Kova taklaus toisessa erässä herätti "puolivaloisen JYPin" − SaiPa hölmöili itsensä pisteittä kotimatkalle

LIIGA / Raportti
Hippoksella nähtiin paljon kaksinkamppailuja.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
SaiPa oli pitkään vahvasti kuskin paikalla, mutta JYP heräsi otteluun Mikael Kurosen ulosajon takia. Päätöserässä JYP onnistui hyödyntämään SaiPan uudet hölmöilyt vieden pisteet lukemin 3−2.
Lähtökohdat 

JYP lähti perjantain otteluun kuuden ottelun voittoputkessa. Kolmen kärkikamppailun jälkeen vuorossa oli kotiottelu keskikastin SaiPaa vastaan. Flunssainen kapteeni Juuso Vainio oli edelleen poissa, mutta Eetu Laurikainen teki paluun maalin suulle. 

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen oli alusta alkaen työllistettynä tasaiseen tahtiin. Mukaan mahtui myös vaarallisia paikkoja JYPin huolimattoman puolustamisen seurauksena. Ainakin toisesta maalista syyttävä sormi osoittaa myös Laurikaista, joka ylipelasi tilanteessa voimakkaasti. Suurin torjunta tuli kolmannen erän loppuun, kun Teemu Ramstedt pääsi nokikkain vahdin kanssa.

Puolustuspelaaminen 

Viisikoille ei tahtonut löytyä yhtenäisiä rytmejä, mihin vierasjoukkue iski hanakasti. Tälle kaudelle melko poikkeuksellisesti reagointi oli hidasta ja näin SaiPa tuntui olevan monesti potkun edellä. 

Hyökkäyspelaaminen 

Toisen erän puoleenväliin asti hyökkäämistä on helppo kuvailla epäyhtenäiseksi ja puskevaksi. Vaikka JYP viljeli runsaasti viivelähtöjä, jopa oman siniviivan ylittäminen kiekollisena oli haasteellista.

Toisessa erässä tullut pitkä ylivoima toi otteiseen oikeanlaista henkeä. Pakottaminen ja kiirehtiminen väheni huomattavasti avausmaalin jälkeen. Silti onnistumisia tasakentällisin ei nähty.

Erikoistilanteet 

Alivoimalla tekeminen oli tutun vaisua, kun SaiPa pääsi kertaalleen hyödyntämään nelikon repaleisuuden. Ylivoimalla JYP löysi kaivatut tehonsa tullen kahden maalin takaa rinnalle toisessa erässä. Maaleista vastasivat Jani Tuppurainen ja Julius Nättinen. Päätöserässä tuli vielä illan kolmas ylivoimaosuma.

Lähtökohdat 

SaiPa katkaisi neljän ottelun tappioputkensa edellisessä ottelussaan Pelicansia vastaan. Kokoonpanopuolella Simo-Pekka Riikola korvasi Erik Aution ja Niclas Westerholm Karolus Kaarlehdon aloittavana maalivahtina. 

Maalivahtipelaaminen 

Westerholm esitti maalillaan todella akrobaattisia otteita. Sähäkästi liikkunut maalivahti onnistui useaan otteeseen venymään onnekkaastikin kiekon eteen, mutta toisaalta tekniikan puutetta huokunut pelityyli aiheutti lukuisia vaarallisia irtokiekkoja. 

Puolustuspelaaminen 

Ottelun ensimmäisen puolikkaan lappeenrantalaispuolustus selvisi todella vähällä pelaten simppeliä puolustuspeliä, joka perustui kaksinkamppailuiden voittamiseen. Nöyryys peliä kohtaan huokui huomattavasti JYPiä enemmän aina päätöserään saakka, jolloin lappeenratalaistenkin ote järkevästä pelaamisesta lipesi.

Tämä näkyi liiallisen mailapuolustamisen tuomina rangaistuksina.

Hyökkäyspelaaminen 

SaiPa pääsi jatkuvasti hyökkäysalueelle hyvillä vauhdeilla, kun rakenteet olivat kunnossa puolustusalueelta lähtien. Vierailijat painottivat hyökkäyspeliään päädyn kautta vyöryttämiseen tässä myös usein onnistuen. Vastahyökkäyksissä nähtiin myös juonikkaita sommitelmia hyvällä päättäväisyydellä kuorrutettuna. Liikaa päättäväisyyttä oli Mikael Kurosella, joka laitataklauksestaan lensi suihkuun toisessa erässä. Taklaus osui vaihtoaition edessä Samuli Ratista selkään.

Silmäkarkkia tarjoili toisessa erässä Matias Mäntykivi, joka soolollaan vei SaiPan 2−0-johtoon. Vielä kaatuessaan nuorukainen sai aikaiseksi laukauksen, joka pomppi Julius Hongan luistimisista sisään.

Erikoistilanteet 

Alivoimalla SaiPan tekeminen oli totutun vaisua, kun yksittäisillä syötöilläkin neliötä revittiin riekaleiksi. SaiPalle tarjoitui päätöserässä kultainen mahdollisuus tarrata kolmeen pisteeseen, kun he pääsivät pelaamaan yli minuutin kahden miehen ylivoimalla. Tuloksena oli kuitenkin karkea epäonnistuminen.

Erikoista 

Yksittäinen katsoja hauskuutti koko Hippoksen yleisöä mainoskatkohaastattelullaan, kun hän antoi suoria ja kärkkäitäkin näkemyksiä ottelusta. Vanhempi herrasmies muun muassa sanoi JYPin pelanneen "puolivaloilla" ja odotti Hongan paikkaavan oman hölmöilynsä maalin muodossa.

Ensimmäistä kertaa tällä kaudella Hippoksen yleisöstä oli aistittavissa voimakasta tyytymättömyyttä lukuisine vihellyksineen.

Pekka Tirkkonen sai perjantai-illasta janoamansa päänahan, kun SaiPa kaatui hänen valmentamanaan ensimmäistä kertaa. SaiPa voitti kauden kaksi aiempaa kohtaamista, kerran harjoituskaudella ja kerran runkosarjassa.

Ottelun ratkaisu 

Vielä ajassa 29.51 näytti siltä, että SaiPa marssii tylyyn voittoon Jyväskylässä ohi unisen hurrikaaniryhmän. Alkutahdit lappeenrantalaisten hölmöilylle iski Kuronen omalla ulosajalloon, jonka aikana JYP nousi 2−2-tasatilanteeseen.

Päätöserässä SaiPa pääsi kahden miehen ylivoimalle, mutta vain kahdessa minuutissa se oli kääntynytkin kahden miehen alivoimaksi. JYP puolestaan ei jättänyt mahdollisuuttaan käyttämättä, vaan Mikko Mäenpää iski ottelun voittomaaliksi jääneen 3−2-osuman. Maali kirjattiin Mäenpäälle, kun Markus Kojo suti kiekon omaan maaliin. 

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo