Kärpät karkasi Ilvekseltä jo avauserässä

Oululaisten ensimmäisen erän tehokas erikoistilannepelaaminen oli liikaa Ilvekselle.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves heräsi taistelemaan ottelun voitosta toisessa erässä, mutta kolmen maalin etumatka oli liikaa kurottavaksi.
Lähtökohdat

Ilves markkinoi Kärpät-ottelua Niko Peltolan paluuna. Tupsukorvilla oli lyhyt palautuminen edellispäivän ottelusta, josta se haki täydet sarjapisteet Turusta vähintäänkin värikkäiden tapahtumien jälkeen. Isännillä oli otteluun lähdettäessä vahva revanssihenki päällä, sillä kaikki kolme aiempaa kauden kohtaamista olivat päättyneet Kärppien maalin voittoon.

Maalivahtipelaaminen

Ilveksen maalia vartioi keskiviikkona Turussa luukkuvahtina ollut Antti Lehtonen. Kolme maalia selän taakse ensimmäiseen 18 minuuttiin ei ole millään tavalla ideaali suoritus, mutta tamperelaisten syyttävä sormi ei voinut osoittaa heidän maalivahtiin. Kärpät pääsi aivan liian helposti hyville tekopaikoille ja rankaisi armotta.

Puolustuspelaaminen

Jos jotain positiivista kotijoukkueen illasta on haettava, niin se löytyy tältä osastolta. Viidellä viittä vastaan pelattaessa Ilveksen viisikkopuolustaminen oli sarjakärkeä vastaan hyvällä tasolla. Tämä on asia, jonka Karri Kiven miehistö voi ottaa tästä ottelusta matkaansa ja rakentaa sen päälle.

Hyökkäyspelaaminen

Kotijoukkue kaivoi pirteämmän hyökkäysilmeen ottelun toiseen erään apaattisen avauserän jälkeen ja sai pidettyä tuon ilmeen päätössummeriin asti. Laukauksia saatiin kyllä aikaiseksi, mutta ne tulivat kuitenkin tamperelaisesta näkövinkkelistä liian pienistä kulmista tai ilman maskia.

Erikoistilanteet

Ilves hävisi tämän ottelun erikoistilanteissa. Ensimmäisessä erässä kaksi jäähyä ja kaksi kertaa soi omissa. Lisäksi ottelun ensimmäinen ylivoima tuotti maalin omaan päähän, kun Kärpät pääsi iskemään onnistuneesti kahdella yhtä vastaan. Ottelun puolivälissä tupsukorvat saivat pakkopelinsä pyörimään varsin mallikkaasti, mutta tehottomasti. Maali tuolloin olisi tuonut jo maalin päähän ja peli olisi ollut aivan uusi.

Lähtökohdat

Oululaiset metsästivät vuoden 2019 ensimmäistä vierasvoittoaan. Sarjakärjen edellinen vierasvoitto oli viime vuoden puolelta, samaisesta Hakametsän kaukalosta. Tuolloin Kärpät kaatoi Tapparan vakuuttavasti lukemin 1–5. Historia oli Kärppien puolella otteluun lähdettäessä, sillä Ilveksen edellinen kotivoitto Kärpistä oli yli neljän vuoden takaa.

Ensimmäisessä erässä lähes työttömänä ollut Veini Vehviläinen joutui toisessa erässä hommiin, kun Ilves pääsi parkkiruudusta liikkeelle. Vehviläinen otti tarvittavat torjunnat, jotka pitivät Ilveksen turvallisen takamatkan päässä.

Vahva karvauspeli helpotti puolustajien työtaakkaa. Korkealta kiinni ottaminen aiheutti suurta tuskaa Ilveksen puolustajille pelin avaamisessa läpi ottelun. Puolustajat saivat pidettyä oman maalinedustan alueena, jonne Ilveksen hyökkääjillä ei ollut mitään asiaa.

Kärppien hyökkääjät iskivät tehokkaasti ottelun alussa. Muuten vierasjoukkueen hyökkäyspeli ei varsinaisesti häikäissyt. Ratkaisevan tuntuinen johto varhaisessa vaiheessa vei selvästi oululaisten suurimman maalinteon kiiman.

Vieraat veivät erikoistilannepelaamisessa isäntiään 100–0. Kärpät hyödynsi molemmat ylivoimansa ja iski maalin alivoimalla. Nämä toimivat voiton takuuna oululaisille.

Erikoista

Peli oli avauserässä kahteenkin eri otteeseen seisoksissa, kun Hakametsän kenttähenkilökunta poraili irronnutta laitamainosta paikoilleen.

Ottelun ratkaisu

Ilveksen heikko erikoistilannepelaamien ottelun avauserässä vei Kärpät etumatkalle, joka oli sittemmin piristyneelle kotijoukkueelle yksinkertaisesti liikaa kurottavaksi.