Kärpät−Ilves, ottelusarjaraportti: Kolme kahden miehen ylivoimaa ja ulosajo − sitkeä, mutta tehoton Ilves tippui Kärppien kelkasta kuumassa pelissä

LIIGA / Raportti
Hakanpää esitti kevätjuhlaliikkeitä Ilves-maalilla illan avausosuman syntyhetkellä.
Kuva © Jarno Hietanen
Lähtökohdat 

Ilves joutui lähtemään kamppailuun ilman kapteeniaan Eemeli Suomea. Lisäksi poissa olivat jo aiemmin puuttuneet Panu Mieho ja Joose Antonen. Puolustaja Juha Leimu aloitti hyökkääjän tontilla.

Maalivahtipelaaminen 

Lukáš Dostál oli jälleen kerran tamperelaisten tuki ja turva, sekä voitosta kamppailemisen mahdollistaja. Nuori veskari hallitsi jälleen koko puolustusaluetta rauhallisuudellaan.

Ainoastaan Tino Metsävainion 4−0-osuma menee nuorukaisen piikkiin, mutta peli oli maalin syntyessä jo selvä.

Puolustuspelaaminen 

Ilves puolusti sinnikkäästi kykyjensä ylärajoilla omaa maaliaan. Avauserän jälkimainingeissa tupsukorvien alueen kulmaan syntyi kahakka, josta kaksi miestä kummaltakin joukkueelta sai väkivaltaisuuskakkoset.

Oskari Laaksosen menettäminen heti toisen erän alussa toi tupsukorville ison loven etenkin hyökkäysten tukemiseen. Kotijoukkueen peräpää onnistui jälleen miehekkäästi taistelemaan vastustajan materiaaliylivoimaa vastaan.

Hyökkäyspelaaminen 

Ilves ei jäänyt turhia ihmettelemään, vaan painoi tapansa mukaan kotihallissaan alusta asti täyttä häkää. Arttu Ruotsalaisen ketju oli iskussa, ja varsinkin poissa olevaa kapteenia tuurannut Joona Ikonen nälkäinen.

Teemu Rautiainen poistui avauserässä pukusuojaan. Hän oli hetkeä aiemmin blokannut Jani Hakanpään kovan kudin. Tämä palasi kuitenkin normaalisti toiseen erään.

Ilveksellä, aivan kuten Kärpilläkin, oli pitkin iltaa paikkoja maalien tekoon. Tehokkuus on sellainen asia, jota tupsukorvien ei ole varaa hukata.

Erikoistilanteet 

Ilves sai heti avauserässä tilaisuuden pelata minuutin verran kahden miehen ylivoimaa. Merkittävimmäksi hetkeksi jäi kuitenkin Ruotsalaisen mailan katkeaminen.

Kotijoukkue antoi myös Kärpille mahdollisuuden viidellä kolmea vastaan -peliin toisessa erässä. Peli pyöri näyttävästi, mutta tulos jäi puuttumaan.

Lähtökohdat 

Kärpät yskähteli vielä hieman joukkueiden avauskohtaamisessa, mutta kampesi itsensä dramaattisten vaiheiden jälkeen ensimmäisen puolivälierän voittajaksi. Oululaiset lähtivät toiseen otteluun hieman muovatulla kokoonpanolla edelliseen verrattuna.

Maalivahtipelaaminen 

Veini Vehviläinen pelasi hyvän ottelun, mutta ei ollut samanlaisessa maagisessa torjuntavireessä kuin mihin runkosarjassa totuttiin. Nuori kassari pomputteli kiekkoja ja hänen elekielensä oli paikoin epävarmaa.

Nollapeli on kuitenkin aina nollapeli, ja sillon maalivahti on näytellyt merkittävää osaa joukkueensa voitossa.

Puolustuspelaaminen 

Oululaisilla oli yllättäviä vaikeuksia pysyä liukkaiden Ilves-hyökkääjien perässä. Isokokoiset ja kokeneet puolustajat olivat useasti jäähyn rajamailla toimittaessaan vastustajia kiekon ulottumattomiin.

Hyökkäyspelaaminen 

Kärpillä oli hienoisia vaikeuksia saada tasapainoista hyökkäyspeliä käyntiin. Taitavat hyökkääjät väläyttelivät ajoittain, mutta pelin rikkonaisuuden takia pidempiä hyökkäysjaksoja ei oululaisilta juuri nähty.

Kolmanteen erään tultaessa Kärpät osoitti, miksi se on mestarisuosikki numero yksi. Nicklas Lasun ja Sami Anttilan maaleilla joukkue karkasi vaivattoman näköisesti lopulta jopa suurinumeroiseen voittoon.

Erikoistilanteet 

Kärpät kunnostautui ottelussa lähinnä alivoimalla, kun se kesti niin kahden miehen alivoiman kuin Oskar Osalan viiden minuutin jäähynkin. Osala ajettiin ulos, kun hän taklasi Laaksosta selästä.

Kärpät kesti toisessa erässä myös toisen kahden miehen alivoiman. Kolmannessa erässä joukkue onnistui viimein maalinteossa, kun Shaun Heshka laukoi ja Lasu ohjasi kiekon verkkoon

Erikoista 

Ottelussa nähtiin kahden miehen ylivoimaa yhteensä kolmeen otteeseen. Ilves pääsi kokeilemaan kahdesti ja Kärpät kerran. Maaleja viidellä kolmea vastaan -tilanteista ei syntynyt.

Ottelun ratkaisu 

Ottelussa ei nähty maalijuhlia, mutta lopussa nähtiin oululaisjuhlat kuitenkin. Kärpät näytti päätöserässä kliinisyyttään, kun se karkasi voittoon Ilveksen yhä kärsiessä tehottomuuden kipsistä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Kärpät−Ilves, ottelusarjaraportti: Ilveksen yllätys lähellä videotarkistuksia ja tolppalaukauksia sisältäneessä trillerissä − Kivihalme ratkaisi jatkoerässä alivoimalla

Runkosarjan ylivoimainen voittaja Kärpät avasi pudotuspelikeväänsä Ilvestä vastaan, joka taisteli tiensä jatkoon ensimmäisen kierroksen kautta. Oulussa pelatussa kamppailussa Ilves laittoi alusta lähtien hurjan vaihteen silmään.

Kärpät

Lähtökohdat

Oululaiset lähtivät otteluun selvänä voittajasuosikkina ja parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan, ellei kakkosmaalivahdin paikalta puuttunutta Jussi Rynnästä huomioida. 

Maalivahtipelaaminen

Veini Vehviläinen oli avauserässä varmasti yhtä ihmeissään kuin moni muukin, kun pikkumusta lappasi hänen selkänsä taakse kolme kertaa. Loppupelin ajan Vehviläinen pelasi varmaotteisesti, eivätkä Kärppien hankaluudet johtuneet maalivahtipelistä.

Kolmannessa erässä kiekon sulkemisesta tullut jäähy oli yksi miinus Vehviläisen tekemiseen.

Puolustuspelaaminen

Kärppien peräpää voi varsinkin avauserän osalta vetää pitkän miinuksen pukukoppinsa seinään. Vaikka Ilveksen hyökkääjät olivat vikkeliä, pitäisi oululaisten materiaalillaan pystyä puolustamaan paremmin jatkossa.

Hyökkäyspelaaminen

Kärppien hyökkäyspeli lähti yskähdellen liikkeelle, ja ennakkosuosikki pysyi pitkään hädin tuskin Ilveksen vanavedessä. Päätöserässä Kärpät sai pitkiä hyökkäyksiä Ilveksen alueelle ja jahtasi tamperelaisia ahnaasti.

Kolmannen erän lopussa Ilves-maalin tolpatkin kolisivat, kun peli pysytteli tiiviisti Lukáš Dostálin maalia kohti. Lopulta isännät runttasivat pelin väkisin tasoihin. Karri Kiven valmennusjohto haastoi osuman videotarkistuksen jälkeen, mutta peli meni siitäkin huolimatta jatkoerään.

Erikoistilanteet

Kärpät osoitti heti ensimmäisellä ylivoimallaan erikoistilanneosaamistaan, kun Shaun Heshka pääsi painamaan viivalta kiekon Ilveksen rysään.

Muutoin oululaisten syömähammas pysyi melkolailla piilossa. Ottelun ratkaisumaali syntyi lopulta oululaisten pelatessa alivoimaisena.

Ilves

Lähtökohdat

Ilves muokkasi pakon edessä joukkuettaan, kun Samuli Vainionpää joutui pelikieltoon. Mike Halmo siirtyi nelosketjun keskelle ja Eero Savilahti nousi korvaamaan Juho Liuksialan nelosketjussa.

Liuksiala nousi Juhani Tammisen vitjaan Joose Antosen jäätyä pois. Oskari Laaksonen palasi takalinjoille.

Maalivahtipelaaminen

Lukáš Dostál pelasi rauhalliseen tyyliinsä hyvän ottelun. Nuori veskari antoi joukkueelleen mahdollisuuden yrittää suuryllätystä. Hänen olemuksensa rauhoitti myös koko viisikon työskentelyä omassa päässä.

Jatkoerässä tšekki tylsytti Kärppien kahden miehen läpiajon, mutta seuraavassa tilanteessa syntyikin ottelun ratkaisu.

Puolustuspelaaminen

Ilveksen puolustus kesti kelvollisesti Kärppien hurjan arsenaalin vyöryn. Kolmannessa erässä oululaiset vyöryivät monta kertaa hyökkäyksiin, mutta Jarkko Parikka ja kumppanit taistelivat taitojensa ylärajoilla.

Hyökkäyspelaaminen

Ilves yllätti varmasti likimain kaikki Liigaa seuraavat virkeällä hyökkäyspelillään. Joukkue oli selvästi löytänyt Kärppien heikkoudet ja iski niihin surutta.

Ratkaisuja löytyi tamperelaisittain kaivatusti laajalta rintamalta, kun muun muassa Halmo ja Liuksiala onnistuivat maalinteossa. Tamperelaiset osoittivat sitkeyttä pelaten eheän 60-minuuttisen.

Jatkoerässä tupsukorvilla oli paikkansa, mutta jymy-yllätys jäi toteutumatta.

Erikoistilanteet

Ylivoimiaan tupsukorvat eivät onnistuneet hyödyntämään, mutta alivoima oli hurjaa oululaisylivoimaa vastaan kuosissa, vaikka yksi takaisku tamperelaisille varsinaisella peliajalla erikoistilanteissa tulikin.

Erikoista

Ilveksen kolmas maali oli Teemu Rautiaisen käsialaa, ja se syntyi toisessa erässä, kun pelikellossa oli enää sekunnin sadasosia.

Ottelun ratkaisu

Jatkoerässä Kärpät käytti hyökkäyspään aloitusvoiton hyväkseen pelatessaan alivoimalla. Michal Krištof siirsi kiekon Teemu Kivihalmeelle, joka paukutti illan toisellaan voittoisan täysosuman.

Otteluvideo