Suuria tunteita, vähän maaleja − Louhivaara huudatti loppuunmyytyä Hipposta

Kamppailu oli tasaväkistä.
JYP ja KalPa tarjosivat täpötäydelle Hippokselle viihdyttävän ottelun, vaikka maalimäärä jäikin pieneksi. Suurien tunteiden sävyttämä ottelu eteni jatkoajalle, jossa JYP oli terävämpi.
Lähtökohdat

JYPin lähtökohtia otteluun paransi tyhjentynyt sairastupa. Runsaampi valinnanvara pelaavan kokoonpanon suhteen palautti muun muassa Ossi Louhivaaran, Mikko Mäenpään ja Juha-Pekka Hytösen pelaavaan kokoonpanoon.

Lähtökohdista vielä mielenkiintoisemmat teki illan juhlapeli. JYP juhlisti kaudella 88-89 seuran ensimmäiset mitalit napannutta hopeajoukkuetta.

Maalivahtipelaaminen

Tuttu mantra päti Eetu Laurikaisen pelaamiseen: antoi mahdollisuuden voittaa. Kohokohtia mahtui muun muassa toisen erän loppuun ja kolmannen erän alkuun, kun 1-1-tilanteessa hän torjui läpiajon ja KalPan lähentelyjä ylivoimalla.

Puolustuspelaaminen

JYP joutui verrattain harvoin pyörimään pitkiä pätkiä omalla alueella vikkelien kuopiolaisten perässä. Selkeytynyt merkkauspelaaminen teki samalla Laurikaisen iltaa helpommaksi, kun näkyvyys kiekkoon oli usein taattu.

Oman puolustusalueen ulkopuolella JYP ei aivan päässyt haluaamansa peliin kiinni, kun viisikon rytmit eivät mahdollistaneet hyvää riistopeliä. Lähimmät hyökkääjät olivat auttamatta jatkuvasti myössä.

Hyökkäyspelaaminen

Ensimmäisistä Risto Dufvan peleistä JYPin hyökkäyspelaaminen on heikentynyt. Viisikko ei ole lähtövaiheessa eheä, mikä tekee pelinavausmahdollisuudet rajallisiksi. Usein JYP joutuukin vain roiskaisemaan kiekon pois omista.

JYPin hyvää hyökkäyspeliä nähtiin väläyksittäin toisessa erässä, kun pitkillä syötöillä aukesi ylivoimahyökkäyksiä. Tehottomuus kuitenkin vaivasi.

Erikoistilanteet

Kokoonpanomuutosten vuoksi erikoistilannekoostumukset olivat jälleen muuttuneet. Ylivoimien puolella tasoerot viisikoilla oli suuria, kun Eric Perrinin johtama viisikko ei tahtonut päästä edes alueelle. Nolan Yonkmanin mukanaolo tuo plussaa maskipeliin, mutta muut osa-alueet tuntuvat kärsivän.

Toinen viisikko onnistui, kun Jerry Turkulainen iski maalin toisessa peräkkäisessä ottelussa. KalPan puolustajilla oli usein vaikeuksia pitää oma maalinedusta puhtaana, kuten Turkulaisen maali osoitti.

Lähtökohdat

KalPa nappasi perjantaina Jukureista murskaavan voiton. Kuopiolaiset ovat muutenkin yltäneet hyvään vireeseen, ja Sportin tappiolla sekä oman pelin voitolla kuopiolaiset nousisivat sarjataulukossa kymmenennelle sijalle.

Kokoonpanomuutoksia Jukurit-ottelun jälkeen ei ollut tullut.

Denis Godla pelasi kohtalaisen hyvän ottelun, mutta Laurikaisen kaltaiset näyttävät torjunnat olivat vähemmässä. Näyttävin torjunta tuli toisen erän alussa yhteen JYPin ylivoimahyökkäykseen. Muutamaan otteeseen torjunnat olivat epävarmoja ja esimerkiksi päätöserän loppuhetkillä helposta laukauksesta tolppa pelasti Godlan päästetyltä maalilta.

Tasakentällisin KalPa onnistui pitämään maalinedustaansa melko hyvin puhtaana, mutta suorien hyökkäysten puolustamisessa oli välillä haasteita. Vähäinen aika ja tila JYPin puolustajilla pelinavaamisessa oli iso osa vierailijoiden puolustuspelaamista.

KalPa piti ottelussa kiekkoa enemmän, kun JYP turvautui monesti siirtokiekkoihin. Murtautuminen maalintekosektoriin pitkän hyökkäyspelin kautta oli kuitenkin vaikeaa. Parhaat paikat aukesivatkin JYPin kiekonmenetyksistä hyökkäys- ja keskialueella. Viimeistely oli kuitenkin tehotonta.

KalPan ylivoimassa oli melko selvä rakenne, mutta JYP piti ykkössektoria hyvin puhtaana. Koska maskia oli vain harvoin, kauempaa tulleet laukaukset olivat harvoin vaarallisia. Neljällä neljää-vastaan liike-ero alkoi näkyä, mikä avasi KalPalle mahdollisuuden ratkaista pelin.

Erikoista

Turkulaisen kaudesta näyttää syntävän yhtä putkea putken perään. Alkukaudesta nuorukaisella oli yhdeksän ottelun maaliton putki. Myöhemmin nuorukainen pelasi 34 ottelua maaleitta. Viime viikolla tuo putki katkesi, ja lauantaina hän viimeisteli maalin toisessa peräkkäisessä ottelussa.

Ottelun ratkaisu

Läpi illan molemmat joukkueet olivat varsin latautuneita, mutta lataus meni molemminpuolin ajoittain yli. Iltaan mahtuikin runsaasti erikoistilannepelaamista, kun kahden minuutin rangaistuksia jaettiin 16 kappaletta. Kohahduttavin hetki tuli päätöserässä, kun Eetu Luostarinen ja Robert Rooba törmäsivät keskialueella. Tämän seurauksena saatiin myös torikokous aikaiseksi, jonka päätteeksi molemmille joukkueelle tuomittiin kaksi rangaistusta.

Peli oli tasainen niin kentällä kuin lukemienkin puolesta. Kun Ilkka Pikkarainen onnistui tasoittamaan ottelun toisen erän loppupuolella, maaleja ei enää varsinaisella peliajalla nähty.

Jatkoajalla monien yllätykseksi JYPin jalka liikkui terävämmin. 2−1-loppulukemat JYPin eduksi viimeisteli Ossi Louhivaara.

(Mikko) Kalteva antoi hyvän syötön. Huono jää ja kova vauhti tekivät sen, että päätin laukoa, Louhivaara kertasi osumaa.