Taisteluasenteen löytänyt JYP nousi Kärppien rinnalle ja ohi – "Meillä oli vaikeuksia käsitellä johtoa"

LIIGA / Raportti
Jerry Turkulainen vastasi illan voittomaalista.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
JYP ja Kärpät tarjosivat viihdyttävän kiekkopläjäyksen Hippoksen lauantai-illassa. Nopeat maalit eivät olleet Kärppien oikotie onneen, vaan JYP käänsi pelin itselleen lukemin 4–2.

JYP ja Kärpät lähtivät lauantain otteluun hyvin erilaisista lähtökohdista. Isäntäjoukkue JYPille ottelu oli viikon neljäs, kun alla oli kolme tappiota murskaavalla maalierolla 3–16. Kärpille peli oli viikon toinen ja joukkue saapui Jyväskylään kolmen ottelun voittoputkessa.

Jos ottelu olisi noudattanut JYPin viikon aiempien pelien kaavaa, Kärppien nopea karkaaminen kahden maalin johtoon olisi katkaissut selkärangan, mutta toisin kävi. Tino Metsävainion ja Mika Pyörälän maalien jälkeenkin Kärpät oli kenttätapahtumissa niskan päällä, mutta JYP roikkui mukana erityisesti miehekkään puolustustaistelun ja Markus Ruusun koppien ansiosta.

Myös tulosta syntyi: JYP kipusi toisessa erässä ottelussa tasoihin, kun Samuel Helenius katkaisi läpiajosta 23 ottelun mittaisen maalittoman putkensa. 

Sinnikäs taisteleminen palkittiin lopulta myös pisteillä. Kärpät ei onnistunut kääntämään pyöritystään lisämaaleiksi, vaan huolimaton vaihtovirhe kostautui JYPin ylivoimamaalin muodossa. Ottelun voittomaalista vastasi Jerry Turkulainen ja loppulukemat tyhjään maaliin viimeisteli Roni Allén.

– Meillä oli vaikeuksia käsitellä johtoa. Vastustaja oli valmis kamppailemaan, mikä käänsi marginaalit näin päin. Dramaattinen tappio, me epäonnistuimme kokonaisuudessa, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner harmitteli lehdistötilaisuudessa.

– Ei ollut pelisuunnitelmassa päästää Kärppiä johtoon. Tuli olo, että aiempien pelien kaava saattaa toistaa itseään. Pelaajat näyttivät selkärankaa ja olen ylpeä heistä, Mikko Viitanen totesi.

Rumpu paukkui, selkäranka ei

Hippoksen lauantai-iltaan ääntä toi ulkona seisoneen rumpuryhmän mikittäminen. Sinnikäs kannatus heijastui myös kotijoukkueen otteisiin, kun Kärpät vyöryi lakkaamatta päälle. Erityisesti toisessa erässä pelin tempo kasvoi ja Kärppien vyörytys voimistui, eikä JYP pystynyt enää olemaan peliä rakentava osapuoli, vaan hallintakapula oli vahvasti Kärppien näpeissä.

Siinä missä JYPin pelaamista määrittivät siirtokiekot, keskustan miehittäminen, vaihtoon ryntääminen ja saman kaavan uusiminen, Kärpät pakotti kiekonhallinnallaan tekemään tätä äärimmäisen nopeasti ja huolellisesti.

– Aiemmat kokemukset siitä, mihin peli voi pahimmillaan mennä, toivat päättäväisyyttä ja periksiantamattomuutta otteisiimme, Viitanen viittasi tappiopeleihin.

JYPin keinot pyöritysten katkaisemiseen vaikuttivat vähäisiltä myös päätöserässä. Tuoreempi kärppäryhmä voitti kaksinkamppailuja ja irtokiekkoja, mikä mahdollisti paineen ylläpitämisen. Tästä huolimatta murtautuminen ykkösluokan maalipaikoille oli vaikeaa. Yksi iso tekijä oli keskilinjan murtamisen vaikeutuminen ottelun edetessä, kun JYP sai puolustuspakkaansa tiiviimmäksi.

Maalin puute näytti heijastuvan Kärppien otteisiin ylimääräisenä kiireen tuntuna. Huolimaton rangaistus ja ideaton ylivoimapeli viime minuuteilla kaatoivat Kärppien voittohaaveet.

– Koko pelin aikana emme päässeet siihen kurinalaisuuteen, mitä pelin voittaminen vaati, Manner kiteytti.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo