Ässät synkensi JYPin alkukautta entisestään – tulikuuma Niklas Rubin tylsytti isäntien kirin

Niklas Rubin oli Hippoksen juhlittu sankari.
Kuva © @PabloCassoSport
Jyväskylän keskiviikkoillassa maajoukkuetauolta tositoimiin palasivat JYP ja Ässät. Maalivahti Niklas Rubinin vahvat otteet sekä sitkeä puolustuspelaaminen siivittivät Ässät lopulta vierasvoittoon lukemin 3–1.

Jyväskylässä kotiyleisön toiveissa oli voitokas paluu maajoukkuetauolta, mutta toisin kävi. Isäntien synkkää alkukautta jatkoi tällä kertaa Ässät. Vaikka JYP esiintyikin ottelussa pääosin pirteästi, oli vieraiden maalivahdin Niklas Rubinin loistavat otteet isännille liikaa.

Vaikka Ässät karkasikin toisessa erässä jo kahden maalin johtoon, tuli JYP vielä maalin päähän vahvan kolmannen erän kirinsä ansiosta. Isännät tuhlailivat paikkojaan erityisesti kolmannen erän lopulla liian useasti, ja kiri jäi samalla lyhyeksi.

Rubinin vahvat otteet masensivat isännät

JYP ja Ässät lähtivät maajoukkuetauolle varsin erilaisissa tilanteissa. Ässät voitti ennen taukoa kaksi perättäistä kotiottelua, kun taas JYP lähti tauolle kolmen ottelun tappioputkessa.

JYPin kannalta tauon tärkein uutinen oli maalivahti Veini Vehviläisen kotiinpaluu, mutta tänään isäntien maalille luisteli vielä Eetu Laurikainen.

Ottelun avauserä oli suurimmalta osalta kotijoukkue JYPin hallintaa. Tätä kuvasi myös maalivahtien torjunnat, kun isäntien Laurikaiselle merkattiin vain kolme torjuntaa, ja samalla vieraiden Rubin torjui avauserässä kaksitoista kertaa. Rubin olikin erän selkeitä hahmoja venyessään useampaan tärkeään pelastukseen.

JYP sai loistavan mahdollisuuden avausmaaliin ajassa 16.25, kun vieraiden Ian McCoshen joutui istumaan neljän minuutin rangaistusta korkeasta mailasta. Juuso Puustisen kahta maalipaikkaa lukuun ottamatta isäntien ylivoima oli kuitenkin varsin ponnetonta, ja avauserä jäi maalittomaksi.

Ässät pääsi otteluun mukaan toisessa erässä. Noin neljän minuutin pelin jälkeen isäntien Joshua Teves otti rangaistuksen, ja vieraat pääsivät ensi kertaa ylivoimalle. Ässien ylivoima pistikin todellisen karusellin käyntiin, ja puolentoista minuutin pyörityksen jälkeen Derek Barach laukoi Ässille ottelun avausmaalin.

Maalin jälkeen otteluun tuli uutta virtaa, ja varsinkin Ässät piristyi selvästi. Seuraava osuma nähtiin lopulta ajassa 31.10, kun vieraiden Nikolas Matinpalon viivalta lähtenyt laukaus yllätti Laurikaisen JYPin maalilla.

Toisessa erässä maalinteon tuska alkoi näkyä JYPin pelaamisessa. Isännät loivat myös toisessa erässä tukun loistavia maalipaikkoja, mutta vieraiden maalilla Rubin oli loistavassa vireessä. Esimerkiksi Braden Christofferilla oli ottelun puolivälin kohdalla edessään jo puolityhjä maali, mutta maali jäi syntymättä.

JYP pääsi erän lopussa kokeilemaan vielä ylivoimaa, mutta tuloksetta. Toiselle erätauolle siirryttiin lopulta Ässien johtaessa 2–0.

Isäntien kiri ei lopulta riittänyt

Ottelun kolmas erä oli tapahtumiltaan varsin kaksijakoinen. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana Jere Lassilan sekä Robert Rooban ottamat rangaistukset sotkivat isäntien pelaamista, mutta ne selvitettyään JYP alkoi hallita peliä.

Tärkeä kavennusmaali syntyi lopulta reilut seitsemän minuuttia ennen erän päätöstä puolustaja Ville Ottavaisen lavasta. Ottavaisen kauden ensimmäinen osuma syntyi siniviivan tuntumasta lähteneellä rannelaukauksella.

JYPin painostus vain yltyi kavennusmaalin myötä ja Ässät keskittyi vain puolustamaan omaa maaliaan sekä purkamaan kiekkoa ulos alueeltaan. Muun muassa isäntien Eetu Peltola pääsi kirin aikana nokikkain vieraiden Rubinin kanssa, mutta laukaus suuntautui ohi maalin.

Lopulta isäntien hurja painostus ei tuottanut tulosta edes ilman maalivahtia. Vieraiden Dominic Turgeon ratkaisi ottelun ajassa 58.36 Jan-Mikael Järvisen tarjoilusta tyhjään maaliin.

JYP lähtee seuraavaksi katkaisemaan tappioputkeaan Kuopioon KalPan vieraaksi, kun taas Ässät saa lauantaina vieraakseen Tapparan.