Ilves ja HIFK kamppailivat viimeiseen asti − pikamaalien jaksot vauhdittivat ottelua

LIIGA / Raportti
Ilves ja HIFK kamppailivat Tesoman jäähallissa hanakasti.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ilves ja HIFK saivat harjoitella keskinäisessä kamppailussaan liki kaikkea jääkiekkoon liittyvää. Lopulta vivahteikas ottelu ratkesi vasta voittomaalikilpailussa.

Molemmilla joukkueilla oli ottelussa omat hallintajaksonsa ja peli aaltoili puolelta toiselle. HIFK sai pakotettua Ilves-vahti Vadim Žerenkon torjuntatöihin yli 30 kertaa. Lopulta ratkaisua haettiin ensin jatkoajalta ja lopulta voittomaalikilpailusta, jossa HIFK:n Jere Innala iski ratkaisuosuman 4−3:een.

Ottelun alku sujui tunnustelevissa merkeissä ja molemmat maalivahdit saivat tai kenties joutuivat seisomaan varsin toimettomina tolppien välissä. Ilves sai kamppailun ensimmäisen ylivoiman, muttei onnistunut hätyyttelemään Roope Taposta maalillaan.

HIFK sai ylivoimakuvionsa pyörimään varsin hyvin, mutta syöttökuviot katkesivat pariin otteeseen Kasper Kotkansalon kiekonmenetykseen siniviivalla. Sebastian Dyk oli laukauksensa kanssa hanakalla päällä.

Helsinkiläiset saivat avauserän loppupuolella lyhytsyöttöpelillään muutaman kerran Ilves-puolustuksen sekaisin, mutta Žerenko sai tästä huolimatta tarkkailla tapahtumia maalillaan rauhassa.

Erätauolle lähdettiin Ilveksen ylivoimalla, kun Roni Hirvonen koukki itsensä jäähyaitioon estettyään viimeisellä minuutilla tupsukorvien maalinteon kahdella yhtä vastaan -tilanteesta. HIFK:n ahdinko syveni, kun Eetu Koivistoinen kohteli kaltoin Joni Ikosta maalin takana ennen Hirvosen rangaistuksen päättymistä.

Maalihanat auki toisessa erässä

Puolustaja Les Lancaster ja maalin kulmalla tirehtöörinä pyörinyt Petri Kontiola sahasivat kiekon Panu Mieholle, joka iski lähietäisyydeltä kiekon ohi Taposen. Myös Nicholas Baptiste oli sorkkimassa kiekkoa verkkoon, mutta merkintä meni Mieholle.

Baptiste loukkaantui myöhemmin ottelussa ja jätti kentän ennen loppusummeria. Myös Santeri Virtanen jätti kamppailun kesken käteen tulleen tärskyn vuoksi.

Ottelu jatkui tasaisena ja päätyi numerollisestikin jälleen tasalukemiin, kun Olli Palola napautti maalinedustalta pikkumustan verkkoon. Nuori HIFK-pakki Otto Salin tarjoili maukkaan syötön kokeneelle laitahyökkääjälle. Seuraavassa hetkessä tupsukorvat olivat alivoimalla ja venäläisveskari Žerenko joutui ottamaan melkoisen paraatipelastuksen.

Hengen päälle saanut helsinkiläisryhmä siirtyi lopulta johtoon Simon Johanssonin jäähyn aikana, kun koko illan aktiivisesti ratkaisuja hakenut Kotkansalo toimitti kiekon Hirvosen mailaan. Žerenkolla ei ollut tilanteessa mitään mahdollisuuksia torjuntaan.

Toinen erä eteni loppuunsa katkonaisesti ja hienoisessa HIFK:n hallinnassa. Ensimmäisen harjoitusottelunsa pelannut Alex Broadhurst oli virkeällä pelipäällä. Tekemisen ytimessä oli myös kolossipakki Miro Karjalainen, joka kiskaisi kudillaan vierasjoukkueen kahden maalin johtoon.

Kostoiskuja ja maaleja päätyyn asti

HIFK jatkoi hyvää tekemistään myös kolmannessa erässä. Puolustaja Joonas Lyytinen oli lähellä täysosumaa, mutta Ilveksen venäläisveskari nappasi kiekon omintakeisella torjunnalla kiinni, eikä tilanteessa hetkeen tiennyt, missä peliväline oli.

Hetki tästä, niin Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi tiesi kiekon olevan hänen lavassaan ,kun hän haastoi Kotkansaloa yhdellä yhtä vastaan -tilanteessa. Suomi tarjoili kiekon lopulta Mieholle, joka iski illan toisen osumansa ohi Taposen. Jos HIFK iski pikamaaleja toisessa erässä, vastasi niistä kolmannessa erässä Ilves. Seuraavassa vaihdossa Joni Ikonen toi kotijoukkueen tasoihin.

Varsinaisen peliajan loppupuolella Ilveksen Johansson kopautti HIFK:n Lyytisen sääntöjen rajamailla kulmatilanteessa. Kun tuomarien käsi ei tilanteessa noussut, tempaisi Lyytinen kostoiskun ruotsalaiseen ja lähti tästä istumaan kaksiminuuttista.

Erikoistilanteen jälkeen jäljelle jääneet minuutit eivät tuoneet ratkaisua, joten edessä oli viiden minuutin jatkoaika kolmella kolmea vastaan. Antti Saarela oli Ilves-pelaajista lähimpänä ratkaisua vahvan nousunsa päätteeksi, mutta Taponen HIFK-veräjällä kesti rynnistyksen. Kun helsinkiläiset eivät onnistuneet käyttämään saamaansa ylivoimamahdollisuutta, oli edessä voittomaalikilpailu.

Voittomaalikilpailussa omissa yrityksissään onnistuivat HIFK:n Palola, jonka jälkeen Ilveksen Suomi. Kun punapaitojen Innala ujutti kiekon maaliin ja Matias Mäntykivi epäonnistui yritykseensä, nappasi HIFK voiton kotiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle