KalPa riisui JYPin housuja myöten – kotijoukkueen ongelmat paljastuivat karusti

LIIGA / Raportti
JYP ei päässyt pois laitojen läheltä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
JYPin ja KalPan kauden viimeinen kohtaaminen oli tasaisista lukemista huolimatta savolaisten täydellistä hallintaa. JYP puolestaan oli kotonaan harvinaisen flegmaattinen.
Lähtökohdat 

JYPin loppurunkosarjan missio on varmistaa lopullisesti paikka pudotuspeleihin. Käytännössä pelien päättyminen runkosarjaan vaatii jyväskyläläisten tappioputken ja samaan aikaan Sportin on voitettava omat ottelunsa. Viime viikko loi kysymysmerkkejä kotijoukkueelle, sillä Lukko ja Pelicans olivat selvästi parempia kohtaamisissaan JYPin kanssa.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen palasi odotetusti JYPin maalille seitsemän takaiskun lauantain jälkeen. Avauserässä koppi tarttui totuttuun tapaan, mutta työmäärän lisääntyessä toisessa erässä Laurikaisen otteet herpaantuivat, kun Alexandre Texierin rannelaukaus sujahti selän taakse. Laurikainen oli kuitenkin surkean kotijoukkueen parhaimpia pelaajia.

Puolustuspelaaminen 

JYPin toiminta puolustuspäässä ei ansainnut kiitosta. Kiekolliset ratkaisut olivat heikkoja ja hätäisiä. Merkkauspelissä JYPiltä unohtui huomattavan usein pelaaja vapaaksi parhaille vetopaikoille. Ottelun loppua kohden puolustajien ratkaisut olivat lähes ainoastaan purkukiekkoja keskialueelle.

Hyökkäyspelaaminen 

JYP oli avauserässä painostavampi osapuoli ja se siirtyi ansaitusti johtoon nestori Éric Perrinin taiteiltua maalin edestä kauden 15 osumansa. Toiseenkin erään kaukaloon luisteli aktiivinen kotijoukkue ja Janne Kolehmainen iski Markus Jokisen komeasta lättysyötöstä 2–0-maalin.

Toisen osuman jälkeen JYPin hyökkääminen loppui täysin. JYP luopui kiekosta käytännössä joka kerta keskialueen ylitettyään ja paikkoja yritettiin luoda kuluttavan päätypelin kautta. 

Erikoistilanteet 

JYPin kohmeinen esiintyminen ei antanut mahdollisuutta kuin yhteen ylivoimaan. Sen sijaan roikkumaan joutunut hurrikaanilauma pääsi tutustumaan jäähypenkkiin. Kolmannella kerralla kohtuullisen hyvin toiminut alivoima joutui antautumaan.

Lähtökohdat 

KalPan mahdollisuus päästä pudotuspeleihin alkaa olla äärettömän pieni, eikä noususta ole ollut merkkejä koko kevään aikana. Lukuisat loukkaantumiset ovat syöneet vierasjoukkueen iskukykyä, mutta tiukoissa paikoissa ratkaisukykyä ei ole löytynyt. Edellisellä Jyväskylän vierailullaan KalPa taipui jatkoajalla tiukan ottelun päätteeksi.

Maalivahtipelaaminen 

Kevätkaudella urakoimaan joutunut Denis Godla ei saapunut Hippokselle jäähdyttelemään vaan oli ottelun alkupuolella KalPan parhaimmistoa. Tuttuun tyyliinsä slovakialainen osallistui aktiivisesti pelitapahtumiin, mikä oli toimiva ratkaisu JYPin ykkössektorin yritysten jäädessä olemattomiksi.

Puolustuspelaaminen 

Kuopiolaisten viisikkopuolustus onnistui pitämään JYPin poissa kiekosta ja väylät Godlan maalille pysyivät kiinni. Oman alueen paineen purkamisessa KalPa pystyi maltillisesti kiekotellen siirtämään pelin JYPin päähän. Onnistuneesta työstä kertoo se, että vieraiden jäähyt eivät olleet kovinkaan lähellä ottelun loppua lukuun ottamatta.

Hyökkäyspelaaminen 

KalPa pystyi ajoittain luomaan vaarallisen oloisia hyökkäysalueen pyörityksiä nuoren tähtipelaaja Texierin johdolla. Texier olikin säihkyvässä kypärässään KalPan näkyvin pelaaja ja pelin painopiste siirtyi lähes joka kerta JYPin päätyyn ranskalaisen ollessa jäällä. Selvästi luisteluvoimaisempi KalPa väsytti kotijoukkueen kentälliset uuvuksiin lukuisia kertoja.

Erikoistilanteet 

KalPa onnistui pelaamaan jäähyttömästi, minkä ansiosta JYPin vaarallinen ylivoima ei päässyt ratkomaan ottelua. Ylivoimalla KalPan peli pyöri hyvin ja Texierin tasoitus oli ehdottoman ansaittu. Ainoan alivoimansa KalPa selvitti varmasti.

Erikoista 

Perrin siirtyi avauserän maalillaan JYPin kaikkien aikojen pistepörssissä ohi Antti Virtasen ja siirtyi sijalle neljä. Pisteitä Perrinillä on JYP-paidassa tämän myötä 342.

Ottelun ratkaisu 

Kuin ihmeen kaupalla KalPa ei vienyt täyttä pistepottia mukanaan. Ottelun lopussa Ilkka Pikkarainen laukoi avopaikasta tolppaan. Jatkoajalla Anton Stråka hölmöili itsensä jäähylle ajettuaan Godlan päälle. Ylivoimalla Eetu Luostarinen laukoi täysin ansaitun voiton KalPalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo