KooKoon nälkävuoden mittainen vieraskurimus tuli päätökseensä

LIIGA / Raportti
Juha Järvenpää oli täystyöllistetty illan edetessä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
JYPillä ja KooKoolla oli molemmilla omat putket katkottavanaan. Lopulta putkista katkesi kouvolalaisten vierastappioiden putki, kun pisteet matkasivat Kouvolaan 4−3-voitolla.
Lähtökohdat 

JYP lähti hakemaan kauden ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan kotikentällä. Joukkueen sairastuvalta kokoonpanoon palasivat Juuso Vainio ja Jani Tuppurainen, joilta sopi odottaa panosta tukkoiseen hyökkäyspelaamiseen.

Maalin suulla nähtiin uusvanha nimi, kun loukkaantunutta Joona Voutilaista tuuraamaan hälytetty Pekka Tuokkola sai torjuntavuoron. Viime kaudella EBEL-liigan mestaruuden voittanut Tuokkola on pitänyt alkukauden tuntumaa yllä omatoimisesti.

Maalivahtipelaaminen 

Pelaamisen puute oli nähtävillä Tuokkolan otteista, sillä pelaamisessa oli kosolti haparointia. Peli olisi voinut saada ideaalimman alun, sillä ensimmäinen tilanne oli kahdella nollaa vastaan -hyökkäys, josta kouvolalaispelaajat juonivat kiekon ohi maalin. Illan edetessä kokenut vahti väläytti myös upeita torjuntoja, jotka pitivät JYPin voittotaistelussa mukana.

Puolustuspelaaminen 

Ilta eteni varsin kaksijakoisissa merkeissä, sillä pelin taso heitteli voimakkaasti jopa erien sisällä. Ajoittain KooKoo ei meinannut saada kiekkoa ollenkaan alueelle, kun taas toisinaan maaleja tarjottiin hopeatarjottimella. Merkkausvirheet ja paineen purkamisen vaikeus olivat jälleen vaikeiden hetkien helmasyntejä.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelaamisessa oli samaa ailahtelevuutta kuin puolustuspelissä. Toisen erän lyhyempi vaihtomatka hyökkäysalueelle sopi JYPille paremmin, ja tätä kautta rakennettiin lupaavia pitkiä hyökkäyksiä. Hyökkäyksiinlähdöissä selvää toisteisuutta oli vaikea löytyy, kun viisikko oli jatkuvasti eri rytmissä.

Hyökkäyspelillisesti JYPin ehdottomasti suurin hahmo oli Joonas Viinikainen. Nuori puolustaja on kasvattanut rooliaan liigan puolella erityisesti hyvän kiekollisen pelaamisensa johdosta. Helponnäköinen ja juonikas hyökkäysuhan luominen palkittiin ottelun 3−3-tasoitusmaalilla.

Erikoistilanteet 

JYPin ylivoimassa riittää hyviä aihioita, mutta viimeinen terävyys puuttuu. Itseluottamuksen puute näkyy empimisenä ja epävarmoina ratkaisuina, jotka antavat vastustajalle aikaa reagoida. Alivoimapelissä oman maalin edustan puolustaminen on vaikeaa.

Lähtökohdat 

KooKoon edellinen liigavoitto vieraskentällä oli viime helmikuulta, jonka jälkeen kouvolalaiset olivat hävinneet 12 peliä putkeen. Ensimmäisen vieraspisteen hakuun lähdettiin jälleen muuttuneilla kokoonpanoilla, kun esimerkiksi ruotsalaiskaksikko Erik Karlsson-Malte Strömwall oli erotettu toisistaan.

Maalivahtipelaaminen 

Juha Järvenpää sai esitellä akrobaattisuuttaan useampaan otteeseen illan aikana. Kokenut vahti peitti hyvin läheltä tulleita laukauksia, eikä yksikään maali mennyt varsinaisesti hänen piikkiinsä.

Puolustuspelaaminen 

KooKoo on päästänyt liigassa selvästi eniten maaleja, mutta perjantaina puolustaminen ei juuri JYPiä sekavampaa ollut. Hieman liiallinen hyökkäysinto kostautui yhden takaiskumaalin muodossa, kun Jerry Turkulainen karkasi läpiajoon. Keskialueella kouvolalaiset onnistuivat hyvin peittämään syöttölinjoja, mikä vaikeutti JYPin hyökkäämistä. 

Päätöserässä KooKoon ongelmat omalla puolustusalueella tulivat esiin. Vahvasti keskustan tukkimiseen painottunut sapluuna ei toiminut, kun viisikkoa onnistuttiin repimään poikittaissyötöillä.

Hyökkäyspelaaminen 

KooKoo-hyökkäys iski JYPin puolustuspelaamisen suurimpiin vaikeuksiin: tasapainottomuuteen ja oman alueen täyttöön. Kalle Valtola hyödynsi tyhjän tilan taustanousullaan. Maalinedustalta KooKoo iski peräti kolmesti, mikä kuvastaa vieraiden tylyyttä ja isäntien pehmeyttä. Myös vikkeläjalkaiset hyökkääjät aiheuttivat vaikeuksia vastahyökkäyksillään.

Erikoistilanteet 

Vieraiden ylivoimaviisikot onnistuivat liikuttamaan kiekkoa niin, että isäntien neliöt hajosivat. Alivoimalla keskustaa onnistuttiin peittämään niin hyvin, että pääosa laukauksista tuli heikommilta sektoreilta.

Erikoista 

KooKoon voitto katkaisi 12 ottelun mittaisen vierastappioputken. Edellinen liigavoitto oli tullut 3.2. Sportin vieraana.

Ottelun ratkaisu 

Sekavan illan aikana KooKoo ehti menettää kahden maalin johdon kahteen otteeseen, kunnes ratkaiseva osuma tuli pari minuuttia ennen loppua. Ed Witcchow iski kiekon verkkoon ja toi KooKoolle voiton 4−3-lukemin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo