JYP ja TPS järjestivät jännitysnäytelmän Jyväskylässä

JYP palaa pukuhuoneesta jäälle aplodien houkuttelemana.
Kalenterivuoden 2023 ensimmäiset Liiga-ottelut pelattiin 3.1. JYP ja TPS tarjosivat katsojille vaiherikkaan jännitysnäytelmän.

JYP ja TPS saivat kunnian pelata toisen kahdesta ensimmäisestä Liiga-ottelusta vuonna 2023. Ottelussa jaettiin myös muita kunnianosoituksia, sillä päätuomari Mikko Kaukokari tuomitsi uransa 700. ottelun.

Vierasjoukkue TPS lähti otteluun mukavista lähtökohdista, sillä se oli edellisen kerran jäänyt pisteittä Jyväskylässä 1.11.2019. Tähän otteluun lähdettäessä Palloseura oli myös voittanut viisi viimeistä otteluaan JYPin vieraana.

TPS aloitti ottelun vahvasti. Puolentoista minuutin jälkeen Arttu Ilomäki vei JYP-maalin takana kiekon Josh Tevesiltä, syötti maalin eteen ja Lauri Korpikoski laittoi pelivälineen reppuun tehden kauden seitsemännen maalinsa.

TPS piti ottelua hallinnassaan. Ajassa 6.35 Teemu Suhonen murtui TPS-paineen alla ja kampitti Pavol Skalickýn. TPS-ylivoima on ollut todella vahvaa muutamassa viimeisessä ottelussa, mutta tämän ottelun ensimmäisen JYP hoiti ongelmitta.

JYP alkoi ensimmäisen erän puolen välin jälkeen saamaan ottelusta kiinni ja sai pakotettua TPS:n alivoimalle. Tämä alivoima oli kuitenkin kotijoukkueelle kohtalokas, sillä Jonne Tammela riisti kiekon siniviivalla ja karkasi läpiajoon. Braden Cristoffer joutui kampittamaan Tammelan, jolloin TPS sai rangaistuslaukauksen. Tammela liukui lähelle maalia ja sijoitti kiekon varmasti verkkoon. Ylivoimaa oli vielä minuutti jäljellä, mutta TPS hoiti sen tyylikkäästi. Erätauolle mentiin TPS:n 2−0-johdossa.

JYP aloitti takaa-ajon

JYP pääsi pelillisesti mukaan otteluun toisessa erässä. Peli oli erittäin tasaista eikä laukauksia nähty useita, kunnes kotijoukkue sai jälleen kerran jäävettä niskaan.

Tilanne lähti Jerry Turkulaisen epäonnistuneesta ohjauskiekosta, josta TPS käynnisti nopean vastahyökkäyksen. Korpikoski ja Ilomäki vaihtoivat rooleja ja oli Korpikosken vuoro viedä Tevesiä kulmauksessa. Sen jälkeen konkari löysi Ilomäen vapaasta tilasta maalin edestä ja Ilomäki näytti, miksi kantaa kultakypärää.

JYP sai onnistumisen aivan erän lopussa. Kyle Platzer riisti kiekon JYPin päädyssä ja siirsi sen Turkulaiselle. Erinomaisessa vedossa ollut Turkulainen löysi syötöllään Juuso Puustisen, joka ampui kiekon reppuun kahdeksan sekuntia ennen erätaukoa.

JYP kaappasi ottelun hallinnan

TPS aloitti räväkästi. Skalický pääsi yksin läpi, mutta Veini Vehviläinen JYPin maalilla oli tilanteessa perempi.

TPS piti lämpöä päällä luoden viivalta muutamia paikkoja, kunnes JYP sai kiekon käännettyä ja Christoffer karkasi läpi. Hänet koukittiin nurin ja oli JYPin vuoro koittaa rangaistuslaukausta. Puustinen sai viitan harteilleen, mutta Lassi Lehtinen riisui sen torjumalla yrityksen.

JYP ei kuitenkaan lannistunut ja Severi Lahtinen kaivoi kanin hatustaan ajassa 51.20. Hän hämäsi syöttävänsä viivaan, mutta ajoikin keskelle ja venytti verkkoja kovalla laukauksella. Hermostuneisuus alkoi näkyä TPS:n pelaamisessa ja 2−0-maalin tehnyt Tammela sai seuraavaksi minuutteja.

JYP laittoi nopeasti ylivoiman rullaamaan ja kultakypärä Turkulainen tasoitti ottelun. Sami Niku sai kiekon viivaan, josta jän jakoi sen Turkulaiselle. Turkulainen painoi turkulaisten leuat rinnuksiin lähettämällä matalan laukauksen maalin takakulmaan.

JYPin paidan rinnassa komeileva pyörremyrsky siirtyi kentälle tasoituksen jälkeen. Alle kaksi minuuttia tasoituksesta Santeri Koskela räjäytti Hippoksen jäähallin katon kuuhun 4−3-osumallaan.

Turkulainen antoi TPS:lle välittömästi sauman tasoittaa pelin hankkimalla jäähyn. Aaro Vidgren sai kuitenkin tämän kaksiminuuttisen ensimmäisen paikan karkaamalla alivoimalla läpi ja vain Lehtisen kilpikäden kurotus esti JYPin alivoimamaalin. Ylivoima kuivui kasaan Nikun uhrautuvan blokin myötä.

TPS:n Antti Tuomisto nostatti seurvaakasi sykkeitä ampumalla aloituksen jälkeen viivalta tolppaan. JYP otti nopeasti hallinnan takaisin itselleen. Tämä hallinta ei kuitenkaan jäänyt pelkästään pyörittämiseksi, vaan TPS-puolustus unohti Reid Gardinerin vapaaksi maalin eteen. Christoffer löysi maanmiehensä ja JYP siirtyi 3−0-tappioasemasta jo 5−3-johtoon.

Gardinerin maali oli myös trillerin sinetöivä osuma. Tämä oli toinen ottelu putkeen, jossa TPS häviää johdettuaan 3-0. Edeltävä tapaus oli Porissa 30.12.2022 ja päättyi jatkoajalla Ässille 4−3.