13 maalia kahdessa ottelussa − Ilves rynnisti myös HIFK:n yli ja voitti historian ensimmäisen Tampere Cupinsa

LIIGA / Raportti
Miro Nalli iski Tampere Cupin finaalissa tehot 1+1.
Kuva © Saana Hakala
Ilveksen ja HIFK:n kohtaaminen päätti vuoden 2019 Tampere Cupin. Vuodesta 1989 asti pelattu turnaus ei ollut koskaan päättynyt tupsukorvien juhliin, mutta vuosi 2019 teki poikkeuksen sääntöön. Tamperelaisjoukkue takoi kahdessa ottelussa hurjan määrän maaleja.

HIFK lähti heti ottelun alusta pitämään kiekkoa ja tekemään tupsukorvien voiton tavoittelun vaikeaksi.

Lopulta toinen erä osoitti, että Ilveksen jalkatyö oli vauhtiin päästyään ylivoimaista vastustajiin nähden tässä vaiheessa harjoituskautta. Viisi iskettyä täysosumaa takasivat tupsukorville tukevan etumatkan.

Iikka Kangasniemi vei helsinkiläiset johtoon aikaisessa vaiheessa, kun Ilves-puolustus nukkui ja jätti taitavan hyökkääjän yksin maalin edustalle. Eetu Mäkiniemi oli maalillaan voimaton.

HIFK noudatti avauserässä kiekkosanonnan "jos kiekko on minulla, se ei ole sinulla" -periaatetta ja Ilves joutui pörräämään pelin ulkopuolella ja haistelemaan vastahyökkäyksiä. Lopulta sellaisesta syntyi 1−1-tasoitus, kun Miro Nalli vapautti Teemu Lepauksen maalintekoon.

Ilves pääsi toisessa erässä kokeilemaan minuutin verran kahden miehen ylivoimaa, kun Jere Sallinen sai seurakseen Johan Motinin miehittämään jäähypenkkiä. Kotijoukkueen ei tarvinnut kauan johtomaaliaan odottaa, kun Jasse Ikonen venytti maaliverkkoja Atte Engrenin selän takana.

Ilveksen tehokas toinen erä käänsi ottelun

Ilves sai todellisen hengen päälle ja joukkue saikin kaksi vapauttavaa maalia pikatahtiin ottelun puolivälin lähestyessä. Ensin Kalle Maalahti kumautti yläputken kautta kiekon ohi Engrenin ja hetki tästä oli Nallin vuoro viimeistellä puolittaisen läpiajon päätteeksi 4−1.

HIFK paitsi päästi vastustajansa iskemään muutaman helpon osuman, alkoi myös sen henkinen kantti ja kärsivällisyys rakoilla. Muun muassa Mikko Kousan kulmatilanteessa ottama kampitusjäähy ja heti perään Elias Ulanderin rangaistus samasta syystä olisivat olleet vältettävissä.

Lopullisen niitin Ilveksen historian ensimmäiselle Tampere Cupin voitolle löi ylivoimaosuma, jonka viimeisteli tuoreista hankinnoista nuori puolustaja Santeri Hatakka.

Toisen erän päätösminuuteilla Ilves-maalin takana nähtiin vielä useamman miehen ryhmänujakka, jossa tiukimmin mähisivät HIFK:n Motin ja Ilveksen Samuli Vainionpää. Hallin tilastohenkilökunnan ynnäillessä vielä kahinan saldoa napautti Teemu Rautiainen Ilveksen kuudennen osuman.

Päätöserässä HIFK sai todellisen kirin aikaiseksi, kun Teemu Tallberg ja Jesse Saarinen kaunistelivat lukemia. Ilves vetäytyi loppua kohden entistä enemmän ja Tuomas Salmelan kaksiminuuttinen antoi HIFK:lle vielä todellisen sauman tulla taistelemaan voitosta.

Jere Sallinen toi helsinkiläiset jo kahden maalin päähän ja tarjosi joukkueelleen viimeisten minuuttien ajaksi sauman haastaa tupsukorvat. Ilves-luotsi Karri Kivi otti neljännen takaiskun yhteydessä myös aikalisän. Jarno Pikkarainen käytti myös omiensa aikalisän, kun joukkue haki lisää kavennusosumia ilman maalivahtia.

Ottelu päättyi lopulta Ilveksen 6−4-voittolukemiin ja seuran historian ensimmäiseen Tampere Cupin voittoon. Tupsukorvat latoivat turnauksensa otteluissa Tapparaa ja HIFK:ta vastaan yhteensä 13 maalia.

» Lähetä palautetta toimitukselle