet 

Jukurit sai monella tavalla tärkeän maalin toisen erän alkuun. Ylivoimaosuma tasoitti ottelun ja oli samalla Aleksi Salosen kauden ensimmäinen osuma. Alivoimalla ilta oli todella haasteellinen, mutta takaiskut jäivät tulematta.

Lähtökohdat 

JYP hävisi viime viikolla molemmat ottelunsa jatkoajan jälkeen. Ajoittaiset pirteät otteet HPK:ta ja Kärppiä vastaan kartuttivat pistepussia vain kahden pisteen verran, minkä takia pisteiden napsimisen tärkeys kasvaa koko ajan. Juuso Vainion ja David Tomasekin paluu maajoukkuekomennuksiltaan uudisti jälleen JYPin koostumuksia voimakkaasti.

Maalivahtipelaaminen 

JYPin maalille palasi Joona Voutilainen, joka pelasi edellisen ottelunsa hurrikaaniryhmän maalilla yli kaksi kuukautta sitten. Jukurien ensimmäinen maali lipesi verkkoon helposti, mutta 22-vuotias espoolainen paikkasi virheensä torjumalla Vadim Pereskokovin rangaistuslaukauksen.

Puolustuspelaaminen 

Pelin alkupuolella JYP onnistui hyvin ajoitetulla karvauspelaamisella puolustamaan Jukurien parhaan terän pois, mutta pelin edetessä tasapaino alkoi horjua. Myös huolimattomuus alkoi vaivata, mikä teki jyväskyläläisistä varsin jäähyalttiita. Varsinkin päätöserässä mikkeliläiset onnistuivat pitämään painetta yllä voimakkaalla luistelulla, millä JYPin puolustajat jäivät usein toiseksi.

Hyökkäyspelaaminen 

JYP viljeli pelin alkupuolella yllättävän paljon hitaampia lähtöjä. Yhtenäisellä viisikolla vierailijat olivat hyvässä rytmissä ja onnistuivat hallitsemaan pelin virtausta. Pelin edetessä viisikko alkoi kuitenkin hieman repeillä ja rytmi sotkeentui, minkä takia myös laadukkaat maalipaikat vähenivät.

Erikoistilanteet 

Robert Rooban paikka ylivoimalla maalinedustalla toi neliön keskelle riittävää tilaa repiviin poikittaissyöttöihin, mutta maaleihin nämä eivät johtaneet. Viiden ylivoiman aikana jokunen laadukaskin paikka syntyi, joten ylivoimien osalta iltaa voi pitää epäonnistuneena.

Alivoimalla neliö pysyi pääosin tiiviinä, eikä Jukurit saanut montaa hyvää paikkaa. 1−1-tasoitusosumaa edelsi JYPille tyypillinen tilanne, kun kahdesta purkupaikasta huolimatta kiekkoa ei saatu ulos alueelta.

Erikoista 

Kolmannen erän alku oli varsin pitkäkestoinen Mikkelissä, kun ensimmäisen reilun kahden minuutin aikana nähtiin huoltotoimenpiteitä ja videotarkistus. Aivan alkuhetkillä maali lähti paikoiltaan JYPin puolustusalueella, mikä vaati useamman minuutin poraussession.

Pian tämän jälkeen Tomasekin laukomasta kiekosta syntynyttä mahdollista maalia tarkasteltiin pitkään. Hidastusten perusteella Rajaniemi näytti potkivan kiekon maalin sisältä pois, mutta maalin syntymistä ei pystytty todentamaan vedenpitävästi.

Ottelun ratkaisu 

Vähämaalinen ja tasainen ottelu eteni pitkään 1−1-tilanteessa. JYPille aukesi loistava paikka tarvittavan maalin iskemiseen viimeisen viisiminuuttisen aikana, kun hurrikaaniryhmä pääsi pitkään pyörittämään kahden miehen ylivoimaa − tässä kuitenkaan onnistumatta.

Jatkoaika ehti vanhentua vain 12 sekuntia, kunnes ratkaisu nähtiin. Juuso Vainio pääsi laukomaan kahdesti ja jälkimmäinen laukaisu upposi maaliin. Maalia edelsi oivalta Jerry Turkulaisen esityö, ja Turkulainen rakentelikin molemmat vierailijoiden maalit. Vainio katkaisi osumalla pitkän maalittoman putken, sillä edellinen osuma oli syntynyt yli vuosi sitten, 24.10.2017.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo