HPK niukasti parempi Mikkelissä − hämeenlinnalaisten hyökkääjä Joona Monto loisti

LIIGA / Raportti
HPK:n tänään sentterinä pelannut Joona Monto vietti kahden maalin iltaa Mikkelissä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Typötyhjässä Mikkelin Ikioma Areenassa pelatussa kamppailussa kohtasivat sarjataulukon pohjasijoja täyttävä Jukurit, sekä vielä kuudetta sijaa hamuava HPK. Vierailijat nappasivat lopulta odotetusti voiton, Joona Monton nappi-illan johdolla.
Lähtökohdat 

Mahdollisuutensa pudotuspelipaikkaan jo pitkän aikaa sitten menettänyt Jukurit oli viime aikoina taistellut urheasti isompia vastaan, voittaen lyhyen ajan sisään sekä JYPin, HIFK:n että Tapparan.

Kokoonpanossa tapahtui muutamia muutoksia, verrattuna tiistaiseen SaiPa-kamppailuun. Tiistaina pelanneet Samuel Kemppainen ja Kalle Matikainen olivat HPK-taistosta sivussa, Heikki Huttusen ja Henri Nikkasen noustessa kokoonpanoon.

Maalivahtipelaaminen 

Maalilla jatkoi tuttuun tapaan Sami Rajaniemi. 27-vuotias veskari huhki tänään jo kauden 50. ottelunsa. Rajaniemen torjuntaprosentti oli ennen iltaa alle 90%, joskaan ei apuja kauden mittaan puolustukselta ollut paljoa tullut.

Rajaniemi piti jo jollakin tavalla totuttuun tyyliin Jukureita pystyssä useaankin otteeseen, ottamalla muutamia huippupelastuksia, kuten esimerkiksi ensimmäisessä erässä HPK:n ylivoimarupeaman aikana.

Rajaniemi teki jälleen parhaansa antaakseen joukkueelleen mahdollisuuden taistella pisteistä.

Puolustuspelaaminen 

Jukurien puolustus ei ollut varsinaisesti tällä kaudella loistanut, jonka tietysti sarjasijoituskin osoitti. Maaleja oli tällä kaudella omiin mennyt 175 kappaletta, Liigassa kuudenneksi eniten.

Hieman vaikeuksia oli tänäänkin, kun HPK tuntui ajoittain pääsevän luvattoman helposti maalintekopaikoille ja joukkue joutui jälleen nojaamaan maalivahtiinsa. Etenkin vasemmalta kaistalta tuntui väylä olevan usein auki.

Puolustajat olivat usein liukkaita, jopa saippuanomaisia HPK-hyökkääjiä jäljessä ja siksi myöskin kurinalaisuus oli hukassa.

Hyökkäyspelaaminen 

Jukurit ei vaarallisilla maalipaikoilla namutellut, mutta osasi kyllä hyödyntää HPK:n nukahdukset. Mikkeliläisjoukkue piti hyvää painetta etenkin kolmannessa erässä, kun Kerhoa ei puolustuspelaaminen vaikuttanut erityisemmin kiinnostavan.

Avausmaali Jukureille tuli siirretyn rangaistuksen aikana toisessa erässä, kun latvialaishyökkääjä Martins Dzierkals viimeisteli kiekon häkkiin hienon kuvion päätteeksi. Maali oli Jukureiden standardeille varmasti entistä upeampi, sillä joukkue ei kovinkaan monta vastaavanlaista pitkän syöttöketjun jälkeistä maalia ole tällä kaudella tehnyt. Myöskin jälkimmäinen, Joonas Kalliolan viimeistelemä maali oli hyvän tiimipelin tulos.

Erikoistilanteet 

Jos Jukureilla on tällä kaudella joku toiminut, se on ylivoima. Ylivoima oli ennen HPK-kamppailua Liigan kuudenneksi parasta, joka on häikäisevä tilasto Liigan pohjasijoilla majailevalle joukkueelle. Tänään ei kuitenkaan ylivoimaonnistumisia Mikkelin ylpeydelle tullut.

Jukurien alivoima oli ennen illan taistoa Liigan kymmenenneksi parasta, alivoimaprosentin ollessa hieman alle 79%. Tänään alivoima taisteli hyvin HPK:n hyvävireistä ylivoimaa vastaan, mutta joutui lopulta antautumaan kertaalleen, joten aivan puhtain paperein ei Jukuri-nippu tästä illasta alivoiman kannalta selvinnyt.

Lähtökohdat 

HPK:n vire oli ollut viime aikoina hieman ailahteleva, joskin vieraspeleissä Kerho oli viime aikoina terästäytynyt. Edellisestä viidestä vierasottelusta HPK oli jäänyt pisteittä ainoastaan yhdessä. Koko kauden otannalla Kerho oli ennen iltaa Liigan seitsemänneksi paras vierasjoukkue.

Kokoonpano oli kokenut jonkinasteisen evoluution tiistain KalPa-otteluun verraten, kun hyökkäysketjuista ainoastaan Tommi Tikan johtama kolmosvitja oli säilynyt ennallaan. HPK sai suureksi ilokseen tähtipuolustaja Petteri Nikkilän takaisin sairastuvalta, lisäksi nuori Erkka Seppälä oli noussut kokoonpanoon. Tiistaihin peilattuna joukosta tippuivat yhdysvaltalaishyökkääjä Rob Bordson, sekä puolustaja Otto Latvala.

Maalivahtipelaaminen 

HPK:n maalia vartioi tiistain tapaan 23-vuotias Joona Voutilainen, joka pelasi vahvan pelin KalPaa vastaan. Torjuntaprosentti nuorella kassarilla koko kauden osalta oli ennen iltaa 90,44%.

Tänään Voutilainen ei erityisemmin vakuuttanut. Nuori kassari vaikutti silminnähden epävarmalta ja torjuntatilastotkaan eivät tänään kaunistuneet. Voutilaiselle kertyi lopulta 14 torjuntaa.

Puolustuspelaaminen 

Hämeenlinnalaisjoukkueen puolustuksen jämäköityminen viime aikoina oli ollut selkeä trendi, josta myöskin päävalmentaja Antti Pennanen oli ollut mielissään. Viime viikkoina ja kuukausina Kerhon maalia kohti ei olla parhailta sektoreilta päästy paljoa ammuskelemaan.

Puolustus oli jämäkkää myös tänään. Viime pelien vahvaa kaavaa toistaen, Kerhon maalin eteen oli pääosin vaikeaa päästä. Jukurit kuitenkin onnistui käyttämään HPK:n pienetkin puolustuspään mokat hyväkseen.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK lähti otteluun nälkäisen oloisesti ja Jukuri-häkki heilahtikin ensi kertaa jo reilun minuutin pelin jälkeen, Joona Monton toimesta. Monton ketju oli muutenkin pirteä, hänen laidoillaan tänään pelasivat Philippe Cornet ja Filip Krivosik.

HPK:n tuttu hyökkäyspään paine ja aktiivinen karvaus eivät olleet aivan yhtä aggressiivisia tänään, joskin Jukureiden omista lähteminen oli yleensä helppo katkoa. Kerho oli selkeästi panostanut suoraviivaisuuteen tänään, koska se kyllä ampui suhteellisen aktiivisesti.

Erikoistilanteet 

HPK oli viime aikoina piristynyt ylivoimapelissään merkittävästi, sen ollessa jonkintasoinen murhe hämeenlinnalaisille etenkin syyskaudella. Tänäänkin ylivoima sai tulosta aikaiseksi, Valtteri Puustisen tykitettyä ylivoimaosuman upealla laukauksella.

Alivoima oli myöskin ollut keskikastia tämän kauden Liigassa. Tänään se ei paljoa töihin joutunut, mutta hoiti hommansa mukiinmenevästi.

Erikoista 

Illan ehdoton HPK-sankari Joona Monto vietti ottelussa kolmen pisteen iltaa. Sitä voidaan pitää erikoisena, sillä Monto oli iskenyt ennen Mikkelin ottelua pelaamaansa 32 kamppailuun yhdeksän pistettä. Monto siis kasvatti kauden pistesaldoaan kolmanneksella tämän illan myötä.

Ottelun ratkaisu 

HPK onnistui raapimaan kolme pistettä hyvällä perussuorituksella. Kolmannen erän loppupuolella ote meinasi hieman lipsua, mutta pisteet joka tapauksessa ansaitusti Hämeenlinnan suuntaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo