JYP tarjoili jälleen voiton Sportille – kotijoukkue mureni Roope Talajan voiman alle

LIIGA / Raportti
JYPin ilta oli jälleen murheita täynnä.
Kuva © VesaPhoto / Vesa Pöppönen
JYP lähti pesemään kasvojaan Sportia vastaan, joka oli jo aiheuttanut jyväskyläläisille kaksi kirvelevää tappiota aiemmin syksyllä. Kotijoukkueen vaikeudet kotkapaitoja jatkuivat jälleen.
Lähtökohdat 

Viimeisen kuukauden aikana JYP on parantanut selvästi pelaamistaan, mutta joukkue on edelleen sarjan hännillä. Nousu ylöspäin vaatisi useamman kolmen pisteen voiton putkeen, mutta JYPin tapauksessa se näyttää melko vaikealta tehtävältä.

Ongelmana on erityisesti olleet ottelut Sportia, KooKoota ja Jukureita vastaan, joista JYPin tasoisen seuran odottaisi kairaavan reilusti pisteitä. Mutta sen sijaan näistä otteluista JYP on napannut vain neljä pistettä kahdeksassa ottelussa.

Maalivahtipelaaminen 

JYPin kannalta on huolestuttavaa, että Eetu Laurikainen joutuu ottelusta toiseen olemaan joukkueen yksi parhaimmista pelaajista. Tärkeimmät torjunnat tänään olivat avauserässä William Rapuzzin nollaaminen ja toisessa erässä Jesse Paukun läpiajon pysäytys. Ottelun lopussa Laurikainen mureni yhdessä muun joukkueen kanssa.

Puolustuspelaaminen 

JYPin puolustus toimi kohtuullisen hyvin, mutta parempaakin on ehdottomasti rahkeita. Sport ei saanut loppua lukuun ottamatta kunnollisia laukaisupaikkoja, mikä kertoo kotijoukkueen tiiviistä joukkuepuolustuksesta. Alkukauden JYP-parhaimistoon kuulunut Roni Allén pelasi jälleen vuorenvarmaa peliä.

Hyökkäyspelaaminen 

Ilmeisesti jonkinlainen asennevamma vaivasi JYPin hyökkääjiä, sillä Hippoksen kaukalossa nähtiin ihmeen hampaaton ja haluton ryhmä. Hyökkäyspäässä peli meni kaarteluksi ja toivottomiksi roiskaisuksi kohti maalia. Jarkko Immosen toisen erän maali oli kylläkin oikein komea suoritus. Kolmannessa erässä tasakentällisin JYP paransi, mutta ratkaisut jäivät puuttumaan.

Erikoistilanteet 

JYP sai ottelun ensimmäisen ylivoimansa vasta kolmannen erän alussa, sillä ensimmäisen 40 minuutin aikana siihen ei olisi ollut edes aihetta. 2–0-ylivoimamaalin ei sitten mennyt kuin 12 sekuntia, kun Julius Nättinen niittasi kiekon maaliin. Alivoimalla JYP pelasi pitkään hyvin, mutta lopussa korttitalo romahti täysin.

Lähtökohdat 

Sportista on muodostunut todellinen mörkö JYPille tällä kaudella, sillä kahdessa aiemmassa kohtaamisessa vaasalaiset riistivät JYPin näpeissä olleen voiton ottelun viime hetkillä ja vieläpä saman pelaajan eli William Rapuzzin voitto-osumilla. Joukkue on muutenkin usein näyttänyt kovaa luonnetta, sillä se on pystynyt kääntämään usean tiukan pelin edukseen.

Maalivahtipelaaminen 

Ykkösvahdin paikan napannut Mika Järvinen ei joutunut varsinaiseen kiekkosateeseen, koska JYPin laukausten taso jäi hyvin heppoiseksi. Järvisestä ei kuitenkaan ollut torjumaan täyttä pistepottia Sportille, sillä etenkin Nättisen ylivoimamaali olisi pitänyt estää.

Puolustuspelaaminen 

Sportin puolustaminen muistutti hyvin paljon kotijoukkueen vastaavaa, mutta taso oli huonompi. Ottelun alkupuoliskolla JYP ei iskenyt sellaista painetta vaasalaisten selustaan, että se olisi joutunut esittämään parastaan. Vahvojen JYPin hyökkääjien kanssa Sport jäi usein kakkoseksi kulmissa ja maalinedustalla.

Hyökkäyspelaaminen 

Sport luotti päätypeliinsä ja yritti sitä kautta rummuttaa pitkiä hyökkäyksiä JYPin päätyyn. Yritys oli hyvä mutta tulos jäi tasakentällisin laihaksi. Käytännössä ainoat kunnon maalipaikat juurikin tasakentällisin olivat jo edellä kerrotut. Parhaiten toimi Brody Sutterin kakkosketju, jossa toista liigaotteluaan pelannut Santeri Haarala pärjäsi hyvin.

Erikoistilanteet 

Jäähyttömyydessä Sport onnistui, mutta alivoima antautui heti ensimmäisessä kättelyssä. Ylivoimalla Sport joutui sahaamaan kolme kertaa ennen kuin se sai ottelun ensimmäisen maalinsa tehtyä. Roope Talaja teki jo kauden 15 maalinsa kun Sport kavensi ottelun lopulla. Raivokas ylivoima jatkui ottelun lopussa, mikä oli myös ottelun ratkaisu.

Ottelun ratkaisu 

Jo Sportin kavennus palautti vanhat demonit JYPin mieleen. Mikko Kaltevan ottelun lopun kampitusjäähy koitui lopulta kohtaloksi, sillä Sport tasoitti ottelun vain 12 sekuntia ennen loppua kenenkäs muun kuin Talajan maalilla. Jatkoajalla alistunut kotijoukkue päästi Olavi Vauhkosen vastustamattomasti ratkaisemaan lisäpisteen vaasalaisille.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo