JYP hakkasi päätä kiviseinään nimeltä Tuohimaa − HIFK käytti paikkansa ja nousi sarjataulukossa ohi

LIIGA / Raportti
Frans Tuohimaa oli HIFK maalilla illan hahmo sammuttaen viimeisenkin toivon kipinän kotijoukkue JYPiltä.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
Jyväskylässä nähtiin kahden nälkäisen joukkueen kamppailu, kun sarjataulukossa perättäisillä sijoilla olleet JYP ja HIFK kohtasivat. JYP jatkoi tappioputkeaan tutuin ottein ja HIFK keräsi sarjapisteet vierasvoitolla lukemin 3-1.
Lähtökohdat 

JYPin lähtö uudelle vuosikymmenelle on ollut suorastaan katastrofaalinen, sillä kuudesta ottelustaan jyväskyläläiset ovat hävinneet viisi ja se ainoa voittokin tuli vuoden ensimmäisessä ottelussa. Lisäksi JYP pakisto joutuu operoimaan ilman kapteeni Juuso Vainiota, Jaakko Jokista sekä Anttoni Honkaa.

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen otti JYP maalilla toisen perättäisen startin, mutta loukkaantumisista kärsineen maalivahdin itseluottamus näytti olevan kateissa. Muutamaan isoonkin torjuntaan venynyt Laurikainen pomputti ja hukkasi ajoittain kiekkoja maalinsa edustalle, mistä HIFK pääsi kerran rankaisemaankin.

Puolustuspelaaminen 

Jyväskyläläispuolustus jatkoi heikkoja otteita. Omalla alueella tulee edelleen aivan liikaa kiekonmenetyksiä, mikä lietsoo paniikkia pelaamiseen. Oman maalinedustan pelaaminen on arkaa, eikä paniikkinappulaakaan tunnu löytyvän, vaan kiekkoa tökitään ilmansuunnasta toiseen kuin neppisautoa.

JYP pystyy kuitenkin kohtuu hyvin riistämään kiekkoja, mutta riiston jälkeen järjestelmällinen pelin avaaminen on tuskaisen vaikeaa ja tuntuu kuin jokainen pelaaaja kurvailisi omaa pelikirjaansa.

Hyökkäyspelaaminen 

Hurrikaanipaitojen nimekäs hyökkäys pystyy kyllä edelleen tuottamaan maalipaikkoja, mutta  vain onnistuneet maalintekoyritykset lasketaan tulostaululle. Jälleen kentällisiään uuteen uskoon arponut kotijoukkue ei vieläkään löytänyt tarvittavaa tehokkuutta.

Erikoistilanteet 

Ensimmäisessä erässä ylivoimalla rakenneltu kaunis kuvio tyssäsi HIFK veräjän vartija Frans Tuohimaahan. Tämäkös jyväskyläläiset masensi ja loppupelin joukkue paiskoikin  vuorotellen kiekkoa ja mailoja laitarakenteisiin.

Alivoimalla JYP pystyi pitämään vieraat poissa parhailta maalipaikoilta ja ajoittain jopa keräämään suosionosoituksia kotiyleisöltä kiekkoa hallussaan pitämällä.

Lähtökohdat 

Vaikea on ollut helsinkiläistenkin uusi vuosikymmen. Viimeiset viisi ottelua ovat tuottaneet vain yhden voiton varsinaisella peliajalla ja kaksi jatkokilpailuissa. Hyvästä maalivahtipelaamisesta etua hakeva HIFK on varmasti nälkäinen, sillä voitto tietäisi nousua sarjataulukossa kuudenneksi.

Maalivahtipelaaminen 

Frans Tuohimaa oli vieraiden maalilla itse varmuus. Muutaman maagisen venytyksen lisäksi jämäkkää ja rauhallista peliä esittänyt vahti oli joukkueensa selkäranka, johon nojata tiukan paikan tullen. Tuohimaa pesi selvästi toisessa päässä operoineen virkaveljensä ollen yksi ottelun parhaista yksilöistä.

Puolustuspelaaminen 

HIFK:lla oli ajoittain vaikeaa vikkeliä ja liukkaita jyväskyläläisiä vastaan. Parhaat paikkansa JYP sai vierasjoukkueen oman- ja keskialueen menetyksistä, joissa pelin kääntyessä isot vierasjoukkueen puolustajat näyttivät jopa koomisen hitailta.

Hyökkäyspelaaminen 

Tehokas, sana joka kuvaa helsinkiläisten hyökkäystä parhaiten. Liikaa HIFK ei onnistunut hyviä maalipaikkoja tuottamaan, mutta se pystyi olemaan tehokas. Kotiläksyt oli tehty ja riistopeli toimikin sekavaa JYPin avaamista vastaan hyvin, mikä sekoitti kotijoukkueen pakkaa läpi pelin.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla HIFK oli vaisu, mutta onnistui alivoimanelikon ulkopuolelta toimittamaan muutaman ohjurikiekon, joista yksi upposi sisään.

Alivoimalla vieraat joutuivat taistelemaan kaksi kertaa, molemmat puhtain paperein Tuohimaan huipputorjuntojen ansiosta.

Ottelun ratkaisu 

JYPin tehottomuus hyökkäyspäässä luo mahdottoman tilanteen menestyä, sillä jääkiekko-ottelun voittamiseen tarvitaan maaleja. HIFK oli kärsivällinen ja käytti maalipaikkansa hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo