Ilves-SaiPa, ottelusarjaraportti: Ilves kampesi itsensä jatkoon erikoistilannepelaamisellaan

LIIGA / Raportti
Vainionpää kunnostautui ottelussa jakamalla kovia taklauksia
Kuva © Saana Hakala
Hakametsässä pelattiin intensiivinen ja kuuma ottelu, kun Ilves ja SaiPa väänsivät jatkopaikasta. Tasainen kamppailu ratkesi lopulta erikoistilanteisiin ja Ilves onnistui kolmannen erän maaleillaan kampeamaan itsensä seuraavalle kierrokselle.
Lähtökohdat 

Ilves oli voittanut joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen ja oli päässyt yrittämään sarjan ratkaisemista sunnuntaina. SaiPa kuitenkin onnistui vääntämään itselleen voiton jatkoajalla ja siirsi ratkaisun kolmanteen otteluun.

Ilves lähti otteluun lähes samalla kokoonpanolla kuin sunnuntainakin. Juho Liuksiala nousi kokoonpanoon korvaamaan Mike Halmon, joka joutui jättämään tiistain ottelun väliin kuumeen vuoksi.

Maalivahtipelaaminen 

Lukáš Dostál jatkoi kotijoukkueen maalilla. Tsekkiveskari oli jo ennen pudotuspelejä  kaapannut itselleen joukkueen ykkösveskarin tontin ja jatkoi kotijoukkueen maalilla myös tiistain ratkaisevassa ottelussa. Avausmaalille ei Dostal voinut mitään, mutta toinen maali livahti aavistuksen helposti. Dostál pelasi kuitenkin kokonaisuudessaan ehjän ottelun ja antoi Ilvekselle mahdollisuuden voittoon. Varsinkin SaiPan pyörittäessä ilman maalivahtia, pelasi Dostál varmasti ja otti päätöserässä tukun tärkeitä torjuntoja.

Puolustuspelaaminen 

Myös SaiPan avausosuma syntyi puolustuksen karusta merkkausvirheestä. Vaikka Elmeri Kaksosen syöttö epäonnistuikin, hän onnistui kuitenkin suupaisemaan kiekon Topi Nättiselle , joka oli aivan yksin Ilveksen maalin kulmalla. Tarkka laukaus livahti Dostalin ohitse ja SaiPa onnistui tasoittamaan ottelun.

Kokonaisuudessaan Ilves onnistui avauserässä pitämään SaiPan poissa maalinteosta, mutta se oli ennemminkin seurausta vieraiden kurjasta hyökkäyspelaamisesta kuin kotijoukkueen hyvästä puolustamisesta. Ottelun edetessä vieraiden parantunut hyökkäyspelaaminen tuotti paljon vaikeuksia Ilveksen puolustajille.

Hyökkäyspelaaminen 

Kotijoukkueen peli oli alussa varsin varovaista ja tunnustelevaa. Ottelun panos näkyi selvästi Ilveksen pelissä. Selvitettyään avauserän ensimmäisen alivoimansa, Ilves alkoi jakaa kovia taklauksia ja pääsi paremmin peliin mukaan. Alun jännitys karisi viimeistään Ilveksen onnistuttua tekemään ottelun ensimmäisen maalin. Teemu Rautiainen voitti kulmassa kaksinkamppailun ja syötti tarkasti maalin edustalle unohtuneelle Eemeli Suomelle, joka ohjasi kiekon ohi Frans Tuohimaan.

Ilves iski uudelleen myös avauserän lopussa. Maali oli samankaltainen kuin ensimmäinenkin, tällä kertaa syöttäjänä oli Suomi, joka löysi maalille ajaneen Mark Floodin. Pakki teki sarjan toisen maalinsa tyylikkäällä ohjauksella.

Toisessa erässä kotijoukkue alkoi jaella taklauksia tiheämpään tahtiin. Toisen erän lopulla kotiyleisöä kuohutti tilanne, jossa tilannehuoneen tarkastastelun jälkeen tuomittiin Samuli Vainionpäälle estämisjäähy.

Kolmanteen erään Ilves lähti kovalla liikkeellä ja onnistui näin aiheuttamaan vieraille vaikeuksia. Hyvän liikkeen myötä ilves pääsikin ottelun 3. erän puolivälissä ylivoimalle ja onnistui siirtymään ottelussa johtoon.

Erikoistilanteet 

Ilves pääsi toisessa erässä kokeilemaan ylivoimaa Erik Aution istuessa kaksiminuuttista. Peli pyöri lähinnä näennäisen vaarallisena, eikä Ilves onnistunut ylivoimallaan lisäämään johtoaan.

Ilveksen ylivoima pyöri hyvin, mutta ratkaisevilla hetkillä laukaukset olivat

Ilveksen alivoima oli ottelussa hätäistä. Neliö pelasi varsin tiiviinä ja pienenä, mutta pelaamisesta puuttui rauhallisuus ja suunnitelmallisuus.

Lähtökohdat 

SaiPa lähti tiistain otteluun kammettuaan tärkeän voiton Lappeenrannassa. Joukkueen viisikot pysyivät ilveksen tavoin lähes muuttumattomina. Ainoa SaiPan tekemä vaihdos oli Mikael Kurosen nousu kokoonpanoon korvaamaan Ville Vainikainen.

Maalivahtipelaaminen 

Frans Tuohimaan ei voinut avausmaalille mitään, niin läheltä pääsi Suomi vapaasi ohjaamaan kiekon verkkoon. Avauserässä Tuohimaan työskentely vaikutti hermostuneelta ja veskari ylipelasikin muutamaan otteeseen.

Toisessa erässä Tuohimaa paransi peliään ja sai työskentelyynsä lisää varmuutta SaiPan parantuneen puolustuksen myötä. Tuohimaa pelasi hyvä ottelun, eikä SaiPa hänen virheisiinsä ottelua hävinnyt.

Puolustuspelaaminen 

SaiPan puolustus unohti molemmissa avauserän maaleissa Ilveksen hyökkääjän täysin vapaaksi, eikä jättänyt Tuohimaalle paljoltikaan mahdollisuuksia torjua laukauksia. Etenkin avauserässä puolustajat pelasivat pehmeästi ja päästivät kotijoukkueen helposti sektoriin. 

Toiseen erään puolustus kohensi peliään, eikä Ilves enää päässyt aivan yhtä helposti ajamaan maalille. Lappeenrantalaiset tiivistivätkin onnistuneesti puolustuspeliään ja vartioivat omaa maalinedustaansa tarkemmin. Tämän seurauksena Tuohimaan torjuntatyöskentelykin rauhoittui aavistuksen.

SaiPa varjeli omaa maaliaan läpi ottelun varsin ronskein ottein. Puutavaran tarjoilussa kunnostautui etenkin Markus Kojo. 

Hyökkäyspelaaminen 

SaiPan hyökkäyspeli oli avauserässä kehnoa, eivätkä vieraat päässeet ensimmäisellä kympillä juurikaan kulmia lähemmäs Ilveksen maalia. Organisoitujen hyökkäysten lukumäärä olikin vierasjoukkueen osalta 1. erässä laskettavissa yhden käden sormilla.

SaiPa vaikutti jokseenkin lamautuvan Ilveksen tekemästä avausmaalista, mutta Topi Nättisen onnistuttua maalinteossa, vapautui vieraiden pelikin pahimmasta kipsistään. Rentous pelistä puuttui kuitenkin yhä ja lappeenrantalaisten hyökkäyspeli oli melko huolimatonta ja ponnetonta, eivätkä vieraat päässeet vaarallisille paikoille kuin satunnaisesti.

Toisessa erässä SaiPa onnistui parantuneella liikkellään luomaan enemmän tekopaikkoja. Hyvät tilanteet kuihtuivat kuitenkin kasaan silmiinpistävän usein huonojen syöttöjen seurauksena. Hyökkäyspeli oli kuitenkin selvästi vaarallisempaa kuin avauserässä ja paikoin Ilveksellä oli vaikeuksia pysyä keltamustien perässä.

Kolmannessa erässä SaiPalla oli paikkansa, mutta terävyys ratkaisuista puuttui. Lopun kiri jäi heikoksi, eikä SaiPa onnistunut lisäosumia tekemään ja lappeenrantalaisten kausi päättyi tiistai-iltaan.

Erikoistilanteet 

SaiPa pääsi ottelun alussa kokeilemaan ylivoimaa. Pyöritys oli nuhaista ja Ilves selvittikin alivoimansa helposti ja pakotti lappeenrantalaiset pyörimään enimmäkseen kulmissa. Avauserän kehno ylivoima oli päättyä jopa Ilveksen läpiajoon, kun Kalle Maalahden sähellettyä siniviivalla kiekon kanssa.

SaiPa onnistui toisen ylivoimansa päätyttyä jatkamaan pyörittämistä kotijoukkueen kenttäpäädyssä ja hallinta tuotti tulosta. Sekavasti pelannut puolustus pakitti Dostálin syliin ja Robin Salolla oli viivalla hyvä tovi aikaa viritellä laukaustaan. Alakulmaan suuntautunut veto livahti helpon tuntuisesti Dostálin ohitse.

SaiPan alivoima oli ottelussa hyvin passiivista ja odottelevaa. Varovainen pelaaminen tarjosi Ilvekselle avaimet pyörittää peliä.

Erikoista 

Kolmannessa erässä Ilveksen maalia tarkasteltiin hyvä tovi videolta. Maali kuitenkin lopulta hylättiin.

Ottelun ratkaisu 

Ilves onnistui hyödyntämään kolmannessa erässä saamansa kahden miehen ylivoiman. Vaikka SaiPa onnistui tappamaan toisen jäähyn, jatkui pyöritys kuitenkin vieraiden kenttäpäädyssä ja lopulta Teemu Rautiaisen tarkka laukaus ajassa 47.59 huudatti Hakametsän yleisöä.

Viimeisen naulan SaiPan arkkuun naulasi Joona Ikonen saatuaan kiekon riistetyksi hyökkäyspäässä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

# SaiPa - Ilves 3 - 2 JE

Ilves−SaiPa, ottelusarjaraportti: Ilves marssi voittoon oltuaan alun aivan kuutamolla − SaiPan johto valui hukkaan kolmannessa erässä

Ilves otti Hakametsässä ensimmäisen kiinnityksen kohti puolivälieräpaikkaa. Laiskasti ensimmäiseen erään lähteneet tupsukorvat päästivät SaiPan kahden maalin johtoasemaan. Lopulta erityisesti Mark Floodin ja Samuli Vainionpään johdolla tamperelaiset veivät pelin jatkoerään ja ottivat voiton.

Ilves

Lähtökohdat

Viimeisellä runkosarjakierroksella lopulta kahdeksannelle sijalle taipunut Ilves lähtee Liigan pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle hienoisena ennakkosuosikkina. Huomattavin poissaolija on puolustaja Oskari Laaksonen, joka loukkasi kätensä runkosarjan viimeisessä ottelussa. 

Maalivahtipelaaminen

Lukáš Dostál jatkoi odotetusti torjuntavastuussa. Melko vakuuttavan ottelun hän pelasi nytkin. SaiPan maalitilanteissa tšekkivahdilla ei ollut juuri mitään tehtävissä.

Puolustuspelaaminen

Mark Flood oli ehdottomasti yksi kentän parhaimmistoa. Flood pelasi kiekollisena aktiivisesti ja oli suuressa roolissa Ilveksen piristymisessä rakentamalla laukauksillaan tilanteita. Ei ollut sattumaa, että tasoitusmaalin teki samainen pelaaja. 

Ilves on läpi kauden ollut hyökkäysvetoinen, ja sen puolustuksessa näkyi tuttuja virheitä nytkin. SaiPan maaleissa puolustajat eivät olleet kohdillaan, ja tilaa jäi väistämättä.

Hyökkäyspelaaminen

Ensimmäinen erä oli yksi koko kauden vaisummista, ja kaukana siitä energiasta mitä Ilvekseltä on parhaimmillaan nähty. Toisessa erässä hyökkäyspeli piristyi, ja tasoitusmaalia haettiin toden teolla. Maalia ei kuitenkaan saatu aikaiseksi, sillä laukaukset paukkuivat useimmiten ohi.

Ilveksen ykkösketju oli pitkään pimennossa, jossa se ei tällaisessa tilanteessa saisi olla. Arttu Ruotsalainen osoitti kuitenkin kolmannessa erässä arvokkuutensa joukkueelle. Tolppia kolistellut Ruotsalainen taiteili Teemu Lepauksen kanssa tärkeän kavennusmaalin, josta Ilves sai pelin otteeseensa. Yksi maali keikautti pelin päälaelleen, kun Ilves pääsi taistelun makuun. 

Samuli Vainionpääkin oli monessa mukana. Vainionpään jäähy johti tasavajaaseen, jolloin Ilves oikeasti alkoi pelata. Vainionpää oli syöttämässä tasoitusmaalia ja jatkoerässä laukoi joukkueen voittoon.

Erikoistilanteet

Toisessa erässä tupsukorvat pääsivät pyörittämään ylivoimaa kahteen otteeseen. Kuviot pyörivät melko hyvin, mutta varsinkin ensimmäinen ylivoima kaatui oman pään kiekonmenetyksiin. 

Kolmannessa erässä tasavajaalla peli kääntyi kokonaan Ilveksen riemuksi, kun se yllättäen pääsi aivan uudella teholla mukaan peliin.

SaiPa

Lähtökohdat

SaiPalla on ollut hankalaa vieraissa läpi kauden. Viime aikoina lappeenrantalaiset ovat pyörittäneet kokoonpanojaan ympäri loukkaantumisten takia. Joukkue on kuitenkin koonnut rivinsä ja lähtee ottelusarjaan kovimmalla hyökkääjistöllään. Ilveksen kanssa SaiPa pelasi runkosarjassa tasaisesti, voitot jakautuivat 2−2.

Maalivahtipelaaminen

Frans Tuohimaalla ei ollut helppo ilta. Ensimmäisessä erässä vahdille kertyi vain kolme torjuntaa. Tuohimaa torjui kolmanteen erään asti melko varmoin ottein, eivätkä Ilveksen maalitkaan tämän piikkiin yksinään mene. 

Puolustuspelaaminen

Molemmat joukkueet pelasivat pitkään hyvin riskitöntä peliä, ja SaiPan puolustus oli hyvin tarkkaa. Tero Lehterän johdolla oli selvästi tutkittu Ilveksen kuvioita. Kolmannessa erässä vastustajan momentumiin ei kuitenkaan ollut lappeenrantalaisten puolustuksella sanomista, ja maalilla oli melkoista rynnimistä.

Hyökkäyspelaaminen

SaiPa panosti selvästi puolustukseen. Ensimmäisessä erässä kiekko pomppasi Jonatan Tanukselle, joka sai laukoa ottelusarjan avausmaalin. SaiPan ykkösketju oli muutenkin joukkueen näkyvin. Kiekollinen pelaaminen oli joukkueella melko laimeaa, ja usein joukkue tyytyi vain heittämään kiekkoa päätyyn. 

Erikoistilanteet

Alivoimalla SaiPa oli aktiivinen ja piti Ilveksen kurissa. Tasavajaalla se kuitenkin päästi vastustajansa maalintekoon.

Ottelun ratkaisu

Ilves oli jopa passiivinen lähes puolet ottelusta. Pelin loppua kohti vire löytyi, ja SaiPan 0−2-johto valui hukkaan Ilveksen maalihanojen auetessa.

Otteluvideo