Ilves nöyryytti SaiPaa 90-luvun teemapelissä − vieraiden ylivoima ja hermokontrolli pettivät

LIIGA / Raportti
Ilves nujersi SaiPan 90-luvun teemaan sopineissa pelipaidoissa.
Kuva © Jarno Hietanen
90-luvun teemaotteluna mitellyssä pelissä Ilves piti ennakkosuosikkina pintansa eikä antanut SaiPalle juurikaan siimaa taistelussa pisteistä. SaiPa pysyi näennäisesti tekemisessä mukana tovin, mutta päätöserässä vieraiden tekeminen sai jo irvokkaita piirteitä.
Lähtökohdat 

Ilveksellä oli allaan tiukka voitto Tapparasta perjantailta, kun joukkue nousi runkosarjan viimeisessä paikallisottelussa jatkoaikavoittoon. Keskiviikon karmaiseva Jukurit-tappio oli onnistuttu pyyhkimään pois mielestä.

Maalivahtipelaaminen 

Perjantaina voiton Tapparasta torjunut Lukáš Dostál jatkoi hyviä otteitaan myös SaiPaa vastaan. Tšekkiveskari sai ensimmäisessä erässä kovan tällin, kun Elmeri Kaksonen rynnisti maalille.

Dostálin tähtihetkiin lukeutui tilanne, jossa hän pysäytti Mikael Kurosen läpiajoyrityksen. Maalivahti pyörähti torjuntansa jälkeen näyttävästi saaden koppiinsa hieman tv-lisää.

Puolustuspelaaminen 

Ilves pysyi pelin päällä ja pystyi hoitamaan muutamaa tilannetta lukuun ottamatta oman maalinedustansa tyylikkäästi. Kalle Maalahden poissaolo ei näkynyt takalinjojen toiminnassa.

Oskari Laaksonen latasi 2−0-osumallaan itselleen vapauttavan maalin, sillä nuori ja taitava puolustaja osui edellisen kerran kauden toisessa ottelussa, 14. päivä syyskuuta Lukkoa vastaan.

Hyökkäyspelaaminen 

Ilves joutui pitkään puristamaan hyökkäyspäässä saadakseen maalihanat auki. Vaikka kotijoukkueella ei ollut varsinaista hätää, vapautti Jasse Ikosen osuma tekemistä silminnähden.

Ottelun kulkua lähes mielin määrin rytmittäneet Ilves-hyökkäykset pitivät huolen siitä, ettei pisteiden kohtalosta jäänyt epäselvyyttä. Päätöserässä Antti Saarela näytti muutamaan otteeseen näppäryyttään, mutta täysosumaa ei nuorelle hyökkääjälle tilille tullut.

Erikoistilanteet 

Ilves ei onnistunut käyttämään ensimmäistä ylivoimaansa hyväkseen, mutta Laaksosen osuma tuli lähes välittömästi kaksiminuuttisen umpeuduttua. Toisen ja kolmannen erän taitteessa tupsukorvat pääsivät värkkäämään kahden miehen ylivoimaa minuutin verran.

Alivoimalla pelatessaan Ilves pääsi peräti kolmesti kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen. Saman kaksiminuuttisen aikana tulleista ylivoimahyökkäyksistä kotijoukkue hyödynsi ensimmäisen.

Lähtökohdat 

Lappeenrantalaiset taistelivat sitkeästi Kärppiä vastaan perjantain ottelussaan, jossa sarjakärki karkasi vasta viimeisen 10 minuutin aikana. SaiPa viimeisteli Kärppien verkkoon kaksi ylivoimamaalia.

Maalivahtipelaaminen 

Ottelun kuva oli lappeenrantalaisten maalivahdin näkökulmasta hyvin samanlainen kuin tammikuussa Tallinnassa pelattu Ilves-ottelu. Niin tuolloin kuin nyt lauantainakin Niclas Westerholm oli joukkueensa ehdottomia ykköshahmoja.

Puolustuspelaaminen 

SaiPan puolustuksella riitti illan aikana töitä, kun vikkelät Ilves-hyökkääjät pyrkivät tekemään tuhojaan. Vieraiden peräpään leveys ei riittänyt estämään vääjäämätöntä.

Kolmannessa erässä SaiPan ruotsalaispakki David Bernhardt ja Ilveksen Jarkko Parikka nahistelivat itsensä väkivaltaisuuskakkosille. Isompaa mylläkkää ei syntynyt, sillä linjatuomarit tulivat pikavauhtia väliin.

Lopulta SaiPan hermokontrolli petti ja joukkue tupeksi kirimahdollisuutensa, kun Veeti Vainio esti kotijoukkueen Teemu Rautiaista. Pienikokoinen Ilves-hyökkääjä ei saanut hetkeä aiemmin 100. liigamaaliaan aikaiseksi, vaan SaiPa-puolustus ehti suojelemaan tyhjää maalia.

Hyökkäyspelaaminen 

Altavastaajan asemaan pelillisestikin joutunut SaiPa sai ottelun aikana muutamia vastahyökkäyksiä Ilveksen maalille, mutta pidempiä pyörityksiä joukkue ei saanut luotua. Kuroselle osui kaksi SaiPan parasta maalipaikkaa.

Veikko Loimarannan johtama kakkosvitja oli SaiPan pirteintä osastoa. Kultakypärä Tomas Zaborsky oli Ilveksen huomion kohteena ja slovakialainen saikin osakseen kovia taklauksia. Zaborsky kävi muutamaan otteeseen melko lämpöisenä.

Kultakypärä oli päätöserässä kahdesti läpiajossa. Ensimmäisen Ilves-vahti selvitti ja toisessa tupsukorvien puolustaja Santeri Hatakka ehti takakarvaamaan.

Erikoistilanteet 

SaiPan alivoima oli otteluun lähdettäessä tilastollisesti Liigan heikointa, mutta Hakametsässä nähty jäähyjen tappaminen kertoi siitä, että lappeenrantalaiset laittoivat kaiken peliin kohentaakseen tätä epäkohtaa tilastoissa.

Ylivoimaa vieraat pääsivät kokeilemaan kolmannessa erässä, mutta kavennusosuman sijaan SaiPa joutui kaivamaan kiekon omasta verkostaan, kun Panu Mieho viimeisteli alivoimalla 3−0-osuman kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksen päätteeksi.

Erikoista 

Ilves-kapteeni Eemeli Suomi saavutti ottelussa syöttöpisteellään 50 pisteen rajan. Aiemmin tupsukorvissa vastaavaan ylsi Michael Keränen kaudella 2013−14.

Ottelun ratkaisu 

Ilves hallitsi kenttätapahtumia kauttaaltaan ja onnistui varmoilla otteillaan tekemään vastustajansa ajoittain jopa huvittavan näköiseksi. Dostál tarvitsi nollapeliinsä 19 torjuntaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo