Huolimattomuusvirheet kasvattivat JYPin painetta

LIIGA / Raportti
Nokkapokat tuli Jyväskylässä tutuksi.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
JYP roikkui lähes Kärppien rinnalla, mutta oululaisten kaltaista tehokkuutta viimeistelyyn ei löytynyt. Kärpät haki pisteet Jyväskylästä lukemin 4−1.
Lähtökohdat 

JYP taistelee tosissaan kymmenennen sijan varmistamisesta, joten pisteet ovat elintärkeitä. Kokoonpanomuutoksia oli nähty runsaasti, sillä kaikki ketjut ja puolustajaparit oli laitettu uusiksi. Uusina niminä kokoonpanoon nousivat Robert Rooba, Julius Nättinen ja Roni Allén.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen otti avauserässä muutaman hyvän torjunnan, mutta ottelun edetessä hän ei pystynyt pitämään JYPiä pystyssä. Esimerkiksi kaikki kolme toisen erän maalia tulivat ylivoimahyökkäyksestä, joten syyttävä sormi osoittaa muualle kuin Laurikaiseen.

Puolustuspelaaminen 

JYP onnistui omalla puolustusalueella pitämään ykkössektoria hyvin puhtaana, eikä Kärppien hyökkääjillä ollut juuri asiaa kakkoskiekoille. Isäntien ongelmat kulminoituivat huolellisuuteen, sillä toisessa erässä Kärpät iski kaikki kolme maaliaan JYPin menetettyä kiekon hyökkäysalueella. Myös vaihtovirheitä sattui useampia.

Hyökkäyspelaaminen 

JYP pystyi olemaan kiekollisesti aloitteellinen läpi ottelun, mitä kautta painetta rakentui Kärppien päähän. Tähän otteluun kasattu Anton Stråkan kasaama nelosketju iski JYPin ottelulle lupaavat alkutahdit, mutta sama ketju erikoistui myös vaarallisiin kiekonmenetyksiin. Hyökkäysalueella Kärppien maalin eteen rakentama muuri oli kuitenkin liian vaikea murrettava.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla JYPin pelaamisesta puuttui huolellisuutta, sillä esimerkiksi Rasmus Kuparin ottaman ottelurangaistuksen jälkeinen ylivoima meni sekaisin Mikko Mäenpään rangaistuksesta. Tasaviisikoiltakin tuttu lihamuuri ykkössektorissa oli liian vaikea murrettava.

Lähtökohdat 

Kärpät saapui Jyväskylään runkosarjan voiton varmistaneena, joten latautuminen otteluun oli kysymysmerkki. Ylivoimainen sarjajohtaja saapuu Jyväskylään kaksi kotivoittoa allaan. Ainoat kokoonpanomuutokset edelliseen otteluun olivat Taneli Ronkaisen nousu seitsemänneksi puolustajaksi ja Veini Vehviläisen paluu maalin suulle.

Maalivahtipelaaminen 

Veini Vehviläinen oli maalillaan haparoiva. Avauserässä tullut avausmaali rakentui hänen helpon irtokiekkonsa kautta, ja perään hän menetti kiekon avatessaan peliä. Kärppäpuolustus piti kuitenkin huolen siitä, ettei JYP päässyt irtokiekkoihin.

Puolustuspelaaminen 

Vaikean alun jälkeen toiseen erään luisteli huomattavasti huolellisempi oululaisryhmä. Vaikka Kärpät oli ajoittain vastaanottavanakin osapuolena, jälkimmäisen 40-minuuttisen aikana todella vaaralliset tilanteet omalla alueella olivat vähissä.Tämä johtui siitä, että suunta kääntyi usein keskialueella tai hyökkäyssiniviivalla.

Puolustuskuusikosta väkevimmin esiin nousi puhtaita pommeja jaellut Jani Hakanpää, joka teki hurrikaaniryhmän illasta epämiellyttävämmän. Myös Lasse Kukkosella oli juhlapäivä, sillä hän saavutti uransa 200. tehopisteen Liigassa.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelaamista sotki Kuparin putoaminen jo avauserässä. Myös Miska Humaloja oli ranteeseen tulleen iskun ja Otto Karvinen käytöskympin takia vähän aikaa poissa, mikä pakotti vierailijat muuttamaan ketjujaan. Pitkillä hyökkäysalueen pyörityksillä Kärpät ei saanut vaaraa aikaiseksi, mutta terävyys vastahyökkäyksissä oli priimaa. Tehokas viimeistely vähäisistä paikoista olikin Kärppien voiton ratkaisevin tekijä.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla Kärpät ei juuri saanut paikkoja aikaiseksi, sillä maalinedustalle oli vaikeuksia murtautua ja viivavedot eivät tuottaneet tulosta.

Erikoista 

Ilmassa oli runsaasti nostalgiaa, sillä JYP muisteli vuoden 2009 mestarijoukkuettaan. Samalla myös Éric Perrin pelasi viimeisen runkosarjaottelunsa Hippoksella.

Ottelun ratkaisu 

Täpötäysi Hippos todisti tunteikasta ja vauhdikasta jääkiekko-ottelua. Lukuisat Kärppien huolimattomuusvirheet avauserässä avasivat paikat JYPin useampimaaliseen johtoon, mutta paikat jäivät käyttämättä.

Toisessa erässä Kärpät nosti tasoaan selvästi, ja asetti pelin vaateen sille tasolle, ettei JYP tähän pystynyt vastaamaan. Vaikka JYP oli näennäisesti ottelussa mukana, Kärpät viimeisteli paikoistaan tehokkaasti kääntäen pelin ympäri kolmella maalilla. 

Kolmen maalin rypästä edelsi Atte Ohtamaan katsomoon sivaltama kiekko, mutta kun jäähyä ei tullut, Jussi Jokinen, Michal Kristof ja Nicklas Lasu käänsivät seitsemässä minuutissa pelin päälaelleen.

Päätöserässä JYPillä oli suuria vaikeuksia saada kunnollista kiriä aikaiseksi. Viimeisen naulan JYPin arkkuun löi Ohtamaa, joka siirti Kärpät 4−1-johtoon kahdeksan minuuttia ennen loppua.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo