Kärpät-Ilves, ottelusarjaraportti: Jari Sailion jatkoaikamaali päätti kaikkensa antaneen Ilveksen kauden

Jari Sailio sai tulettaa Kärppien toista osumaa. Jatkoaika toi tullessaan lisää juhlimisen aihetta.
Kuva © Jarno Hietanen
Lähtökohdat

Ilvekselle lähtötilanne Hakametsän keskiviikkoiltaan oli selkeä. Tulos tai ulos. Voitolla sarja jatkuisi Oulussa perjantaina, tappiolla Tampereen keltavihreässä päädyssä alkaisi loma ja seuraavaan kauteen valmistautuminen.

Maalivahtipelaaminen

Lukas Dostal oli jälleen kerran Ilveksen maalilla vakuuttava. Vedot tarttuivat helposti kiinni ja Kärppien hyökkääjille ei jäänyt irtokiekkoja kärkyttäväksi. Vieraiden toisessa maalissa Dostal ei tosin pystynyt patjoillaan sulkemaan luukkua.

Puolustuspelaaminen

Kärppien pitkät hyökkäykset pakottivat Ilveksen puolustuskannalle ja pelin edetessä tämä alkoi näkymään väsyneiden puolustajien heikkoina syöttöinä ja rikkomisina.

Hyökkäyspelaaminen

Tupsukorvat tulivat latautuneena neljänteenkin peliin. Ilveksen hyvän alun kruunasi Joose Antosen maali vajaan neljän minuutin pelin jälkeen. Antosen napakka laukaus b-pisteeltä yllätti Kärppä-vahti Veini Vehviläisen. Alkurynnistyksen jälkeen kotijoukkue yritti kovasti avata peliä nopeilla pystysyötöillä, aiheuttaen lukuisia pitkiä kiekkoja. Päätöserään päävalmentaja Karri Kivi sai puhallettua vielä Ilveksestä kaiken irti mitä ulos otettavissa oli. Näin peli saatiin vietyä jatkoille.

Erikoistilanteet

Ilvekselle sen oma ylivoima on ollut tässä ottelusarjassa yhtä tuskaa ja tervanjuontia. Ottelu numero neljä ei tehnyt tästä poikkeusta. Vieraiden avausmaali syntyi Teemu Kivihalmeen toimesta Atte Ohtamaan istuessa jäähyaitiossa. Lopulta kuitenkin ottelusarjan 14. ylivoima toi Ilveksen tasoihin kolmannessa erässä.

Lähtökohdat

Kärpillä oli Tampereella ensimmäinen ottelupallo sarjan katkaisemiseksi. Nopea Ilves-sarjan päätös jättäisi aikaa ja energiaa välieriin valmistautumiseen.

Kärppien maalilla oli jälleen tuttuun tapaan Veini Vehviläinen. Ilveksen avausmaali yllätti Vehviläisen täysin ja hetkeä myöhemmin Hakametsän yleisö sai vielä huokaista raudan kolahduksesta. Varsinkin toisessa erässä Vehviläisen työmäärä jäi varsin vähäiseksi, mutta kolmannessa Ilves sai rummutettuja uudelleen paikkoja ja Vehviläinen joutui antautumaan kertaalleen. Jatkoajalla Vehviläinen pysäytti Teemu Lepauksen läpiajon.

Kärppien puolustuksella oli yllättävän suuria vaikeuksia roikkua ensimmäisen reilun kymmenen minuutin aikana vikkelien ilveshyökkääjien perässä. Pelin käännyttyä Kärpille Ilveksen liike hidastui, puolustuskin alkoi päästä helpommalla ja keskittymään enemmän itse pelin rakenteluun.

Avauserän alivoimamaali toi raikkauden takaisin oululaisten hyökkäspeliin. Jari Sailion 1–2-johtomaalin jälkeen Kärpät sai kiekkokontrollin itselleen ja vyörytettyä toistuvasti pitkiä hyökkäyksiä, jotka olivat myrkkyä kotijoukkueelle.

Perjantaina ensimmäinen peli päättyi Teemu Kivihalmeen jatkoaikamaaliin alivoimalla, ja tälläkin kertaa Kivihalme rokotti Ilvestä alivoimalla, tuoden ottelun tasoihin. Oululaisten omasta ylivoimapelistä ei jäänyt neljännen pelin osalta sankaritarinoita kerrottavaksi.

Erikoista

Arttu Ruotsalaisen 2–2-tasoitus oli Ilveksen ensimmäinen maali ottelusarjassa Kärppiä vastaan avauserien ulkopuolella. Jokaisessa aiemmassa ottelussa Veini Vehviläisen maali oli säilynyt toisessa ja kolmannessa erässä koskemattomana.

Ottelun ratkaisu

Jari Sailiolle jäi riittävästi tilaa ilvespuolustuksen keskellä laukoa ottelusarjan ratkaissut osuma. Urhoollisesti taistelleen Ilveksen kausi päättyi Hakametsän pelikellon osoittaessa aikaa 71.25.

Ottelusarjan muut raportit

Kärpät–Ilves, ottelusarjaraportti: Kärpät nousi jälleen kotona takaa ohi – Ilveksen tilanne on tukala

Oulun Kärpät jäi jälleen kotiottelussaan aluksi tappioasemaan Ilvestä vastaan, mutta lopulta se kuitenkin väänsi voiton itselleen. Ilves teki minkä pystyi, mutta Kärppien ykkösketju oli sille liikaa. Kärpät voitti ottelun lukemin 2–1 ja johtaa ottelusarjaa nyt lukemin 3–0.

Kärpät

Lähtökohdat

Kärpät johtaa otteluvoitoin 2–0, mutta pelaaminen on ollut kaukana kauden parhaasta.

Oskar Osala huilaa tämän ja kaksi seuraavakin ottelua edellisen ottelun toilailustaan johtuen. Otto Karvinen ottaa Osalan paikan kolmosketjussa.

Kakkosmaalivahti Jussi Rynnäs on edelleen poissa. Kärppien luukkuvahtina toimii Justus Annunen, jolla ei ole vyöllään yhtään voitettua liigapeliä.

Veini Vehviläinen hoiti hommansa jälleen riittävän hyvin. Ottelun alussa längistä läpiajosta tehty maali ei mieltä järkyttänyt. Hieman kylläkin irtokiekkoja lipesi eikä Vehviläinen vielä ole maksimaalisen hyvällä tasollaan. Siis liigatasolle illan peli oli valioluokan esitys, mutta sarjan parhaalta maalivahdilta on lupa odottaa vielä parempaa.

Ilveksen maali oli merkkausvirhe, kun Teemu Rautiainen pääsi läpiajoon. Se, mikä puolustuslinjan läpi meni, Vehviläinen hoiti loput. Ilves on tehnyt nyt kahteen viime otteluun yhteensä yhden maalin.

Kärpät jäi alussa Ilveksen jalkoihin. Ensimmäisen erän loppua kohden Kärppien hyökkäykset alkoivat kuitenkin vyöryä enenevässä määrin kohti Ilveksen maalia. Toisessa erässä Kärpät hallitsi ottelua entistä enemmän, tasoitusmaalin 34. minuutilla maalin edestä suti Jussi Jokinen.

Kolmanteen erään Kärpät tuli vahvasti ja maali niin sanotusti roikkui ilmassa. 44. minuutilla kultakypärä Ville Leskinen veti kiekon lähes tyhjään maaliin Jussi Jokisen syötöstä.

Pudotuspeleissä jäähyillyt Kärpät ei tällä kertaa ollut ottelussa sekuntiakaan alivoimalla ennen kuin vasta 16,8 sekuntia ennen loppua, jolloin se otti niin sanotun järkevän jäähyn. Yhden kerran Kärpät pääsi yrittämään ylivoimaa. Tulos ylivoimalla oli se, mikä on ollut kauden kuva ylivoimalla: ei maaleja.

Ilves

Lähtökohdat

Ilves olisi monien mielestä ansainnut enemmän, mutta nyt se on kahden otteluvoiton takamatkalla. Tappioista huolimatta esitykset ovat olleet suhteessa Kärppiin varsin lupaavia.

Viime pelissä Osalan teloma Oskari Laaksonen palaa kaukaloon. Kapteeni Eemeli Suomi on kuumeen takia edelleen poissa. Vatsataudista toipunut Joose Antonen tekee paluun kokoonpanoon. 36-vuotias puolustajana tunnettu Juha Leimu pelaa nelosketjun laidalla.

18-vuotias tšekkivahti Lukáš Dostál ei voinut maaleille mitään. Virheetön esitys antoi Ilvekselle mahdolisuuden voittoon.

Ottelun alkua lukuun ottamatta Ilveksen pelaaminen oli yksittäisiä harvoja hetkiä lukuun ottamatta puolustustaistelua. Kärppien ykkösketju oli Ilvekselle tällä kertaa liikaa, muut ketjut Ilves sai pidettya maaleitta. Kärppien alettua paineistaa enemmän Ilveksen puolustajia tamperelaisten ilta muuttui vaikeammaksi.

Ilves aloitti pelin hyvin ja siirtyi jo 3. minuutilla johtoon, kun Arttu Ruotsalainen vapautti Teemu Rautiaisen läpiajoon. Ensimmäisen erän loppua kohden Ilveksen hyökkäyspeli lopahti.

Toisessa erässä Ilves oli karata kahden maalin johtoon, mutta tolppaa lähemmäs kiekko ei kuitenkaan mennyt.

Kolmannessa erän lopussa Ilveksellä oli ilman maalivahtia paikkansa, mutta tällä kertaa onni ei ollut myötäinen.

Ilves repi itsestään irti sen minkä sai, mutta Kärppiä vastaan se ei riittänyt tämän lähemmäs.

Yksi alivoima ja lopussa 17 sekuntia ylivoimaa. Niissä ei erikoisempia tapahtumia ollut.

Kärpät−Ilves, ottelusarjaraportti: Kolme kahden miehen ylivoimaa ja ulosajo − sitkeä, mutta tehoton Ilves tippui Kärppien kelkasta kuumassa pelissä

Hakametsässä toinen puolivälieräkamppailu tarjosi torikokouksia ja runsain mitoin erikoistilanteita. Tehokkuutta molemmat joukkueet olisivat varmasti kaivanneet lisää. Toiselta sitä löytyi tarvittaessa riittävästi.

Ilves

Lähtökohdat

Ilves joutui lähtemään kamppailuun ilman kapteeniaan Eemeli Suomea. Lisäksi poissa olivat jo aiemmin puuttuneet Panu Mieho ja Joose Antonen. Puolustaja Juha Leimu aloitti hyökkääjän tontilla.

Lukáš Dostál oli jälleen kerran tamperelaisten tuki ja turva, sekä voitosta kamppailemisen mahdollistaja. Nuori veskari hallitsi jälleen koko puolustusaluetta rauhallisuudellaan.

Ainoastaan Tino Metsävainion 4−0-osuma menee nuorukaisen piikkiin, mutta peli oli maalin syntyessä jo selvä.

Ilves puolusti sinnikkäästi kykyjensä ylärajoilla omaa maaliaan. Avauserän jälkimainingeissa tupsukorvien alueen kulmaan syntyi kahakka, josta kaksi miestä kummaltakin joukkueelta sai väkivaltaisuuskakkoset.

Oskari Laaksosen menettäminen heti toisen erän alussa toi tupsukorville ison loven etenkin hyökkäysten tukemiseen. Kotijoukkueen peräpää onnistui jälleen miehekkäästi taistelemaan vastustajan materiaaliylivoimaa vastaan.

Ilves ei jäänyt turhia ihmettelemään, vaan painoi tapansa mukaan kotihallissaan alusta asti täyttä häkää. Arttu Ruotsalaisen ketju oli iskussa, ja varsinkin poissa olevaa kapteenia tuurannut Joona Ikonen nälkäinen.

Teemu Rautiainen poistui avauserässä pukusuojaan. Hän oli hetkeä aiemmin blokannut Jani Hakanpään kovan kudin. Tämä palasi kuitenkin normaalisti toiseen erään.

Ilveksellä, aivan kuten Kärpilläkin, oli pitkin iltaa paikkoja maalien tekoon. Tehokkuus on sellainen asia, jota tupsukorvien ei ole varaa hukata.

Ilves sai heti avauserässä tilaisuuden pelata minuutin verran kahden miehen ylivoimaa. Merkittävimmäksi hetkeksi jäi kuitenkin Ruotsalaisen mailan katkeaminen.

Kotijoukkue antoi myös Kärpille mahdollisuuden viidellä kolmea vastaan -peliin toisessa erässä. Peli pyöri näyttävästi, mutta tulos jäi puuttumaan.

Kärpät

Lähtökohdat

Kärpät yskähteli vielä hieman joukkueiden avauskohtaamisessa, mutta kampesi itsensä dramaattisten vaiheiden jälkeen ensimmäisen puolivälierän voittajaksi. Oululaiset lähtivät toiseen otteluun hieman muovatulla kokoonpanolla edelliseen verrattuna.

Veini Vehviläinen pelasi hyvän ottelun, mutta ei ollut samanlaisessa maagisessa torjuntavireessä kuin mihin runkosarjassa totuttiin. Nuori kassari pomputteli kiekkoja ja hänen elekielensä oli paikoin epävarmaa.

Nollapeli on kuitenkin aina nollapeli, ja sillon maalivahti on näytellyt merkittävää osaa joukkueensa voitossa.

Oululaisilla oli yllättäviä vaikeuksia pysyä liukkaiden Ilves-hyökkääjien perässä. Isokokoiset ja kokeneet puolustajat olivat useasti jäähyn rajamailla toimittaessaan vastustajia kiekon ulottumattomiin.

Kärpillä oli hienoisia vaikeuksia saada tasapainoista hyökkäyspeliä käyntiin. Taitavat hyökkääjät väläyttelivät ajoittain, mutta pelin rikkonaisuuden takia pidempiä hyökkäysjaksoja ei oululaisilta juuri nähty.

Kolmanteen erään tultaessa Kärpät osoitti, miksi se on mestarisuosikki numero yksi. Nicklas Lasun ja Sami Anttilan maaleilla joukkue karkasi vaivattoman näköisesti lopulta jopa suurinumeroiseen voittoon.

Kärpät kunnostautui ottelussa lähinnä alivoimalla, kun se kesti niin kahden miehen alivoiman kuin Oskar Osalan viiden minuutin jäähynkin. Osala ajettiin ulos, kun hän taklasi Laaksosta selästä.

Kärpät kesti toisessa erässä myös toisen kahden miehen alivoiman. Kolmannessa erässä joukkue onnistui viimein maalinteossa, kun Shaun Heshka laukoi ja Lasu ohjasi kiekon verkkoon

Erikoista

Ottelussa nähtiin kahden miehen ylivoimaa yhteensä kolmeen otteeseen. Ilves pääsi kokeilemaan kahdesti ja Kärpät kerran. Maaleja viidellä kolmea vastaan -tilanteista ei syntynyt.

Ottelussa ei nähty maalijuhlia, mutta lopussa nähtiin oululaisjuhlat kuitenkin. Kärpät näytti päätöserässä kliinisyyttään, kun se karkasi voittoon Ilveksen yhä kärsiessä tehottomuuden kipsistä.

Kärpät−Ilves, ottelusarjaraportti: Ilveksen yllätys lähellä videotarkistuksia ja tolppalaukauksia sisältäneessä trillerissä − Kivihalme ratkaisi jatkoerässä alivoimalla

Runkosarjan ylivoimainen voittaja Kärpät avasi pudotuspelikeväänsä Ilvestä vastaan, joka taisteli tiensä jatkoon ensimmäisen kierroksen kautta. Oulussa pelatussa kamppailussa Ilves laittoi alusta lähtien hurjan vaihteen silmään.

Kärpät

Lähtökohdat

Oululaiset lähtivät otteluun selvänä voittajasuosikkina ja parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan, ellei kakkosmaalivahdin paikalta puuttunutta Jussi Rynnästä huomioida.

Veini Vehviläinen oli avauserässä varmasti yhtä ihmeissään kuin moni muukin, kun pikkumusta lappasi hänen selkänsä taakse kolme kertaa. Loppupelin ajan Vehviläinen pelasi varmaotteisesti, eivätkä Kärppien hankaluudet johtuneet maalivahtipelistä.

Kolmannessa erässä kiekon sulkemisesta tullut jäähy oli yksi miinus Vehviläisen tekemiseen.

Kärppien peräpää voi varsinkin avauserän osalta vetää pitkän miinuksen pukukoppinsa seinään. Vaikka Ilveksen hyökkääjät olivat vikkeliä, pitäisi oululaisten materiaalillaan pystyä puolustamaan paremmin jatkossa.

Kärppien hyökkäyspeli lähti yskähdellen liikkeelle, ja ennakkosuosikki pysyi pitkään hädin tuskin Ilveksen vanavedessä. Päätöserässä Kärpät sai pitkiä hyökkäyksiä Ilveksen alueelle ja jahtasi tamperelaisia ahnaasti.

Kolmannen erän lopussa Ilves-maalin tolpatkin kolisivat, kun peli pysytteli tiiviisti Lukáš Dostálin maalia kohti. Lopulta isännät runttasivat pelin väkisin tasoihin. Karri Kiven valmennusjohto haastoi osuman videotarkistuksen jälkeen, mutta peli meni siitäkin huolimatta jatkoerään.

Kärpät osoitti heti ensimmäisellä ylivoimallaan erikoistilanneosaamistaan, kun Shaun Heshka pääsi painamaan viivalta kiekon Ilveksen rysään.

Muutoin oululaisten syömähammas pysyi melkolailla piilossa. Ottelun ratkaisumaali syntyi lopulta oululaisten pelatessa alivoimaisena.

Ilves

Lähtökohdat

Ilves muokkasi pakon edessä joukkuettaan, kun Samuli Vainionpää joutui pelikieltoon. Mike Halmo siirtyi nelosketjun keskelle ja Eero Savilahti nousi korvaamaan Juho Liuksialan nelosketjussa.

Liuksiala nousi Juhani Tammisen vitjaan Joose Antosen jäätyä pois. Oskari Laaksonen palasi takalinjoille.

Lukáš Dostál pelasi rauhalliseen tyyliinsä hyvän ottelun. Nuori veskari antoi joukkueelleen mahdollisuuden yrittää suuryllätystä. Hänen olemuksensa rauhoitti myös koko viisikon työskentelyä omassa päässä.

Jatkoerässä tšekki tylsytti Kärppien kahden miehen läpiajon, mutta seuraavassa tilanteessa syntyikin ottelun ratkaisu.

Ilveksen puolustus kesti kelvollisesti Kärppien hurjan arsenaalin vyöryn. Kolmannessa erässä oululaiset vyöryivät monta kertaa hyökkäyksiin, mutta Jarkko Parikka ja kumppanit taistelivat taitojensa ylärajoilla.

Ilves yllätti varmasti likimain kaikki Liigaa seuraavat virkeällä hyökkäyspelillään. Joukkue oli selvästi löytänyt Kärppien heikkoudet ja iski niihin surutta.

Ratkaisuja löytyi tamperelaisittain kaivatusti laajalta rintamalta, kun muun muassa Halmo ja Liuksiala onnistuivat maalinteossa. Tamperelaiset osoittivat sitkeyttä pelaten eheän 60-minuuttisen.

Jatkoerässä tupsukorvilla oli paikkansa, mutta jymy-yllätys jäi toteutumatta.

Ylivoimiaan tupsukorvat eivät onnistuneet hyödyntämään, mutta alivoima oli hurjaa oululaisylivoimaa vastaan kuosissa, vaikka yksi takaisku tamperelaisille varsinaisella peliajalla erikoistilanteissa tulikin.

Erikoista

Ilveksen kolmas maali oli Teemu Rautiaisen käsialaa, ja se syntyi toisessa erässä, kun pelikellossa oli enää sekunnin sadasosia.

Jatkoerässä Kärpät käytti hyökkäyspään aloitusvoiton hyväkseen pelatessaan alivoimalla. Michal Krištof siirsi kiekon Teemu Kivihalmeelle, joka paukutti illan toisellaan voittoisan täysosuman.