Tappara−HPK, ottelusarjaraportti: Kaksi hylättyä maalia laittoivat Tapparan finaaliputkelle pisteen − HPK rokotti virheistä ja vei sarjan nimiinsä

LIIGA / Raportti
HPK eteni Liigan finaaleihin Kärppien seuraksi.
HPK oli ahdistanut moninkertaisen liigafinalisti Tapparan köysiin ja maanantaina hämeenlinnalaisilla oli kotihallissaan mahdollisuus sysätä kirvesrinnat pronssiotteluun.
Lähtökohdat 

HPK sai riveihinsä tärkeän lenkin, kun Niclas Lucenius tuli kolmosketjun keskelle. Antti Pennasen miehistöllä oli elämänsä tilaisuus edetä Liigan finaaleihin.

Maalivahtipelaaminen 

Emil Larmi pelasi isäntien maalilla kohtuullisen ottelun. Tapparan toinen osuma näytti siltä, että se olisi ollut torjuttavissa. HPK-vahti otti jäähyn ja kävi sen seurauksena kuumana toisen erän lopussa. Tilannetta edelsi Petteri Nikkilän luokaton purkuyritys.

Jos kirvesrintojen toinen osuma olisi ollut otettavissa, varsinkin tasoitus 3−3:een meni Larmin piikkiin täysin.

Puolustuspelaaminen 

HPK puolusti koko ottelun ajan tasaisesti, vaikka kiekollinen tekeminen ajoittain rakoilikin. Viisikko pystyi mukautumaan pelin aaltoiluihin sekä vauhdissa tapahtunesiin muutoksiin.

Kolmannessa erässä Tappara sai kirivaihteen silmään ja HPK:n pakka levisi uhkaavasti.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK aloitti kamppailun karvaamalla ennakkoluulottomasti. Otto Paajasen vitja möyhi Tappara-maalin taustalla, josta peliväline kääntyi Teemu Turusen kautta kapteenille itselleen. Paajasella oli helppo työ siirtää peli 1−0:aan.

Myös isäntien toinen osuma syntyi maalin edestä, kun Janne Taville aukesi metritolkulla tilaa kirvesrintojen viisikon keskellä.

Erikoistilanteet 

HPK pääsi heti ottelun alussa kokeilemaan ylivoimaa, mutta tällä kertaa joukkue ei saanut launtain kaltaista salama-alkua pelille. Kuvio ei lähtenyt edes kunnolla pyörimään.

Kotijoukkue sai toisessa erässä pelata toista minuuttia kahden miehen ylivoimaa. HPK jauhoi kärsivällisesti ja sahasi lopulta näyttävän kuvion päätteeksi johto-osuman. Asialla oli suoraan syötöstä Jere Innala.

Päätöserässä Lucenius otti kaksiminuuttisen, mutta HPK:n kestettyä alivoiman, karkasi Tapparaakin urallaan edustanut hyökkääjä iskemään 4−3-osuman.

Lähtökohdat 

Tamperelaiset olivat haastavassa tilanteessa, kun joukkueen oli pakko kammeta voitto illan kamppailusta, jotta finaalimahdollisuudet säilyvät. Maalivahtipeli sakkasi edellisessä pelissä, kun HPK painoi ylivoimalla limppua pussiin.

Maalivahtipelaaminen 

Christian Heljanko jätettiin tylysti liian yksin ottelun alkuhetkillä, kun hämeenlinnalaiset rymistelivät luukulla miten tahtoivat. Nuori veskari nousi kuitenkin pelin vaatimalle tasolle, eikä hän jäänyt kenenkään varjoon.

Puolustuspelaaminen 

Tiiviistä viisikkopelistään tunnettu Tappara esitti välierien arvon vastaista oman alueen pelaamista molemmissa HPK:n avauskympin osumissa.

Kolmannessa erässä Tappara jaksoi jauhaa koko viisikollaan myös hyökkäyssuuntaan. Valtteri Kemiläisen kumautti kiekon kolmannen kerran Larmin selän taakse kuin osoituksena tästä. Osuma kuitenkin hylättiin HPK:n haastettua osuman.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara sai vaikean alun jälkeen pelistä kiinni. Tamperelaiset olivat nousta vielä ensimmäisen 20 minuutin aikana tasoihin, mutta Tomas Zaborsky huitaisi kädellään kiekon ohi Larmin − seurauksena maalin hylkäys.

Ottelun edetessä Tappara sai hyökkäyspelinsä rullaamaan Otto Rauhalan tasoitusmaali oli pelin kuvaan sopiva tapahtuma. Zaborsky pääsi lopulta sivaltamaan myös hyväksytyn osuman päätöserässä.

Erikoistilanteet 

Tappara pyöritti avauserässä näyttävää ylivoimaa. Lukuisisten paikkojen siivittämänä lopulta Teemu Suhonen tykitti kavennuksen.

Erikoista 

Tapparalta hylättiin ottelussa kaksi maalia. Ensimmäisellä kerralla Zaborsky tökkäsi kiekon verkkoon hanskallaan ja toisessa tilanteessa Matti Järvinen loi estävän kontaktin Larmiin maalivahdin alueella.

Ottelun ratkaisu 

Tappara ajoi lopussa vimmatusti HPK:n johtoa kiinni, mutta kotijoukkue pelasi uhrautuvasti ja teki oikeita ratkaisuita päätösvihellykseen asti.

Jukka Rautakorpi otti aikalisän vasta viimeisellä minuutilla, eikä Tappara-valmennus vetänyt Heljankoakaan maaliltaan ennen kuin aivan viimeisellä hetkellä. Tamperelaisten kuuden kevään mittaiseksi äitynyt finaaliputki katkesi Hämeenlinnan iltaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Tappara−HPK, ottelusarjaraportti: HPK:n avauserän ylivoimat olivat liikaa Tapparalle

HPK kaivoi kaipaamansa ryöstön Hakametsästä ja välieräsarja on katkolla Kerholle Hämeenlinnassa maanantaina.

Tappara

Lähtökohdat

Päävalmentaja Jukka Rautakorpi teki viidenteen otteluun pieniä muutoksia, kun 100. pudotuspeliotteluaan pelannut Antti Erkinjuntti nousi kakkosketjuun. Samalla Anton Levtchi palasi Tapparan nelosvitjaan. Kahdessa edellisessä ottelussa ratkaisua oli haettu jatkoerän kautta.

Maalivahtipelaaminen

HPK pommitti Christian Heljangon vaihtoon alle yhdeksässä minuutissa. Heljanko torjui neljästä vedosta vain yhden. 41-vuotias Niklas Bäckström luisteli tolppien väliin ensimmäistä kertaa pudostuspeleissä Tapparan maalivahtina. Bäckström jäi lopulta kunnolla testaamatta, koska HPK alkoi vetäytyä jo varhaisessa vaiheessa. Konkarivahti piti maalinsa koskemattomana ja oli kiekon edessä ainoastaan yhdeksän kertaa.

Puolustuspelaaminen

Jos erikoistilanteita ei oteta lukuun, niin Tapparan puolustus pelasi varsin hyvän ottelun ja piti Kerhon hyökkääjät kaukana tekopaikoilta. Tasaviisikoilla Tapparalla ei ollutkaan suurta hätää omassa päässä oikeastaan missään vaiheessa.

Hyökkäyspelaaminen

Tappara sai otteluun unelma-alun, kun Juhani Jasu rynni kiekon maaliin jo kahden minuutin pelin jälkeen. HPK:n kolme ylivoimamaalia sekoittivat tamperelaisten hyökkäyspelaamisen vain hetkeksi. Tappara sai aktiivisen otteensa pian takaisin ja jatkoi hallitsevana osapuolena päätössummeriin asti.

Erikoistilanteet

Tomáš Záborskýn ylivoimamaali toisessa erässä toi Kirvesrinnat maalin päähän, mutta Tappara jäi silti HPK:n jalkoihin erikoistilannepelaamisessa. HPK myllytti avauserässä kolme häkkiä Tapparan passiivisesti pelannutta neliötä vastaan.

HPK

Lähtökohdat

Torstaina jatkoerässä varsin varamiehisenä voittoa nelospelissä juhlinut HPK lähti metsästämään välieräsarjan ensimmäistä ryöstöään Hakametsän kaukalosta. Edellisessä Tampereen ottelussa se pääsi jo lähelle, mutta yskinyt ylivoima käänsi tuolloin ottelun Tapparalle. Kerhoa riivasi edelleen joukkuetta piinaava flunssa-aalto.

Maalivahtipelaaminen

Emil Larmi pelasi HPK:n maalilla huippupelin ja oli erikoistilannepelaamisen ohella Kerhon avain voittoon. Varsinkin ensimmäisen erän jälkimmäisellä puoliskolla Larmi otti todella isoja torjuntoja ja sai pidettyä HPK:n kahden maalin etumatkan ensimmäiselle erätauolle.

Puolustuspelaaminen

Puolustajat olivat isossa roolissa hyvin rullanneessa ylivomapelaamisessa ja pitivät Emil Larmin vartioiman maalin edustan ikävänä paikkana. Pitkään johtoasemassa pelannut HPK pyrki ottaamaan Tapparalta ajan ja tilan pois keskialueelta.

Yksittäisenä nostona on poimittava kokenut Arto Laatikainen, joka pelasi todella vahvan pelin.

Hyökkäyspelaaminen

Hyvää kiekon liikuuttelupeliä nähtiin jälleen ajoittain ottelun alkupuolella, mutta HPK vetäytyi ehkä liikaa päästyään kahden maalin johtoon. Hyökkäyspelaaminen jäi sitä pienempään rooliin mitä pidemmälle peli eteni. Vähäinen hyökkäysaika käytettiin tehokkaaseen kiekonsiirtelyyn päädyssä, millä saatiin kulutettua aikaa kellosta ja mehuja Tapparan viisikosta. HPK laukoi koko ottelussa vain 13 kertaa kohti maalia.

Erikoistilanteet

Jos ylivoima tökki edellisellä Hakametsän vierailulla, niin nyt ensimmäinen pakkopeli tuotti heti tulosta. Petteri Nikkilä tinttasi sinivaalta 1–1-tasoituksen Jan-Mikael Järvisen istuessa kaksiminuuttista korkeasta mailasta. Hetkeä myöhemmin Eetu Tuulola veivasi maalin kulmalta jo seuraavan ylivoimamaalin vieden HPK:n johtoon, ja Arto Laatikainen paukutti heti perään tilanteeksi 1–3. Jälleen ylivoimalla.

Erikoista

Kristian Kuusela syötti Tapparan 2–3-maalin ja nousi samalla Liiga-historian pisteykköseksi pudotuspeleissä. Kuusela nousi 30 vuotta piikkipaikkaa pitäneen Kari Jalosen rinnalle yhteispistemäärässä ja meni samalla ohi tehtyjen maaliensa ansiosta.

Ottelun ratkaisu

Ottelun ratkaisuksi muodustui lopulta HPK:n tehokas viisiminuuttinen avauserässä, minkä aikana se iski voittoon riittäneet kolme maalia.

Tappara–HPK, ottelusarjaraportti: Robert Leino ratkaisi jännitysnäytelmän Hämeenlinnassa, HPK tasoitti välieräsarjan

HPK ja Tappara kamppailivat jälleen jatkoerään asti voitosta. Ainoastaan kotivoittoja sisältänyt sarja tasoittui, kun Robert Leino vei HPK:n voittoon.

HPK

Lähtökohdat

HPK on haastanut Tapparaa entistä enemmän jokaisessa sarjan ottelussa. Tiistaina se hävisi Hakametsässä niukasti 3–2 jatkoerässä. Torstain kotipeliin joukkue lähtee suurien kokoonpanomuutosten keskellä, kun flunssa-aalto on kaatanut muun muassa Teemu Turusen, Miro Karjalaisen ja Niclas Luceniuksen. Pelikieltoa sarjan alun istunut Arto Laatikainen palaa kokoonpanoon. Tähän mennessä molemmat joukkueet ovat voittaneet kotonaan.

Maalivahtipelaaminen

Emil Larmi oli vahva maalilla, ja veti pidemmän korren kuin Heljanko. Larmi piti voiton avaimet Kerhon taskussa pitkittäessään ottelua kolmannen erän lopun venymisillään.

Puolustuspelaaminen

Puolustuspeli oli toimivaa, ja etenkin maalinedusta pidettiin tiukasti puhtaana. Tapparan maalissa puolustus kuitenkin pelattiin niin vahvasti toiselle puolelle, että maalitilanteesta HPK oli auttamattomasti myöhässä.

Hyökkäyspelaaminen

Kerho sai luotua vaarallisia paikkoja nopeilla reaktioillaan. Korkea ja paineistava karvaus toimivat Tapparan puolustusta vastaan. Hyviä paikkoja, kuten Markus Nenosen rannelaukaukset, riitti läpi pelin, mutta Christian Heljanko oli lähes ohittamaton. Lopulta jatkoerässä Robert Leino ampaisi vauhdikkaasti maalintekoon.

Erikoistilanteet

HPK pääsi ensimmäisessä erässä pelaamaan yli minuutin ylivoimaa viidellä kolmea vastaan. Aktiivisesti laukonut ylivoima tuotti tulosta, kun Petteri Nikkilä pisti kiekon maaliin Philippe Cornetin oivan maskipelaamisen avulla.

Alivoimalla HPK pystyi purkamaan tilanteita tehokkaasti.

Tappara

Lähtökohdat

Edellinen peli ei missään nimessä ollut Tapparalle helppo, vaikka Joona Luoto lopulta jatkoerässä sen ratkaisi voitoksi. Puolustuspelaamisessa on ollut hakemista viime otteluissa, ja myös aloitukset aiheuttavat päänvaivaa. Tapparan kokoonpano pysyy täysin samanlaisena kuin tiistain ottelussa.

Maalivahtipelaaminen

Christian Heljanko oli mies paikallaan Tapparan maalilla. HPK:n maalissa kiekko oli Heljangon silmien ulottumattomissa, mutta muuten hän sai jälleen hyvin tärkeitä torjuntoja. Kuitenkin jatkoerässä Heljanko venyi Leinon laukaukselle.

Puolustuspelaaminen

Pelin alku oli sinioranssille puolustukselle hankala, kun HPK sai otteen pelistä. Siniviivan edustalla kiekonriistäminen onnistui, mutta laitakamppailussa ja lähdöissä oltiin aika ajoin ongelmissa. 

Hyökkäyspelaaminen

Maalinedustalle oli etsimistä. Puolustuspäästä lähteminen oli etenkin aluksi verkkaista, mutta katkoista Tappara oli vastahyökkäyksissä jälleen hyvin vahva. Teemu Suhonen antoi taidonnäytteen ja ajoi rauhallisesti tyhjälle maalinpuoliskolle, josta tasoitti pelin. Kristian Kuusela oli jälleen huomattavin yksittäinen tekijä hyökkäyksessä. Kolmannessa erässä hyökättiin lähes jatkuvasti päästä päähän.

Erikoistilanteet

Kahden miehen vajaalla alivoimalla Tapparasta ei ollut tarpeeksi vastusta aktiiviselle HPK:lle. 

Kolmannen erän lopussa Tappara pääsi tärkeälle ylivoimalle, muttei saanut tulosta tehtyä. 

Erikoista

Tappara−HPK-sarjassa jokaisen pelin on voittanut kotijoukkue, ja niin kävi torstainakin Rinkelinmäellä.

Ottelun ratkaisu

Tiukan ottelun ratkaisua saatiin odottaa jatkoerään asti. Tapparalla oli ylivoimalla mahdollisuus ottaa ryöstö, mutta ei siinä onnistunut. Lopulta Robert Leino pääsi iskemään kiekon kirvesrintojen maaliin.

Tappara-HPK, ottelusarjaraportti: HPK tuhri ylivoimansa − Joona Luoto iski voittomaalin Tapparalle jatkoerässä

Tappara ja HPK väänsivät jälleen tasaisesti. Tällä kertaa edettiin lopulta jatkoerään asti, jossa yksi aloitus ratkaisi ottelun ja Tappara siirtyi ottelusarjassa 2−1-johtoon.

Tappara

Lähtökohdat

Tappara hävisi toisen osaottelun Hämeenlinnassa. Erityisesti kolmannessa erässä tamperelaiset olivat pahasti alakynnessä. Päävalmentaja Jukka Rautakorpi teki pieniä muutoksia kokoonpanoon tiistaille, joista merkittävin oli hyökkääjä Antti Erkinjuntin jääminen sivuun.

Maalivahtipelaaminen

Tapparan maalilla Christian Heljanko petrasi Hämeenlinnan ottelusta, jossa kiekko ajoittain pomppi. Hän ei voinut HPK:n maaleille mitään ja esitti kiperissä paikoissa tukun hyviä torjuntoja. Erityisesti alivoimalla Heljanko oli joukkueensa paras pelaaja. Jatkoajalla hän jopa tinttasi komean purkukiekon aina virkaveljelleen asti.

Puolustuspelaaminen

Tapparan puolustusmuuri ei ollut välierien avausottelun tasolla. HPK sai venytettyä Tapparan viisikon viivelähdöillä. Lisäksi Tappara oli myös aiempaa heikompi laitakamppailuissa, eikä yhteistyö siellä ollut esimerkiksi avausottelun tasolla. Puolustusalueen puolustuspelissä Tappara pystyi kuitenkin pitämään keskustan tukossa.

Hyökkäyspelaaminen

Tappara käänsi riiston jälkeen terävästi. Rintamana vyöryneissä vastahyökkäyksissä keskialue ylitettiin nopeasti kuljettamalla, mutta keskustaan oli hankaluuksia päästä ja suorat hyökkäykset ajautuivat kulmiin. Ajoittain hyökkäyspelissä puuttui mielikuvitus ja rohkeus.

Yksilötasolla Kuuselan takaa erottui edukseen myös aktiivisesti pelannut Niko Ojamäki.

Erikoistilanteet

Ylivoimalla Tappara pystyi rakentamaan huippupaikkoja. Kristian Kuuselan avausmaali oli komea yksilösuoritus. Kuusela myös pelasi huippupaikkoja, mutta Jarkko Malisella oli vaikeuksia osua kiekkoon. HPK sai pelattua viivapelote Teemu Suhosen melko hyvin pois.

Alivoimalla Tappara päästi HPK:n laukomaan paljon, mutta petrasi ottelun edetessä ja pystyi iskemään kiinni, kun paikka aukesi.

HPK

Lähtökohdat

Avausottelussa maaleitta jäänyt HPK sai lauantaina kotonaan maalihanat auki ja teki neljä maalia. Tiistain otteluun päävalmentaja Antti Pennasen suojatit lähtivät pitkälti samalla kokoonpanolla. Aiemmissa välieräotteluissa 13 hyökkääjällä pelanneen HPK:n kokoonpanossa oli tiistaina seitsemän puolustajaa, kun niukalti peliaikaa saanut slovakialaispuolustaja Jan Brejcak nousi kokoonpanoon.

Maalivahtipelaaminen

Vierasjoukkueen maalilla Emil Larmi sätki, pomppi ja loikki. Tärkeintä HPK:n kannalta oli, että Larmi onnistui saamaan itsensä kiekon tielle, vaikka ajoittain ylipelaaminen näyttikin kostautuvan.

Puolustuspelaaminen

HPK selviytyi myös kolmannesta ilman Arto Laatikaista pelaamastaan ottelustaan hyvin puolustuspäässä. Esimerkiksi nuori Niclas Almari pelasi parasta pudotuspelikiekkoaan ja kokoonpanoon noussut ja tällä kertaa myös peliaikaa saanut Jan Brejcak suoriutui lähtökohtiin nähden hyvin. Slovakialaispuolustaja jakeli myös muutaman mojovan taklauksen.

HPK pystyi tukkimaan Tapparan tavoin keskustaa ja oli terävänä irtokiekoissa.

Hyökkäyspelaaminen

HPK:n hyökkäyspelaaminen rennompaa ja rohkeampaa. Yhteistyö päätypelissä laadukasta. HPK oli aktiivisempi osapuoli ja ennätti kiekkoihin useammin. Rentoudesta osoituksena nelosketjun laiturin Miro Ruokosen komea yksilösuoritus 2−2-maalissa, jossa nuori Tappara-puolustaja Toni Utunen harhautettiin komeasti ulos tilanteesta.

Erikoistilanteet

Passiivisesti alivoimalla pelannut Tappara tarjosi HPK:lle aikaa ja tilaa, mutta vaikka HPK laukoi paljon, olivat laukauksia edeltäneet syötöt turhan verkkaisia.

Alivoimalla Kuuselan syötöt läpäisivät turhan helposti HPK:n nelikon, mutta uhrautuva puolustus ja Malisen tuhriminen vetopaikoissa pelastivat vierailijat useammalta vastaiskulta.

Erikoista

Ottelu oli kauden ensimmäinen, jossa HPK sai tehtyä yli yhden maalin Tapparan vieraana. Ottelu oli kauden ensimmäinen, jossa Tappara sai tehtyä yli yhden maalin Larmin taakse.

Ottelun ratkaisu

HPK-puolustaja Brejcakin avaussyöttö lipsahti jatkoerässä pitkäksi. Sitä seuranneesta aloituksesta Matti Järvinen kaivoi kiekon Jere Karjalaisen, jonka laukaukseen Joona Luoto sai mailansa väliin. Maali oli Luodolle ottelun ja kevään pudotuspelien toinen osuma.

Tappara−HPK, ottelusarjaraportti: HPK laittoi Tapparan päätöserässä pesukoneeseen ja tasoitti välieräsarjan

Tapparan ja HPK:n välieräsarjassa keskityttiin viisi erää keskustan tukkimiseen. Sen jälkeen Tapparan päädyssä alkoi riehua oranssi pyörremyrsky.

HPK

Lähtökohdat

Ottelun numero kaksi merkitystä Rinkelinmäen lauantai-illassa ei yksinkertaisesti voinut etukäteen liikaa korostaa. Torstaina vielä tuijoteltiin, nyt piti saada kotiyleisön edessä tulosta.

Maalivahtipelaaminen

Ottelu ei ollut Emil Larmille vaikeimmasta päästä torjuttavaksi, koska loppuun asti hiottu puolustuspelaaminen piti huippupaikat vähissä. Larmille kertyi 4–1-voitossa ainoastaan 13 torjuntaa.

Puolustuspelaaminen

HPK jatkoi torstai-illalta tuttua, erittäin tarkkaa puolustamista. Kerho otti keskikentän vielä tiiviimmin kiinni kuin ensimmäisessä pelissä, ja Tapparan paikat olivat kortilla. Tapparan tasoitusmaalissa Tuukka Mäntylän merkkaaminen unohtui HPK:n puolustukselta.

Johtoasemassa HPK sai pidettyä Tapparan kirin piipussa. Tamperelaisille kertyi viimeisessä erässä ainoastaan kolme laukausta kohti maalia.

Hyökkäyspelaaminen

Kerhon hyökkäyspelaaminen lähti yskien käyntiin, mutta Markus Nenosen avausmaalin jälkeen pelin painopiste kääntyi Tapparan päätyyn, kun HPK:n kiekollinen peli lähti kunnolla käyntiin. Kolmannessa erässä HPK sai sille ominaisen kiekkorallin pyörimään Tapparan kulmauksissa, milloin vierailija tippui kyydistä.

Erikoistilanteet

Petteri Nikkilä sai avauserän lopussa suhteellisen heppoisen rangaistuksen, jonka kotijoukkue tappoi isolla sydämellä. Sama toistui myös Tapparan seuraavissa ylivoimissa. Paljon esillä ollut Tuukka Mäntylä otti huolimattoman jäähyn kolmannen erän kärkeen, mistä seuranneen ylivoiman Kerho hyödynsi.

Tappara

Lähtökohdat

Tapparan aseina olivat ensimmäisessä kohtaamisessa keskialueen tukkiminen ja hämeenlinnalaisten pitäminen poissa maalipaikoilta. Tämä toimi, ja yksi maali riitti Kirvesrinnoille voittoon Tampereella. Runkosarjassa Tappara hävisi molemmat Hämeenlinnan vierailunsa.

Maalivahtipelaaminen

Christian Heljanko oli ottelun avausmaalissa voimaton, kun lähes täydellinen laukaus painui oikeaan yläkulmaan, Heljangon ollessa pahassa maskissa Tuukka Mäntylän ja HPK:n hyökkääjän Philippe Cornetin toimesta. Myös toinen maali oli Heljangolle tekemätön paikka, kun Petteri Nikkilän laukaus muutti suuntaa Juhani Jasusta.

Puolustuspelaaminen

Tappara lähti karvaamaan korkealta ja tämä tehosi erityisesti ottelun alussa, kun HPK:n avauspelaamisesta ei meinannut avauskympillä tulla oikeastaan mitään. Karvaus katosi lopullisesti toisen erän aikana ja päätöserässä Tappara joutui hämeenlinnalaiseen pesukoneeseen, josta sillä ei ollut minkäänlaista ulospääsyä.

Hyökkäyspelaaminen

Tästä jäi edellispelin tavoin paljon parannettavaa. Tapparan vähäiset paikat eivät olleet itse luotuja, vaan syntyivät enemmänkin HPK:n virheistä. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vähemmän hyökkäyspelin aihioita Tapparan puolelta nähtiin.

Erikoistilanteet

Ben Blood nahinoi itsensä istunnolle HPK:n hyökkääjän Eetu Tuulolan kanssa kakkoserässä. Tappara hyödynsi tasavajaalla vapautuneen tilan paremmin ja kiekko saatiin toimitettua yksin maalin eteen unohtuneelle Tuukka Mäntylälle, joka toi vieraat tasoihin.

Ylivoimaa päästiin kokeilemaan kolmesti, mutta pakkopelin käyntiin saaminen oli vaikeaa, eikä yhtään todellista maalipaikkaa saatu rakennettua. Alivoimalla Tappara oli hätää kärsimässä, ja ottelun voittomaali syntyi Tuukka Mäntylän istunnon aikana.

Erikoista

Ottelussa nähtiin klassinen pudotuspelien ihmeparantuminen. HPK:n ykköspyssy Teemu Turunen otti ottelun puolivälissä vastaan Ben Bloodin painavan taklauksen ja säikäytti Kerhon kannattajat jättämällä kaukalon ikävästi kylkeään pidellen. Turunen palasi kuitenkin pian takaisin aivan kuin mitään ongelmaa ei olisi koskaan ollutkaan. Turunen oli rikottuna pelaajana tilanteessa, joka johti ottelun ratkaisseeseen ylivoimaan.

Kultakypärä kruunasi iltansa laittamalla kiekon lopussa tyhjiin.

Ottelun ratkaisu

HPK:n rynnistys kolmannen erän alkuun oli sellaista hyökkäyspeliä, jota ottelusarjassa ei ollut tähän mennessä nähty. Se sai tehtyä ratkaisevat maalit ja ottelusarja jatkuu tasatilanteessa 1–1 tiistaina Tampereella.

Tappara−HPK, ottelusarjaraportti: Tappara tukki kaistat kuin Tampereen ratikkatyömaa − Zaborskyn ohjaus riitti voittoon

Christian Heljangon nollapeli ja Tomas Zaborskyn ylivoimamaali riittivät Tapparalle ensimmäisen ottelun voittoon. Salaisuutena oli joukkueen upeasti onnistunut keskikaistan puolustaminen.

Tappara

Lähtökohdat

Tapparan kokoonpano ei sisältänyt yllätyksiä. Uusia kokoonpanomurheita sillä ei ollut. Se lähti välieräsarjaan ennakkosuosikkina ja kotiedulla, tosin ei ehkä niin suurena suosikkina kuin useissa vaiheissa runkosarjaa olisi voinut luulla. 

Maalivahtipelaaminen

Christian Heljankoa testattiin avauserässä jokusen kerran läheltäkin. Toisessa erässä HPK:n paikat olivat vähissä, joskin tolppa kilahti yhden kerran. Kolmannessa erässä Heljanko oli terävimmillään viimeisen minuutin pyörityksessä.

Puolustuspelaaminen

Tapparan puolustuspelissä olivat parasta keskustan tiiveys sekä varsin nopeat ja määrätietoiset riistot omissa. HPK:n hyökkäykset eivät päässeet venymään. Tappara onnistui hyökkäyspäässä laittamaan jonkin verran painetta HPK:n avauspeliin, ohjasi keskialueella sen ylitystä hitaamaaksi, ja omassa päässä tukki keskustan täydellisesti.

Hyökkäyspelaaminen

Tapparan hyökkäyspelaaminen lähti laadukkaasta puolustamisesta. Omassa päässä se pääsi asiallisesti liikkeelle ja sai hyökkäyspäässä vastustajaansa enemmän pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi. Se tuotti lisäksi useamman ylivoiman. 

Erikoistilanteet

Ottelun ensimmäinen maali ja ainoa maali tuli erikoistilanteesta, kun Teemu Suhonen laukoi viivalta korkean ranteen ja Tomas Zaborsky ohjasi sen maaliin. Paikkoja syntyi muissakin ylivoimissa.

HPK

Lähtökohdat

HPK:n merkittävin poissaolija avauspelissä oli Arto Laatikainen, joka sai kolmen ottelun pelikiellon viimeisen TPS-pelin taklauksestaan. Hänen paikkansa otti Niclas Almari. Seitsemättä puolustajaa ei kokoonpanossa ollut, sen sijaan nelosketjuun ja 13. hyökkääjäksi tulivat Miro Ruokonen ja Henri Kanninen.

Maalivahtipelaaminen

Emil Larmi oli tehtäviensä tasalla alusta asti. HPK:n puolustaessa hyvin maalintekopaikkoja ei ollut älyttömästi, mutta Larmi oli hereillä ja onnistui myös mailalla katkoissaan maalinedustalla. Ainoaan maaliin hänellä oli hyvin vähän mahdollisuuksia. 

Puolustuspelaaminen

Vastustajan taso ja Laatikaisen poissaolo alkoivat näkyä hieman puolustuspelissä. Kun Tappara sai laadukkaampia pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi, alkoi HPK:n pakeilla olla ajoittain kiire. Se ei poikinut merkittävästi virheitä, mutta jäähyjä kyllä. Kokonaisuutena pakisto jaksoi asiallisesti kyydissä ja oli varsin huolellinen tekemisissään, vastustajaan nähden.

Hyökkäyspelaaminen

Jäi eniten vajaaksi. Keskialueen pelaaminen oli paikoin vähän huolimatonta, eikä kiekkoa saatu pelattua päätyyn ja hyökkäysalueelle riittävän huolellisesti. Hyökkäykset ja päätypelit jäivät vajaiksi ja ristikiekkojakin oli vaikea heittää Tapparan peittäessä keskustan. Tekemiseen pitää saada lisää huolellisuutta etenkin päätyyn menemisessä ja maalinedustan ympärillä. Ehkä jokusen kerran myös pelin hidastaminen olisi voinut auttaa.

Erikoistilanteet

Jäi tehottomaksi tänään kahden ylivoiman aikana.

Erikoista

HPK jäi pudotuspeleissä ensimmäisen kerran maaleitta. Toisessa erässä sillä oli vain yksi kunnon maalipaikka. Suuri osa hyvistä paikoista tuli viimeisellä minuutilla.

Ottelun ratkaisu

Tapparan puolustus voitti tänään sille ottelun. Toisessa erässä sillä oli hyökkäyksellisesti parhaita jaksoja, minkä ansiosta myös ylivoima tuotti lopulta ratkaisun, Voittomaalin teki Teemu Suhosen rannelaukauksesta ohjaamalla Tomas Zaborsky ajassa 39.56.

Otteluvideo