Ilves vyöryi päätöserässä rinnalle ja ohi: Ruotsalainen ratkaisi trillerin

Arttu Ruotsalainen pääsi huudattamaan kotiyleisöä
Kuva © Jarno Hietanen
Hakametsässä kohtasivat kotietuaan puolustanut Ilves ja parempaa sijoitusta kuuden parhaan joukossa tavoitellut HIFK. Vauhdikkaassa ottelussa molemmat olivat välillä niskan päällä ja HIFK lähtikin viimeiseen erään maalin johdossa. Ilves iski kuitenkin ottelun lopussa kierrokset maksimiin ja jyräsi HIFK:n ylitse. Ottelun voittomaalin laukoi pitkän painostusjakson jälkeen Arttu Ruotsalainen.
Lähtökohdat

Ilves lähti lauantai-iltaan etsimään otteisiinsa tasaisuutta ja ennen kaikkea pisteitä turvatakseen kotietunsa pudotuspeleihin. Ilves pelasi viikolla kaksi vierasottelua, ensimmäisen Turussa ja toisen Lahdessa. Keskiviikon ottelussa TPS oli niukasti parempi, mutta perjantaisen kamppailun vei Ilves selkein 5-2 lukemin. Ilveksen pelissä on ollut helmikuun aikana ailahtelevaisuutta ja hyvää ottelua on usein seurannut selkeästi heikompi esitys. Ilvekselle illan kamppailu oli hyvin tärkeä, sillä eroa ottelun vähemmän pelanneeseen vastustajaan oli ainoastaan kuusi pistettä.

Maalivahtipelaaminen

Kotijoukkueen maalilla illan ottelussa torjunut Lukáš Dostál pääsi virkaveljeään paremmin peliin mukaan. Dostál joutuikin urakoimaan avauserässä melkoisesti ja tämä torjuikin peräti 17 laukausta.

Vaikka Dostál torjui avauserässä paljon laukauksia, ei monikaan niistä tuottanut paljoakaan vaikeuksia, sillä ne tulivat kaukaa ja pienestä kulmasta.

Avauserän kahta maalia enempää ei Dostál taakseen päästänyt. Tšekki olikin lauantaina erinomaisessa vireessä ja toimi kotijoukkueen voiton varmistajana. Dostálille merkattiinkin ottelussa lopulta 34 torjuntaa.

Puolustuspelaaminen

Ilves pelasi avauserässä tarkasti omalla puolustusalueellaan ja onnistui pakottamaan vieraat laukomaan kaukaa. Kotijoukkueen maalilla Lukáš Dostálin oli helppo napata pienestä kulmasta lähteneitä laukauksia.

Ilveksen puolustus toimi hyvin ottelun aikana ja tiivis viisikko onnistuikin pitämään HIFK:n poissa parhaalta maalintekoalueelta.

Hyökkäyspelaaminen

Vaikka Ilves oli ottelun alussa hieman enemmän kiekossa, ei kotijoukkue onnistunut rakentamaan avauserän ensimmäisellä puoliskolla kovinkaan montaa vaarallista tilannetta. Ilveksellä oli avauserässä muutamia hyviä paikkoja, mutta maaleja ei kotijoukkue yhtä enempää onnistunut tekemään. Hyökkäyksien rakentelua vaikeutti Ilveksen kehnous aloitusympyrässä.

Toisessa erässä meno oli vauhdikkaampaa, mutta maaleja ei kotijoukkue lukuisista yrityksistään huolimatta kyennyt tekemään. Ilvekselle tarjottiin kyllä ylivoimaa ja useita läpiajoja, mutta kotijoukkue ei onnistunut mahdollisuuksiaan hyödyntämään.

Ilves onnistui tasoittamaan pelin ajassa 42.22. Kärsivällisesti kiekkoa siirrellyt kotijoukkue toimitti kiekon viivalle, josta Robert Leinon kovan lyöntilaukauksen onnistui Ville Meskanen ohjaamaan verkkoon.

Kotijoukkue otti maalin jälkeen hallinnan pelistä ja onnistui pyörittämään peliä pitkään vieraiden kenttäpäädyssä. Pitkään kestänyt painostus väsytti HIFK:n puolustusta ja pakotti vieraat lopulta rikkomaan. Kotijoukkue onnistui vieraita paremmin lisäämään tempoa ja pysymään sen myötä paremmin kiinni kiekossa, joka lopulta ratkaisi pelin Ilvekselle.

Erikoistilanteet

Ilveksen päästyä ottelussa ensimmäisen kerran ylivoimalle, kiekkoa oli tuskin ehditty pudottaa, kun sitä kaivettiin jo vieraiden verkosta. Ville Meskanen pääsi iskemään kiekon takakulmalta täysin vapaasti verkkoon Arttu Ruotsalaisen ja Eemeli Suomen esityöstä.

Alivoimalla Ilveksen neliö toimi varsin mallikkaasti ja kotijoukkue onnistui pitämään vieraat pois parhailta maalintekopaikoilta yhtä takaiskua lukuunottamatta.

Ilveksen ylivoima pyöri usein vaarallisesti ja kotijoukkue onnistuikin lopulta ratkaisemaan pelin tehokkaalla pakkopelillään.

Lähtökohdat

Ilveksen tavoin myös HIFK pelasi edeltävänä päivänä. HIFK ei onnistunut vielä perjantaina varmistamaan paikkaansa kuuden parhaan joukossa, HPK:n voittaessa jatkoajalla joukkueiden edellisen kohtaamisen. Täyden pistesaalin myötä helsinkiläiset voisivat lauantaina paitsi varmistaa suoran pudotuspelipaikkansa, myös nousta taistelemaan kotiedusta. Joukkueet kohtasivat edellisen kerran helmikuun alussa, tuolloin HIFK vei voiton 4-0 lukemin.

Atte Engrenille ottelun alku oli vaikea. Ensimmäistä laukausta hän joutui odottelemaan pitkään, eikä laukauksia tullut torjuttavaksi saakka avauserässä kovinkaan montaa. Ensimmäinen takaiskun jälkeen Engren pääsi kuitenkin paremmin otteluun mukaan.

Avauserän jälkeen Engren torjui varmasti ja onnistuikin torjumaan monta vaikeaa tilannetta, mukaan lukien peräti kolme läpiajoa.

Engren piti kolmannessa erässä pitkään HIFK:ta mukana voittotaistelussa torjuen useita laukauksia ja oli suurin syy siihen, että HIFK pysyi mukana pelissä.

HIFK:lla oli avauserässä ajoittaisia vaikeuksia päästä pois Ilveksen painostuksen alta ja saada käynnistettyä kontrolloituja hyökkäyksiä. Toisessa erässä joukkueen lisättyä luisteluaan, vieraat onnistuivat pääsemään nopeammin liikkeelle omalta alueeltaan.

Vieraiden puolustus oli tarkempi avauserässä, sillä toisessa erässä se torkahti useaan otteeseen. Ilves onnistui karkaamaan peräti kolmesti läpiajoon erän aikana ja pelkästään Engrenin loistava pelaaminen pelasti vieraat takaiskuilta.

Kolmannessa erässä HIFK oli pahassa pulassa, eikä onnistunut millään pysymään Ilveksen hyökkääjien perässä. Etenkin Matias Maccellin ja Arttu Ruotsalaisen nopeus aiheutti vieraiden puolustukselle paljon ongelmia.

Vaikka HIFK ei pystynyt avauserässä rakentamaan kovinkaan montaa organisoitua hyökkäystä, ei se vieraiden maalintekoa kuitenkaan haitannut ja joukkue iskikin avauserässä kaksi osumaa.

HIFK laukoi paljon avauserässä, mutta laukaukset tulivat kaukaa ja pienestä kulmasta. Ottelun edetessä ja liikettään lisättyä, HIFK pääsi laukomaan paremmista paikoista.

Aloituksissa HIFK oli ottelun aikana selkeästi Ilvestä edellä ja etenkin Anton Lundell pelasi vahvasti aloitusympyrässä.

HIFK tasoitti pelin ylivoimalla ajassa 17.47 ja siirtyi johtoon vain muutamia sekunteja myöhemmin. Keskialoituksesta Ilveksen alueelle rynnistänyt Teemu Turunen laukoi ensin tolppaan ja syöksyi sen jälkeen iskemään oman irtokiekkonsa Dostalin ohitse.

Toiseen erään HIFK tuli selkeästi terävämmin ja pakotti kotijoukkueenkin lisäämään kierroksia. Vauhdikkaasta vyörytyksestään huolimatta vieraat eivät onnistuneet lisäämään johtoaan toisessa erässä. Jere Sallisen johtama hyökkäysketju oli vieraiden parhaimmistoa, ja onnistui luomaan aina kentälle päästessään hyviä tilanteita.

Kolmannessa erässä vieraiden hyökkäyspelaaminen hyytyi totaalisesti. Päätöserässä puolustustaisteluun ajautunut HIFK ei kyennyt rakentamaan omia hyökkäyksiään melkein lainkaan.

HIFK pääsi Ilveksen tavoin kokeilemaan ylivoimapeliään avauserässä. Ensimmäistä mahdollisuuttaan helsinkiläiset eivät onnistuneet hyödyntämään, mutta toisessa yrityksessään myös vieraat onnistuivat maalinteossa. Teemu Tallberg laukoi tarkasti kiekon Ville Leskisen hyvästä syötöstä.

HIFK:n alivoima oli toisessa erässä vahvaa ja Ilveksellä oli haasteita löytää hyviä maalintekopaikkoja.

Vaikka HIFK onnistuikin kertaalleen maalinteossa Ilveksen pelatessa vajaamiehisenä, pelasi se kuitenkin ottelussa kehnoa ylivoimaa. Paremmalla viimeistelyllä ja ylivoimalla HIFK olisi lähtenyt päätöserään isommassa johdossa.

Ottelun ratkaisu

Tasoitettuaan ottelun kolmannessa erässä, haki Ilves vimmatusti voittomaalia ja vyörytti jatkuvasti kiekkoa HIFK:n päätyyn. HIFK ei pysynyt mukana Ilveksen vauhdissa, vaan joutui rikkomaan. Ilveksen päästyä pelaamaan ylivoimalla,ratkaisi Arttu Ruotsalainen laukauksellaan voiton Ilvekselle.