JYP hyydytti SaiPan ylivoimapelin − Heleniuksen alivoimamaali ratkaisi voiton kotijoukkueelle

LIIGA / Raportti
JYP voitti viikonlopun back-to-back otteluiden ensimmäisen kamppailun.n.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://www.facebook.com/makisarkaphoto
Kautensa alavireisesti aloittaneet JYP ja SaiPa kohtasivat perjantai-illan kamppailussa. Tasaisesti edennyt ottelu ratkesi lopulta päätöserässä, jossa kotijoukkue onnistui tarkalla ja tehokkaalla alivoimapelillään viemään ottelun voiton.

SaiPa aloitti ottelun terävästi ja onnistui avausmaalin tekemisessä jo aivan ottelun alussa. Joni Nikko hyödynsi JYP puolustuksen ja Veini Vehviläisen huolimattoman pelaamisen ja sai syötettyä kiekon Santeri Virtaselle, joka pääsi siirtämään kiekon helposti lähes tyhjään maaliin.

JYP pelasi avauserässä toistuvasti varsin pehmeästi omassa päädyssään ja SaiPa onnistui riistämään kiekon useita kertoja kotijoukkueen lavasta. Muutoinkin avauserässä  SaiPa oli selkeästi vahvempi keskinäisissä kaksinkamppailuissa, mutta erityisen vaarallisia maalintekopaikkoja ei vierasjoukkue onnistunut kuitenkaan rakentamaan kiekonriistoistaan.

Avauserä oli paitsi tasainen myös siisti, sillä Elmeri Kaksosen koukkaus oli ainoa erän rike, jonka tuomaristo huomioi. Jäähyboksiin asti Kaksonen ei kuitenkaan ehtinyt, sillä JYP onnistui tasoittamaan ottelun siirretyn rangaistuksen aikana. JYP sai erityisesti Jarkko Immosen johtaman ketjun painostaessa SaiPan puolustuksen sortumaan heikkoihin ja huolimattomiin syöttöihin.

JYPin ylivoima jatkuu surkeana

Ennen illan ottelua JYP ei ollut onnistunut tekemään ainuttakaan ylivoimamaalia. JYP pääsi yrittämään kauden ensimmäisen ylivoimaalinsa tekemistä toisessa erässä, mutta kotijoukkueen pakkopeli jatkui ponnettomana. 

Jaakko Lantta hankki taitavalla harhautuksella myös SaiPalle mahdollisuuden ylivoimapeliin, mutta vieraiden ylivoima oli lähes yhtä kehnoa kuin kotijoukkueen. 

Toisessa erässä peli tasoittui ja molemmat joukkueet puolustivat tarkasti. Samalla ottelun tempo laski paikoitellen melko verkkaiseksi. Erän paras maalintekopaikka avautui JYPin nelosketjulle, joka sai rakennettua oivan tilanteen SaiPan vaihtovirheen seurauksena, mutta Niclas Westerholm sai kuitenkin venytettyä patjansa loistavaan torjuntaan.

JYPin johtomaali syntyi toisen erän lopulla SaiPan pitkäksi venähtäneen vaihdon seurauksena. Kiekko saatiin pelattua keskialueella Patrik Puistolalle, joka laukoi JYPin 2−1 johtoon.

SaiPa kaatuu tehottomuuteen

SaiPalle tarjottiin päätöserässä peräti kolmesti mahdollisuutta tasoittaa ottelu ylivoimalla, mutta vieraiden pakkopeli yski pahasti. Erityisesti suuri määrä huolimattomia syöttöjä vei puhtia SaiPan ylivoimapeliltä, vaikka myös JYPin alivoimanelikon tarkalla pelaamisella oli vaikutusta vieraiden tehottomuuteen.

Ottelu ratkesi vieraiden kannalta epäsuotuisasti, kun Samuel Helenius onnistui katkaisemaan Lanttan vaikean poikittaissyötön. Jarkko Immosen kanssa 2−1-hyökkäykseen päässeen Heleniuksen tarkka rannelaukaus lamautti SaiPan pelin totaalisesti ja hyydytti samalla vierasjoukkueen kirin. JYP sai kaunisteltua numeroita vielä kahdella maalilla, joista toisen Jarkko Immonen sai tehdä tyhjään maaliin.

SaiPa pääsee hakemaan revanssia jo huomenna, sillä joukkueet kohtaavat lauantaina uudestaan Lappeenrannassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo