Hippoksen hippaleikki ratkesi jo ensiaskelilla − Jarkko Immonen johti joukkoja harvinaisella uroteolla

LIIGA / Raportti
Daniil Tarasov oli täystyöllistetty muun muassa Jarkko Immosen vuoksi.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com
JYP ei jättänyt Ässille mitään mahdollisuuksia, kun viiden ottelun tappioputki katkesi lukemin 6−1. JYPin ykkösketju oli tulessa iskien viisi maalia.
Lähtökohdat 

JYP lähti perjantaihin viiden ottelun tappioputkessa. Vahvoista hetkistä huolimatta voitot olivat karttaneet joukkuetta ja tukku pisteitä oli livennyt käsistä useamman ottelun loppuhetkillä. Kokoonpanorintamalta kuului positiivisia uutisia, kun Julius Nättinen ja Juuso Vainio palasivat joukkueen vahvuuteen. 

Maalivahtipelaaminen 

Eetu Laurikainen joutui työllistetyksi verrattain harvoin, mutta onnistui pitämään tuntuman yllä. Harvoina vahvoina hetkinään Ässät onnistui luomaan muutaman hyvän maalipaikan. Näistä erityisesti toisen erän alkupuolen Otto Kivenmäen ohjuriin Laurikainen esitti näyttävän reaktiotorjunnan. Varma suoritustaso pysyi myös päätöserässä, kun Ässät sai työllistettyä Laurikaista tiheämpään tahtiin.

Puolustuspelaaminen 

JYP sotki niin aktiivisella karvauspelillä kuin tiiviillä keskialueen pelaamisella Ässien hyökkäykset heti alkuunsa. Erityisesti päätöserässä JYP alkoi vetäytyä enemmän, mikä laittoi puolustualueen puolustuspelaamista kunnolliseen testiin. Näissä hetkissä tuttua epätasapainoisuutta oli hetkittäin havaittavissa.

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelillisesti JYP nojasi organisoituihin hyökkäyksiinlähtöihin, joissa erityisesti Anttoni Honka pääsi loistamaan. Näiden seurauksena isännät loivat sekä vaarallisia rintamahyökkäyksiä että pitkiä hyökkäysalueen pyörityksiä.

Erityisesti Jarkko Immosen ja Miska Siikosen johtamat kolmikot saivat jatkuvasti paineen Ässät-päätyyn. Myös viimeistely oli varsin tylyä.

Erikoistilanteet 

JYPin suurin tökkivä pelin osa-alue alkukaudella on ollut juuri erikoistilannepelaaminen. Tällä saralla oli nähtävissä selvää piristymistä, kun illan neljä ylivoimamahdollisuutta tuottivat kolme maalia ja yhden onnistumisen heti jäähyn päätyttyä. Alivoimalla tiivis neliö pelasi sitoutuneesti ja pakotti Ässät pääosin laukomaan huonommilta paikoilta.

Lähtökohdat 

Ässät saapui Jyväskylään pelaamaan viikon ensimmäisen pelinsä, joten pelituntuman löytäminen heti alusta oli kysymysmerkki. Kokoonpanopuolella Simon Åkerström palasi patapaitojen vahvuuteen.

Maalivahtipelaaminen 

JYP oli selvästi löytänyt lääkkeen Daniil Tarasovin ohittamiseen: saa hänet poikittaisliikkeeseen. Venäläisvahdin itseluottamus näytti olevan hieman kateissa, sillä paketti ei tahtonut pysyä kasassa, minkä isännät hyödynsivät kovalla prosentilla.

Puolustuspelaaminen 

JYPin hitaita lähtöjä sotkevaa hyökkäysalueen karvauspeliä nähtiin aniharvoin, kun Ässät pelasi vetäytyvämmällä taktiikalla. Viisikkotasolla peli ei ollut kuitenkaan tiivistä, mikä teki pelaamisesta perässäjuoksemista. Vaikea lähtökohta voittavalle jääkiekolle.

Spinkin kaksoset Tylor ja ja Tyson hankittiin johtamaan porilaisryhmää, mutta heidän heikko puolustuspelaamisensa aloitti lumipallon vyörymisen väärään suuntaan.

Hyökkäyspelaaminen 

Kun Ässät ei löytänyt keinoja laadukkaaseen hyökkäyspeliin, paketti hajosi. Hyökkäyksiinlähdöissä kiekot jäivät toistuvasti puolustussiniviivalle tai keskialueelle. Päätöserän kirivaiheessa nähtiin joitakin harppuunahyökkäyksiä, mutta pitkät pyöritykset loistivat poissaolollaan. 

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla laadukkaat paikat jäivät vähiin, kun Tommi Taimin paikka avauserässä oli käytännössä ainoa laadukas ylivoimalla tullut maalipaikka. Alivoimaisena Ässien neliö repeili, mikä avasi JYPille hyödynnettäviä tiloja.

Erikoista 

Ottelu ratkesi käytännössä jo toisen erän alussa, kun Immonen vei JYPin 3−0-johtoon. Tämä ei kuitenkaan sentterille riittänyt, vaan hän mätti 11 minuutin sisään kaksi maalia lisää. 5−1 maali toi Immoselle hänen ensimmäisen Liiga-hattutemppunsa sitten helmikuun 2008. 

Ottelun ratkaisu 

Viiden ottelun tappioputken vuoksi vahva alku oli JYPille tärkeä ja sellainen myös tuli. Aktiivisella kiekkokontrolliin nojaavalla pelillä isännät nappasivat tahtipuikon nopeasti haltuunsa, ja Ässät jäi jahtaajan rooliin. Tämän seurauksena Ari-Pekka Selin oli pakotettu käyttämään aikalisä vain yhdeksän minuutin pelin jälkeen. Vierailijat eivät päässeet missään vaiheessa kontrolloimaan ottelua, vaan vahvat hetket jäivät vain yksittäisiin vaihtoihin.

Ottelua kuvastavin hetki tuli kolmannessa erässä, kun Ässien näennäinen kiri kaatui hyökkäyspään rangaistukseen, jonka aikana JYP niittasi illan kuudennen maalinsa. JYPin laivaa johtivat kolmesti osunut Immonen ja tehot 2+2 kirjauttanut Jerry Turkulainen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo