Juhamatti Aaltonen syötteli JYPin nurin

LIIGA / Raportti
Aaltonen oli pelipäällä heti ensimmäisessä pelissä. Aiemmalla kärppävisiitillään hän käytti numeroa 33.
Kärpät lähti vierasotteluun uusitulla ykkösketjulla, kun paluun tehnyt Juhamatti Aaltonen korvasi Jesse Puljujärven oikeana laiturina. Muutos kannatti, sillä oululaiset rallattelivat kolmeen pisteeseen.

Jyväskylässä pelatussa ottelussa kohtasivat JYP ja Kärpät. Molempien alkukausi on ollut omalla tavallaan haastava − JYPin vaikeudet ovat näkyneet talouspuolella ja Kärpillä on ollut terveydellisiä haasteita koronaviruksen myötä. Molempien jäällä nähdyissä otteissa on ollut myös parannettavaa.

JYP näytti ottelun alussa, että sillä on eväät haastaa Kärppien kaltaisia kovan materiaalin joukkueita. Kotijoukkueen selkäranka napsahti kuitenkin voiton kannalta liian heppoisesti, kun Kärppien kokenut osasto laittoi hyrskyn myrskyn.

Juhamatti Aaltosen paluu

Vaikka JYP tulikin otteluun hyvällä sykkeellä jäi se vääjäämättä vieraiden jalkoihin hetken pelaamisen jälkeen. Liigaan palannut Juhamatti Aaltonen kilautti heti avauserässä ylärimaan ennen kuin Radek Koblizek vei Kärpät johtoon läpiajosta.

Vaikka Kärpät veikin peliä onnistui JYP tulemaan tasoihin, kun Antti Kalapudas nousi vasemmalta laidalta karkuun Ludwig Byströmiltä. Hyökkääjä kiskaisi hurjan rannekudin ohi Justus Annusen. Kärpät ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt, vaan joukkueen kokeneet hyökkääjät juonivat 2−1-johtomaalin. Aaltonen heitti lättysyötöllä puolenvaihdon Mika Pyörälälle, joka laittoi kiekon ohi JYP-vahti Markus Ruusun.

Kärpät sekoili johtoon päästyään oikein huolella, kun joukkueen pelaajat ottivat ensin kaksi kaksiminuuttista peräjälkeen. Näiden lisäksi päävalmentaja Mikko Manner pauhasi itselleen toimihenkilön rangaistuksen, joten yhteensä oululaiset saivat kolme rangaistusta. Seuranneella JYPin kauden ensimmäisellä kahden miehen ylivoimalla ei tapahtunut siirtelyn lisäksi mitään ihmeellistä.

Kahden ensimmäisen erän taitteessa myös Kärpät sai oman tilaisuutensa kahden miehen ylivoimalla. Myöskään vieraat eivät onnistuneet harvinaisessa erikoistilanteessaan. Erityisesti onnistumisen vaikeus kulminoitui Jesse Puljujärveen, joka oli kuvion keskellä melko vaisun oloinen. Kakkosketjuun siirretty taituri ei saanut oululaisten kaipaamaa juonikkuutta näkyviin, vaikka hän pelasi muun muassa puolustussuuntaan uhrautuvasti.

Kärpät pelasi johtoasemassa hyvin − JYP tappioasemassa huonosti

Ykkösketjuun Puljujärven tilalle asetuttu Aaltonen oli heti kuin kala vedessä tutun pelikaverinsa Pyörälän vitjassa. Kaksikko junaili myös Kärppien kolmannen osuman, kun Aaltosen ja Pyörälän yhteys toimi jälleen. Puolustaja Shaun Heshka kirjasi itselleen ykkössyötön toimittuaan välittäjäaineena konkarihyökkääjien aivoituksessa.

Myös ykkösvitjan sentteri Cody Kunyk pääsi maalin makuun, kun Aaltonen löysi hänet b-pisteeltä. Kanadalainen viritteli ranteensa ja laukoi Kärppien neljännen osuman ohi Ruusun. JYPin hyvin alkanut peli lässähti lähinnä selviytymistaisteluksi.

Kärpät hallitsi kenttätapahtumia tukevaan johtoon päästyään. Aaltonen onnistui hankkimaan näppäryydellään JYPille myös jäähyn, joten hän teki muutenkin kuin maalien myötä vastustajan pelaamisen vaikeaksi. Sitä teki myös Taneli Ronkaisen 5−1-maali. Annuselle kärppämaalilla ei merkattu toisessa erässä yhtään torjuntaa. Vastaavasti Ruusu koppasi 17 kiekkoa toisessa erässä.

JYP sai Kärppien jäähyillessä Severi Lahtisen ja Jerry Turkulaisten pikamaalien ansiosta kirivaihteen päälle kolmannessa erässä ylivoimalla, mutta Kasper Puution iskemä kuudes kärppämaali ratkaisi lopullisesti pisteiden kohtalon. Osuma oli puolustajan liigauran ensimmäinen. Syöttöpisteen osumaan sai kukapa muukaan kuin Aaltonen. Illan ykkösnimi merkkautti kaiken kaikkiaan neljä syöttöpistettä joukkueen kuuteen maaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo