Tulikuumat maalivahdit loistivat Mikkelissä, mutta hyökkääjät varastivat valokeilan voittomaalikilpailussa

LIIGA / Raportti
Sami Aittokallio piti yhdessä kollegansa Sami Rajaniemen kanssa ottelun vähämaalisena.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto
Mikkelissä nähtiin viihdyttävä kiekkoilta, vaikka maaleilla ei suuremmin juhlittukkaan. Maalivahdit molemmissa päissä pitivät pelin tasaisena ja taitavat hyökkääjät astuivat kuvaan vasta voittomaalikilpailussa. Jukurit vei lopulta kaksi Charles Saraultin ratkaistua rangaistuslaukauksellaan.
Lähtökohdat 

Jukurit kärsi perjantaina Raumalla Lukkoa vastaan tappion voittomaalikilpailun jälkeen. Illan otteluun mikkeliläisten kokoonpanoon oli tullut kaksi muutosta, kun puolustukseen Ville Hyvärisen tilalle tuli Axel Rindel ja hyökkäyksessä Martins Dzierkalsin paikan otti Heikki Huttunen.

Maalivahtipelaaminen 

Jukurien maalilla eiliseen tapaan pelasi Sami Rajaniemi, jolta nähtiin ottelussa erittäin hyvää pelaamista. Vaikka torjuntoja ei lukumäärällisesti kertynyt kuin 20 kappaletta, joukkoon mahtui tukku tärkeitä paraatipelastuksia. Varsinkin ensimmäisen erän loppupuolella tullut mailavenytys Roni Hirvosen tyhjään maaliin oli ottelun käännekohtia ja piti tilanteen maalittomana. Kolmannessa erässä tulleessa tasoitusmaalissa kiekko tipahti Rajaniemen kainalosta, josta Edwin Hedberg pääsi sutimaan kiekon verkon perukoille. Voittomaalikilpailussa Rajaniemi sai pysäytetty Tyson Spinkin yrityksen räpylävenytyksellään. 

Puolustuspelaaminen 

Jukurien puolustuspeli toimi varsinkin Ässien lähtiessä hyökkäyksiin. Kovaa painetta antaneet mikkeliläiset saivat syötyä Ässien hyökkäyksiin lähdöt heti alkuunsa varsinkin ottelun ensimmäisessä ja toisessa erässä. Oman pään puolustuspelissä miehet ajoittain hukkuivat. Jukurien puolustajat olivat ajoittain myös pulassa kamppailutilanteissa muutamaa vahvaa Ässien pelaajaa vastaan. Tästä hyvänä esimerkkinä Ässien tasoitusmaali, jossa Hedberg voitti väellä ja voimalla kaksinkamppailunsa Antti Jaatista vastaan ja iski kiekon Rajaniemen takaa maaliin.

Hyökkäyspelaaminen 

Mikkeliläiset voivat olla pääasiassa tyytyväisiä hyökkäyspeliinsä illan ottelussa. Eilinen peli ei näyttänyt painavan jukuripelaajien jaloissa, vaan hyvällä liikkeellä mikkeliläiset pääsivät helposti Ässien alueelle ja tekemään myös pidempiä pyörityksiä. Suurimmat haasteet hyökkäyspelissä tulivat tilanteiden päättämisessä, jossa kiekkoa tykättiin siirrellä liiaksi. Monesta hyvästäkään paikasta huolimatta Jukurit jäi ottelussa ainoastaan yhteen maaliin. Varsinkin Mika Partasella oli ottelussa useita huippupaikkoja, mutta Sami Aittokallio sai nollattua jokaisen.

Erikoistilanteet 

Jukurit pääsi pelaamaan ottelussa ylivoimaa neljä kertaa. Ensimmäinen ylivoima ei lähtenyt pyörimään, mutta toisella yrityksellä ylivoimaviisikko sai nopeasti pelin pyörimään ja Aleksandr Jakovenko viimeisteli osuman viivalaukauksellaan. Myös Jukurien neljäs ylivoima pyöri hyvin, mutta Aittokallion erinomaiset otteet nollasivat hyvätkin yritykset.

Alivoimalle mikkeliläiset joutuivat ottelussa ainoastaan kerran. Alivoimanelikot saivat pidettyä vaaralliset paikat poissa, vaikka Ässät sai ylivoimansa pyörimään. Jukurinelikko pysyi rauhallisena ja peitti vaarallisimmat veto- sekä syöttöpaikat.

Lähtökohdat 

Myös ottelun vierasjoukkue Ässät pelasi eilen länsirannikolla, kun porilaiset ottivat voiton kotonaan Vaasan Sportista. Sami Lähteenmäki oli jäänyt pois kokoonpanosta ja hänen paikkansa Ässien ykkösketjusta otti Roni Hirvonen. Seiskapakkina eilen ollut Saku Salmela oli nostettu neljänteen hyökkäysketjuun ja Aleksi Varttinen otti paikkansa kokoonpanosta seitsemäntenä puolustajana.

Maalivahtipelaaminen 

Ässien maalilla jatkoi perjantaisen pelin tapaan Sami Aittokallio. Aittokallio pelasi virkaveljensä tapaan erinomaisen pelin ja oli suurin mahdollistaja sille, että Ässät sai pisteen matkaansa. Torjuntoja 27-vuotiaalle veräjänvartijalle kertyi ottelussa yhteensä 28 kappaletta ja joukossa useita erinomaisia pelastuksia. Aittokallion pelaamisessa näkyy rauhallisuus ja hyvät raamit omaava maalivahti haastaa aktiivisesti hyökkääjiä. Maalivahdin ääni myös kuului selvästi opastuksena omille kenttäpelaajilleen. Jukurien ainoassa pelitilannemaalissa Aittokallio oli kovan maskin takana ja Jakovenkon laukaus yllätti hänet täysin. Voittomaalikilpailussa maalivahti yllätettiin kaikilla kolmella yrityksellä, mutta maalit olivat suurimmaksi osaksi hyökkääjien hyvyyttä ja hienoa näyttöjä yksilötaidoista. 

Puolustuspelaaminen 

Ässien puolustuspelaamisessa näkyi selvästi väsymys varsinkin kahdessa ensimmäisessä erässä. Jukurien saadessa pyörityksen käyntiin porilaisten omassa päässä, Ässien pelaajat jäivät odottelemaan ja antoivat pelin pyöriä. Pyörityksistä huolimatta Ässät sai pidettyä oman alueen keskustan tiiviisti kiinni. Myös muutamat Aittokalliolta tulleet irtokiekot patapakit siivosivat luotettavasti pois. Kolmannessa erässä Ässät sai painostettua enemmän ja puolustuspelaamista oli vähemmän kuin kahteen ensimmäiseen erään. Kokonaisuudessaan Ässät ei kuitenkaan ollut terävimmillään puolustuspäässä. 

Hyökkäyspelaaminen 

Ässien hyökkäyspelaaminen oli kahden ensimmäisen erän ajan pääasiassa vastaiskujen kyttäämistä. Oman pään lähdöt tuottivat tuskaa varsinkin, jos Jukurit pääsi antamaan kovan paineen tai jukuriviisikko oli ehtinyt jo ryhmittymään. Kun Ässien luistin ei liikkunut parhaalla mahdollisella tavalla, tämä tyrehdytti hyökkäykset jo lähtöönsä. Kolmanteen erään porilaiset löysivät lisää virtaa ja pääsivät enemmän esittelemään omaa hyökkäysarsenaaliaan. Yksilöistä varsinkin kolmannessa erässä sekä jatkoajalla esille nousi maalinkin lopulta viimeistellyt Edwin Hedberg. Ruotsalainen haastoi jukuripuolustajia omalla nopeudellaan ja hyödynsi röyhkeyttään maalille nousuissa.

Erikoistilanteet 

Ässät pääsi pelaamaan ottelussa ainoastaan kerran ylivoimaa. Alkukaudella surkeaa ollut ylivoima on piristynyt viime peleissä, mutta tänään ainut mahdollisuus ei tuottanut tulosta. Porilaiset saivat ylivoiman pyörimään, mutta vaaralliset paikat jäivät puuttumaan

Alivoimaa Ässät joutui pelaamaan yhteensä neljä kertaa. Jukurit avasi maalihanansa ylivoimalla, kun viivasta päässyt veto meni läpi. Maalissa Ässien nelikko oli tiiviisti keskustassa ja neliön olisi pitänyt saada pysäytettyä laukaus jo ennen maalille menoa. Kolmella muulla kertaa Ässien alivoima toimi hyvin. Neliö pysyi hyvin kasassa ja vaaralliset syöttö- sekä vetolinjat peitettiin tehokkaasti. Viimeisenä lukkona toimi tulikuuma Aittokallio.

Erikoista 

Jukurit pelasi viikon kolmannen ottelun, joka eteni voittomaalikilpailuun saakka. Viikon kolmesta pelistä kaksi päättyi voittoon ja tehokkain viimeistelijä voittomaalikilpailussa oli Vadim Pereskokov, joka viimeisteli viidestä yrityksestä neljä maali. Yhteensä mikkeliläiset ampuivat viikolla 11 rangaistuslaukausta, joista osumia tuli kuusi kappaletta. 

Ottelun ratkaisu 

Ottelussa suurimpana ratkaisutekijänä olivat molemmat maalivahdit, jotka pitivät hyvistä paikoista huolimatta maalit vähissä. Lopulta voittomaalikilpailussa osumia nähtiin ja ainoastaan Tyson Spink epäonnistui omassa yrityksessään. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo