JYP oli selvästi Ässiä edellä jumbofinaalissa

Peli pyöri pääasiassa Ässien alueella.
Liigan jumbofinaalissa kohtasivat nousukunnossa olevat JYP ja Ässät. Ottelusta tuli kuitenkin lähes yksipuolinen kotijoukkueen näytös huolimatta tasaisista loppulukemista.
Lähtökohdat

JYP lähtee lauantai-illan tärkeään jumbofinaaliin kauden pisin voittoputki allaan. Eilen JYP voitti peliä hallinneen Tapparan voittomaalikilpailussa Hakametsässä. Viimeisissä peleissä joukkue on osoittanut henkistä kasvua, sillä tasaiset kamppailut ovat alkaneet suurien vaikeuksien jälkeen kääntyä voitoiksi. Julius Nättinen on ollut viime ajat Liigan tehokkaimpia pelaajia. Heikon alkukauden jälkeen Nättinen on tehnyt viimeisessä kolmessa ottelussa peräti viisi maalia.

Maalivahtipelaaminen

JYP päätti rohkeasti peluuttaa toisena päivänä peräkkäin Eetu Laurikaista, joka joutui urakoimaan hiki hatussa eilen Tampereella. Laurikaisen onneksi Ässät ei laittanut miestä Tapparan kaltaiseen testiin. Lähes nollapelin arvoinen suoritus, mutta avausmaali jäi varmasti kaivelemaan.

Puolustuspelaaminen

Kautensa avannut Nolan Yonkman todisti heti ensimmäisessä vaihdossaan, että jalkanopeus ei ole sittenkään nopeutunut tauon aikana. Kanadalainen kaukalopoliisi kuitenkin osoitti, että vahvuudet ovat tallella. Toisessa erässä Yonkman näytti kovia otteitaan ja tästähän kotiyleisö innostui.

Hyökkäys oli kuitenkin JYPin paras puolustus, eivätkä hurrikaanipaidat joutuneet uhrautumaan kiekon eteen. Kauden mittaan parantunut suoritustaso näkyi laadukkaana pelin avaamisena ja tarkkana merkkauspelinä.

Hyökkäyspelaaminen

JYP lähti viemään pelin virtausta heti Ässien 0–1-maalin jälkeen. Paine pysyi Ässien kahta ylivoimaa lukuun ottamatta jatkuvasti hyökkäysalueella. JYPin tasoitusmaali olikin vain ajan kysymys ja lopulta Jarkko Immonen niittasi kiekon Henri Kiviahon ohi ajassa 13:17.

Toiseen erään JYP lisäsi entisestään karvaustaan ja paineisti Ässiä aktiivisella päätypelillä. Maali jäi kuitenkin syntymättä hyvistä paikoista huolimatta. Kolmannessa erässä huippuvireinen Julius Nättinen päästi kotijoukkueen piinasta ohittaen Kiviahon hienolla harhautuksella.

Erikoistilanteet

Koska JYP hallitsi pelitapahtumia mennen tullen, se pääsi myös jauhamaan reilusti ylivoimalla. Kiekko liikkuikin kauniisti lavasta lapaan ja paikkoja oli useaan maaliin. Ongelmaksi koitui kuitenkin itsekkyyden puute tekopaikoissa. Alivoimalla JYP selvitti tilanteen vakuuttavasti.

Lähtökohdat

Porin Ässät otti uusintalähdön tähän kauteen Pasi Kaukorannan otettua komennon patapakan peräsimessä. Peli-ilme on parantunut selvästi ja tulokset alkavat näkyä pistesarakkeessa. Eilinen Satakunnan derby päätyi porilaisten tärkeään 2-3-vierasvoittoon. Hyvästä vireestä huolimatta Ässien tehot ovat vieläkin liian paljon Peter Tiivolan ykkösketjun harteilla. Tulosta odotetaan muiltakin, jotta Ässien kiri kohti pudotuspelejä saisi tuulta alleen.

Kakkosvahti Henri Kiviaho sai näyttöpaikan Ässien maalilla. Avauserän JYPin paineen Kiviaho selvitti tyydyttävästi, vaikka kerran kiekko menikin maaliin. Taistelevalla tyylillä torjuneella Kiviaholla oli myös onnea matkassa, sillä kiekko oli muutaman kerran erittäin lähellä mennä maaliin.

Ässät joutui puolustuskannalle heti ottelun alusta alkaen. Tällä osa-alueella porilaiset onnistuivat kuitenkin parhaiten. Keskustan puolustaminen oli tarkkaa ja tiivistä, eikä merkittäviä virheitä syntynyt. Oman alueen paineen purkamisessa Ässät onnistui hyvin ilman jatkuvia pitkiä kiekkoja.

Ässät sai todellisen salama-alun otteluun, kun JYPin maaliverkko pöllähti jo 24 sekunnin jälkeen. Porilaisten ykkösnyrkki hyödynsi JYPin ylipelaamisen ja Tiivolalla oli helppo työ laittaa kiekko maaliin. Tämän jälkeen Ässien hyökkäyspeli tyrehtyi lähes koko loppuerän ajaksi.

Toiseen erään Ässät pääsi paremmin sisälle JYPin alueelle, mutta avauserän kaava toistui. Patapaidat eivät pystyneet missään vaiheessa ottelua vyöryttämään pitkiä hyökkäyksiä ja sitä kautta peli meni selviytymistaisteluksi omassa päässä. Lopussa Ässillä oli paikkansa ilman maalivahtia pelatessa, mutta tasoitus jäi haaveeksi.

Ässät pääsi avauserässä kokeilemaan ylivoimapelin toimivuutta, mutta suoritus jäi vaisuksi. JYPin aktiivinen hyökkäyspeli pakotti Ässät ottamaan suuren määrän kaksiminuuttisia, joten alivoimalla Ässät joutui urakoimaan. Suoritusta alivoimalla voi pitää onnistuneena, vaikka peli menikin todelliseksi selviytymiseksi.

Ottelun ratkaisu

JYP oli selvästi parempi joukkue kuin Ässät, ja loppulukemat imartelivat vierasjoukkuetta. Edes tuttu tehottomuus ei estänyt JYPin täyttä pistepottia, kun joukkueesta löytyi maaliputkessa oleva Julius Nättinen.

– Nättisellä on ollut kovat odotukset ja paineet. Lähtö ei ollut niin lentävä kuin odotettiin. Hän on alkanut luistelemaan ja tekemään töitä. Hän on uskaltanut käyttää rohkeasti luisteluaan ja paikkojakin on alkanut tulemaan, kommentoi JYPin päävalmentaja Lauri Merikivi Nättisen otteita.