Harjoituskauden talismaani palasi kaukaloon ja vauhditti Ilveksen voittoon − hallitsevan mestarin puolustus rakoili

LIIGA / Raportti
Matias Maccelli osui paluupelissään. Maali oli hyökkääjän liigauran ensimmäinen.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves pyrki kasvattamaan voittoputkeaan Jouko Myrrän alaisuudessa, kun vastaan luisteli hallitseva Suomen mestari HPK. Kotijoukkue osoitti kamppailussa kiekollisen kyvykkyytensä. Toisen erän raju taklaus kuumensi Hakametsän tunnelmaa hetkellisesti. Tilanne käynnisti lopulta Ilveksen moottorit.
Lähtökohdat 

Ilves asteli ensimmäistä kertaa kotiyleisönsä eteen sen jälkeen, kun seura erotti päävalmentaja Karri Kiven viikon alussa. Jouko Myrrä luotsasi Lahdesta ensimmäisen voittonsa tupsukorvien pääkäskijänä.

Maalivahtipelaaminen 

Lukáš Dostál teki tupsukorvien maalilla voitavansa ja paikkaili puolustuksen nukahteluja sekä merkkausvirheitä. Pelin loppua kohden Ilves tukevoitti johtoaan ja sitä myöden maalivahdinkin iltapuhde muuttui rennommaksi.

Puolustuspelaaminen 

Nuori Ilves-puolustus oli ottelun alussa virhealtis. Koko alkukautta on leimannut se, ettei joukkueesta ole löytynyt oman pään johtajaa.

Pelin virtauksen käännyttyä suotuisaksi ja onnistumisten sattuessa muun muassa Lassi Thomson, Niko Peltola ja Tuomas Salmela toivat hyvää tekemistä myös hyökkäysten tukemiseen. HPK:n saadessa kiekon hyökkäyspäähän oli tupsukorvapuolustus silti lirissä.

Oskari Laaksonen loukkasi itseään toisen erän lopulla, kun HPK:n Tommi TIkka taklasi tätä kovaa Ilves-alueen kulmauksessa. Tikka ei saanut tilanteesta rangaistusta, mutta Hakametsän yleisö antoi äänekkään mielipiteensä tempusta. Laaksonen pystyi jatkamaan pelin loppuun.

Hyökkäyspelaaminen 

Ilves lähti otteluun hyvällä sykkeellä, mutta kaksiminuuttinen liian monesta pelaajasta jäälä aiheutti viisikkopelin rikkoutumisen avauserässä. Vastustajan avausmaali katkaisi Ilveksen liikkeen hetkeksi. Robert Leinon johtama vitja onnistui päätypelillään herättämään tupsukorvien jalat sekä Hakametsän yleisön.

Kotijoukkue jatkoi toisessa erässä pirteästi, kun se vyörytti pelivälinettä eteenpäin. Hyökkäykset olivat ajoittain pitkiäkin, mutta ne ajautuivat suurilta osin HPK-alueen kulmiin. Heti tasoitusmaalin jälkeen Joose Antonen pääsi nokikkain HPK-vahdin kanssa, muttei onnistunut maalinteosssa.

Vain hetki Laaksosen loukkaantumisesta Teemu Lepaus vei kotijoukkueen johtoon. Kotijoukkueen kannattajat saivat siis jatkaa elämöintiään − ilmaisun henki muuttui vain verrataen positiiviseksi.

Erikoistilanteet 

Ilves luistelutti jäälle aktiivisen alivoiman. Touhukkuudesta ei kuitenkaan ollut apua, kun Jere Innala paukautti maalilta vieraat johtoon ensimmäisellä ylivoimalla. Lopun ottelun ajan Ilves selvitti eteen tulleet alivoimatilanteensa.

Ilveskin sai mahdollisuutensa ylivoimalla avauserässä, kun HPK:n Elmeri Eronen joutui rikkomaan kotijoukkueen pitkän painostuksen seurauksena. Antosen ohjuri erikoistilanteen viime sekunneilla jäi parhaaksi tekopaikaksi.

Harjoituskaudella säkenöinyt ja kokoonpanoon perjantaina loukkaantumisen jälkeen paluun tehnyt Matias Maccelli hankki HPK:lle jäähyn toisen erän alussa hyvillä kiemuroillaan. Tällä kertaa ylivoima pyöri tasan minuutin, kunnes kapteeni Eemeli Suomi nousi maalille tasoittamaan ottelun.

Kotijoukkue sai toisen erän lopulla ylivoiman, joka ehti vanheta vain reilun puoli minuuttia ennen kuin kiekko oli HPK-verkossa.

Maali hyväksyttiin ja Maccelli sai nimensä tilastoihin heti paluuottelussaan. Osuma oli harjoitusotteluissa säkenöineelle turkulaisnuorukaiselle liigauran ensimmäinen.

Lähtökohdat 

Hämeenlinnalaisten edellinen kamppailu on viime keskiviikolta, jolloin se nitisti kotonaan JYPin 2−1. Tuolloin voittomaalin iski kapteeni Niklas Friman kolmannen erän alussa.

Maalivahtipelaaminen 

Niinä hetkinä, kun HPK:lla oli vaikeuksia lähteä omalta alueelta hyökkäyksiin ja Ilves piti kiekkoa pitkiäkin jaksoja, oli Joona Voutilainen ottelun alkupuolella varmaotteinen. Viimeisessä erässä veskarin otteet kohmettuivat puolustuksen mukana.

Puolustuspelaaminen 

Vaikka Ilves pääsikin painamaan pelin painopistettä hämeenlinnalaisten maalille, pystyi HPK-peräpää pitämään sen kuuluisan sota-alueen puhtaana Miro Karjalaisen johdolla.

Keskialueen Ilves pääsi ylittämään useasti jopa helpostikin, kun HPK:n puolustus päästi vastustajansa ylivoimahyökkäyksiin. Tämä oli yksi merkittävä seikka, joka lopulta kaatoi hämeenlinnalaisten voittohaaveet.

Lopulta HPK:n pakka levisi täysin ja Ilves pääsi iskemään taululle tylyt lukemat.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK ei saanut avauserässä maalinsa jälkeen kuin hetkittäin organisoituja hyökkäyksiä vastustajansa päätyyn. Omista lähdöt tuottivat välillä vaikeuksia ja peli poukkoili keskialueella.

Päätöserässä vierasjoukkue ei saanut enää kunnon kiriä käyntiin, kun Ilves oli tukevaan johtoon päässyt. Cody Kunykin kavennusmaali oli lähinnä piristys kotimatkaa varten hänelle itselleen.

Erikoistilanteet 

HPK pääsi kokeilemaan ylivoimaa heti ottelun ensimmäisillä minuuteilla. Alun kangertelun jälkeen hallitseva mestari oli kliinisen tehokas. Ilveksen päästyi johtoon ei hämeenlinnalaisten ylivoimapeli ollut enää niin terävää kuin ottelun alussa.

Ottelun ratkaisu 

Tikan taklaus käynnisti toisessa erässä lumipalloefektin, mutta HPK:n kannalta väärään suuntaan. Ilves karkasi kahden maalin johtoasemaan ja onnistui päätöserässä pitämään pelin virtauksen vaikeistakin hetkistä huolimatta itselleen pääosin suotuisana.

Päätöserässä HPK:n Philippe Cornet pääsi yrittämään rangaistuslaukaustakin, mutta tämä ampui suoraan Dostálin patjaan. Samuli Vainionpään maali sekä kapteeni Suomen illan toinen siivittivät kotijoukkueen lopulta rökälevoittoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo