Petri Kontiola iski jatkoerässä Ilveksen välieriin − yli 10 000 katsojaa Nokia Arenalla näki hurjan näytöksen

LIIGA / Raportti
Petri Kontiola oli Ilveksen ratkaisija.
Kuva © Jarno Hietanen
Nokia Arenalla nähtiin jälleen kerran hurja kamppailu. Pienten marginaalien ratkaisuottelussa edettiin jatkoerään, jossa kokemus nousi esiin ratkaisevalla hetkellä.

Kärpät sai kamppailuun salama-alun, kun Arttu Hyryn tarkka rannekuti yllätti Ilves-maalivahti Marek Langhamerin täysin. Vieraat pääsivät aikaiseen johtoon, jonka jälkeen Kärpät pääsi vielä ylivoimalle. Oululaisten hyvin toiminut erikoistilannepeli ei tuonut kuitenkaan heti toista osumaa.

Vaikka ottelu sai räväkän alun, oli suurin osa varsinaisesta peliajasta tarkkaa ja tiukkaa taistelua. Ilves kampesi tasoihin, mikä tarkoitti sitä, että myös sarjan seitsemäs ottelu eteni trillerin kaltaisesti jatkoerään. Kun Petri Kontiola sai läpiajossa ratkaisun avaimet käteensä, hän käytti niitä. Ilves eteni välieriin ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen.

Tasaisissa merkeissä

Ilves pääsi ajamaan kärppäjohtoa takaa oman ylivoimansa turvin. Eemeli Suomi kiskaisi kiekon Joel Blomqvistin vartioiman maalin tolppaan, mutta nuori veskari kesti puolustuksen tuella tilanteen. Kotijoukkue koki myös takaiskun kokoonpanon suhteen avauserässä, kun Panu Mieho loukkasi jalkaansa.

Mieho palasi askiin jo avauserässä ja Ilveskin pelasi pirteästi. Les Lancasterilla ja Joona Ikosella oli huipputilaisuudet ohittaa Blomqvist, mutta Ilves-pelurien viimeistely ontui ratkaisevalla hetkellä. Toisessa erässä Ilves sai luotua painetta ja pitkiä hyökkäyksiä kärppäpäätyyyn, mutta lähietäisyydelle tai huippusektoreille tupsukorvat eivät päässeet.

Toinen erä sai ikävän käänteen, kun Balázs Sebők ajoi Kärppien maalille ja Saku Mäenalanen tuli vauhdilla samaan tilanteeseen. Unkarilaishyökkääjä lensi voltin niskoilleen ja oululaisten kultakypärä lähti kampituksesta kaksiminuuttiselle.

Balázs Sebők lähti ilmojen teille.
Kuva © Jarno Hietanen

Henrik Haapala survoi maalinedustalta numeroiksi 1−1 luoden kolmanteen erään kutkuttavan asetelman.

Trillerin kliimaksi

Kolmas erä oli tuttuun tapaan sähäkkää pelaamista molemmin puolin ja sekä Ilveksellä että Kärpillä oli etsikkoaikansa iskeä tärkeä johtomaali. Tuukka Tieksolan kampitusjäähyn myötä avautui tupsukorville erikoistilanne. Pyörityksestä huolimatta Ilves ei saanut kiekkoa verkon perukoille.

Kun kolmas erä läheni loppuaan, pelitapahtumat tiivistyivät eikä kumpikaan joukkue ottanut ensimmäistäkään riskiä. Jokainen hyökkäys valmisteltiin huolella ja varmistettiin, ettei vastustajalle avaudu vastahyökkäysmahdollisuuksia.

Jatkoerään mentäessä Nokia Arenan tunnelma oli virittynyt äärimmilleen. Kotiyleisö odotti, että Ilves etenisi ensimmäistä kertaa sitten kevään 2001 neljän parhaan joukkoon.

Ilves pystyi painamaan pelin kärppäpäätyyn pitkillä hyökkäyksillä, mutta oululaiset iskivät vastaan terävästi. Julius Junttila pääsi kokeilemaan lähietäisyydeltä, muttei saanut pikkumustaa Langhamerin selän taakse. Hetkeä myöhemmin oli Blomqvistin vuoro ottaa toisessa päässä älytön tuplatorjunta Suomen ja Lancasterin yrityksiin.

Lopulta Kontiolalle avautui läpiajo, josta konkari ei erehtynyt. Keskushyökkääjä kiskaisi varmaotteisesti kiekon ohi upeasti pelanneen Blomqvistin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo