Tappara−HPK, ottelusarjaraportti: HPK laittoi Tapparan päätöserässä pesukoneeseen ja tasoitti välieräsarjan

LIIGA / Raportti
HPK:n kultakypärä Teemu Turunen loukkaantui toisessa erässä, mutta palasi takaisin jäälle ratkaisemaan ottelua.
Lähtökohdat 

Ottelun numero kaksi merkitystä Rinkelinmäen lauantai-illassa ei yksinkertaisesti voinut etukäteen liikaa korostaa. Torstaina vielä tuijoteltiin, nyt piti saada kotiyleisön edessä tulosta.

Maalivahtipelaaminen 

Ottelu ei ollut Emil Larmille vaikeimmasta päästä torjuttavaksi, koska loppuun asti hiottu puolustuspelaaminen piti huippupaikat vähissä. Larmille kertyi 4–1-voitossa ainoastaan 13 torjuntaa.

Puolustuspelaaminen 

HPK jatkoi torstai-illalta tuttua, erittäin tarkkaa puolustamista. Kerho otti keskikentän vielä tiiviimmin kiinni kuin ensimmäisessä pelissä, ja Tapparan paikat olivat kortilla. Tapparan tasoitusmaalissa Tuukka Mäntylän merkkaaminen unohtui HPK:n puolustukselta.

Johtoasemassa HPK sai pidettyä Tapparan kirin piipussa. Tamperelaisille kertyi viimeisessä erässä ainoastaan kolme laukausta kohti maalia.

Hyökkäyspelaaminen 

Kerhon hyökkäyspelaaminen lähti yskien käyntiin, mutta Markus Nenosen avausmaalin jälkeen pelin painopiste kääntyi Tapparan päätyyn, kun HPK:n kiekollinen peli lähti kunnolla käyntiin. Kolmannessa erässä HPK sai sille ominaisen kiekkorallin pyörimään Tapparan kulmauksissa, milloin vierailija tippui kyydistä.

Erikoistilanteet 

Petteri Nikkilä sai avauserän lopussa suhteellisen heppoisen rangaistuksen, jonka kotijoukkue tappoi isolla sydämellä. Sama toistui myös Tapparan seuraavissa ylivoimissa. Paljon esillä ollut Tuukka Mäntylä otti huolimattoman jäähyn kolmannen erän kärkeen, mistä seuranneen ylivoiman Kerho hyödynsi.

Lähtökohdat 

Tapparan aseina olivat ensimmäisessä kohtaamisessa keskialueen tukkiminen ja hämeenlinnalaisten pitäminen poissa maalipaikoilta. Tämä toimi, ja yksi maali riitti Kirvesrinnoille voittoon Tampereella. Runkosarjassa Tappara hävisi molemmat Hämeenlinnan vierailunsa.

Maalivahtipelaaminen 

Christian Heljanko oli ottelun avausmaalissa voimaton, kun lähes täydellinen laukaus painui oikeaan yläkulmaan, Heljangon ollessa pahassa maskissa Tuukka Mäntylän ja HPK:n hyökkääjän Philippe Cornetin toimesta. Myös toinen maali oli Heljangolle tekemätön paikka, kun Petteri Nikkilän laukaus muutti suuntaa Juhani Jasusta.

Puolustuspelaaminen 

Tappara lähti karvaamaan korkealta ja tämä tehosi erityisesti ottelun alussa, kun HPK:n avauspelaamisesta ei meinannut avauskympillä tulla oikeastaan mitään. Karvaus katosi lopullisesti toisen erän aikana ja päätöserässä Tappara joutui hämeenlinnalaiseen pesukoneeseen, josta sillä ei ollut minkäänlaista ulospääsyä.

Hyökkäyspelaaminen 

Tästä jäi edellispelin tavoin paljon parannettavaa. Tapparan vähäiset paikat eivät olleet itse luotuja, vaan syntyivät enemmänkin HPK:n virheistä. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä vähemmän hyökkäyspelin aihioita Tapparan puolelta nähtiin.

Erikoistilanteet 

Ben Blood nahinoi itsensä istunnolle HPK:n hyökkääjän Eetu Tuulolan kanssa kakkoserässä. Tappara hyödynsi tasavajaalla vapautuneen tilan paremmin ja kiekko saatiin toimitettua yksin maalin eteen unohtuneelle Tuukka Mäntylälle, joka toi vieraat tasoihin.

Ylivoimaa päästiin kokeilemaan kolmesti, mutta pakkopelin käyntiin saaminen oli vaikeaa, eikä yhtään todellista maalipaikkaa saatu rakennettua. Alivoimalla Tappara oli hätää kärsimässä, ja ottelun voittomaali syntyi Tuukka Mäntylän istunnon aikana.

Erikoista 

Ottelussa nähtiin klassinen pudotuspelien ihmeparantuminen. HPK:n ykköspyssy Teemu Turunen otti ottelun puolivälissä vastaan Ben Bloodin painavan taklauksen ja säikäytti Kerhon kannattajat jättämällä kaukalon ikävästi kylkeään pidellen. Turunen palasi kuitenkin pian takaisin aivan kuin mitään ongelmaa ei olisi koskaan ollutkaan. Turunen oli rikottuna pelaajana tilanteessa, joka johti ottelun ratkaisseeseen ylivoimaan.

Kultakypärä kruunasi iltansa laittamalla kiekon lopussa tyhjiin.

Ottelun ratkaisu 

HPK:n rynnistys kolmannen erän alkuun oli sellaista hyökkäyspeliä, jota ottelusarjassa ei ollut tähän mennessä nähty. Se sai tehtyä ratkaisevat maalit ja ottelusarja jatkuu tasatilanteessa 1–1 tiistaina Tampereella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Ottelusarjan muut raportit

Tappara−HPK, ottelusarjaraportti: Tappara tukki kaistat kuin Tampereen ratikkatyömaa − Zaborskyn ohjaus riitti voittoon

Christian Heljangon nollapeli ja Tomas Zaborskyn ylivoimamaali riittivät Tapparalle ensimmäisen ottelun voittoon. Salaisuutena oli joukkueen upeasti onnistunut keskikaistan puolustaminen.

Tappara

Lähtökohdat

Tapparan kokoonpano ei sisältänyt yllätyksiä. Uusia kokoonpanomurheita sillä ei ollut. Se lähti välieräsarjaan ennakkosuosikkina ja kotiedulla, tosin ei ehkä niin suurena suosikkina kuin useissa vaiheissa runkosarjaa olisi voinut luulla. 

Maalivahtipelaaminen

Christian Heljankoa testattiin avauserässä jokusen kerran läheltäkin. Toisessa erässä HPK:n paikat olivat vähissä, joskin tolppa kilahti yhden kerran. Kolmannessa erässä Heljanko oli terävimmillään viimeisen minuutin pyörityksessä.

Puolustuspelaaminen

Tapparan puolustuspelissä olivat parasta keskustan tiiveys sekä varsin nopeat ja määrätietoiset riistot omissa. HPK:n hyökkäykset eivät päässeet venymään. Tappara onnistui hyökkäyspäässä laittamaan jonkin verran painetta HPK:n avauspeliin, ohjasi keskialueella sen ylitystä hitaamaaksi, ja omassa päässä tukki keskustan täydellisesti.

Hyökkäyspelaaminen

Tapparan hyökkäyspelaaminen lähti laadukkaasta puolustamisesta. Omassa päässä se pääsi asiallisesti liikkeelle ja sai hyökkäyspäässä vastustajaansa enemmän pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi. Se tuotti lisäksi useamman ylivoiman. 

Erikoistilanteet

Ottelun ensimmäinen maali ja ainoa maali tuli erikoistilanteesta, kun Teemu Suhonen laukoi viivalta korkean ranteen ja Tomas Zaborsky ohjasi sen maaliin. Paikkoja syntyi muissakin ylivoimissa.

HPK

Lähtökohdat

HPK:n merkittävin poissaolija avauspelissä oli Arto Laatikainen, joka sai kolmen ottelun pelikiellon viimeisen TPS-pelin taklauksestaan. Hänen paikkansa otti Niclas Almari. Seitsemättä puolustajaa ei kokoonpanossa ollut, sen sijaan nelosketjuun ja 13. hyökkääjäksi tulivat Miro Ruokonen ja Henri Kanninen.

Maalivahtipelaaminen

Emil Larmi oli tehtäviensä tasalla alusta asti. HPK:n puolustaessa hyvin maalintekopaikkoja ei ollut älyttömästi, mutta Larmi oli hereillä ja onnistui myös mailalla katkoissaan maalinedustalla. Ainoaan maaliin hänellä oli hyvin vähän mahdollisuuksia. 

Puolustuspelaaminen

Vastustajan taso ja Laatikaisen poissaolo alkoivat näkyä hieman puolustuspelissä. Kun Tappara sai laadukkaampia pitkiä hyökkäyksiä aikaiseksi, alkoi HPK:n pakeilla olla ajoittain kiire. Se ei poikinut merkittävästi virheitä, mutta jäähyjä kyllä. Kokonaisuutena pakisto jaksoi asiallisesti kyydissä ja oli varsin huolellinen tekemisissään, vastustajaan nähden.

Hyökkäyspelaaminen

Jäi eniten vajaaksi. Keskialueen pelaaminen oli paikoin vähän huolimatonta, eikä kiekkoa saatu pelattua päätyyn ja hyökkäysalueelle riittävän huolellisesti. Hyökkäykset ja päätypelit jäivät vajaiksi ja ristikiekkojakin oli vaikea heittää Tapparan peittäessä keskustan. Tekemiseen pitää saada lisää huolellisuutta etenkin päätyyn menemisessä ja maalinedustan ympärillä. Ehkä jokusen kerran myös pelin hidastaminen olisi voinut auttaa.

Erikoistilanteet

Jäi tehottomaksi tänään kahden ylivoiman aikana.

Erikoista

HPK jäi pudotuspeleissä ensimmäisen kerran maaleitta. Toisessa erässä sillä oli vain yksi kunnon maalipaikka. Suuri osa hyvistä paikoista tuli viimeisellä minuutilla.

Ottelun ratkaisu

Tapparan puolustus voitti tänään sille ottelun. Toisessa erässä sillä oli hyökkäyksellisesti parhaita jaksoja, minkä ansiosta myös ylivoima tuotti lopulta ratkaisun, Voittomaalin teki Teemu Suhosen rannelaukauksesta ohjaamalla Tomas Zaborsky ajassa 39.56.

Otteluvideo