HPK tylsytti Tapparan tähdet − Jere Innala Kerhon sankarina

LIIGA / Raportti
HPK:n tehohyökkääjä Jere Innala pääsi nauttimaan ottelun voittomaalin tekemisestä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Hämeenlinnassa taisteltiin tärkeistä pisteistä, kun sarjaseiska HPK sai vieraakseen kakkossijalla majailevan Tapparan. Fyysisen ja kovatasoisen kamppailun lauantai-illassa vei lopulta kotona pelannut HPK, joka pelasi kokonaisvaltaisesti vahvan ottelun. Jere Innala iski ottelun voitto-osuman ylivoimalla, loppulukemat olivat HPK:n hyväksi 3-2.
Lähtökohdat 

Illan kotijoukkue HPK:lla oli ollut epätasaisuutta otteissaan viime aikoina. Joukkue hävisi kuluvan viikon keskiviikkona kotipelissä KooKoolle voittomaalikilpailun jälkeen. Kotikentällä pelatuissa peleissä oli niin ikään ollut ailahtelevaisuutta, kaiken kaikkiaan koko kauden mittarilla HPK oli ennen illan ottelua Liigan seitsemänneksi paras kotijoukkue.

Keskinäiset ottelut Tapparan kanssa tältä kaudelta olivat ennen iltaa HPK:n hyväksi voitoin 2-1 ja pistein 6-4.

Ainoana muutoksena Kerho-kokoonpanossa oli Mikko Lahtelan vaihtuminen Miro Ruokoseen nelosketjussa.

Maalivahtipelaaminen 

Maalilla jatkaa tutusti Rasmus Reijola, joka oli tuurannut sairastunutta Joona Voutilaista perin mallikkaasti. Koko kauden mittarilla otteet olivat olleet hieman epätasaisempia, torjuntaprosentin ollessa 89,78%.

Reijolalla ei valtavasti töitä lauantai-illan taistossa ollut ja ilta oli siksi hänelle vaikeahko. Edellisissä otteluissa paistanut pieni epävarmuus mailapelissä oli kuitenkin tänään poissa ja Reijola oli selkeästi varmaotteisempi kaikessa työssään. Tapparan osumille ei Reijola voinut mitään.

Puolustuspelaaminen 

Oranssinuttujen puolustuspeli oli ollut viime otteluissa vahvaa, taitavaa KooKootakin vastaan kiekko löysi vain kerran tiensä Kerho-maaliin, sillä ratkaisu tuli voittomaalikisassa. Tänäänkin puolustus oli terävänä.

HPK toki näytti otteillaan, että hyökkäys on paras puolustus ja piti kiekkoa hyvin pitkälti itsellään, sitä myöten Tapparan vaaralliset paikat olivat vähissä. Maalinedustansa Kerho piti suhteellisen hyvin puhtaana, mutta niistä vähistä virheistä oman maalin läheisyydessä, Tappara rankaisi kovalla prosentilla.

Hyökkäyspelaaminen 

Hämeenlinnalaisten hyökkäyspeli oli korkealla tasolla, missä sen Tapparan kaltaista joukkuetta vastaan pitikin olla. Erikseen mainittakoon Cody Kunykin viimeistelemä Kerhon avausmaali. Kyseinen maali oli todellinen ruumiillistuma siitä, miten HPK maalille väkisin murjoi. Nälkää HPK:lla selkeästi riitti.

HPK sai ottelun mittaan rutkasti vetoja kohti Tapparan maalia ja vaarallisiakin paikkoja riitti reilusti.

Erikoistilanteet 

HPK-ylivoima oli ennen iltaa Liigan kahdeksanneksi parasta. Kotijoukkue oli selkeästi hieman päivittänyt ylivoimasysteemiään, koska laukausten määrä ylivoimalla oli huomattavasti isompi aiempiin otteluihin verrattuna. Palkintokin aktiivisesta ylivoimatekemisestä tuli, Jere Innalan maalin myötä. Muutenkin ylivoima oli nälkäisellä päällä.

Oranssipaitojen hyvä alivoima oli yksi suurimmista syistä siihen, että HPK pisteille keskiviikon ottelussa pääsi. Koko kauden mittarilla se oli kuitenkin vasta sarjan 12. parasta. Se toimi tänäänkin hyvin ja sai tylsytettyä Tapparan tähdet mallikkaasti.

Lähtökohdat 

Tapparan seitsemän ottelun mittainen voittoputki katkesi eilen Tampereen paikallisottelussa, kun Ilves nappasi lisäpisteen jatkoajan jälkeen. Kymmenen ottelun kuntopuntarissa Tappara oli ennen iltaa Liigan toiseksi kuumin joukkue. Huomattavaa on myös, että kirvesrinnat olivat ennen iltaa koko sarjan paras vierasjoukkue.

Kokoonpano oli elänyt hieman eilisen ottelun jäljiltä, uutena pelaajana kokoonpanoon nousi nuori Sami MoilanenOlavi Vauhkosen tiputtua pois. Sen lisäksi Jarkko Malinen ja Tyler Morley vaihtoivat paikkojaan päittäin, Malisen noustessa ykkösketjuun ja Morleyn tippuessa kakkosvitjaan. Puolustus säilyi ennallaan eilisestä.

Maalivahtipelaaminen 

Tapparan maalia vartioi kanadalaisveskari Michael Garteig, joka oli maalilla myös eilen Ilvestä vastaan ja pelasi hyvän ottelun. Torjuntaprosentti koko kauden otannalla oli ennen iltaa 92,88%, joka teki Garteigista yhden Liigan tämän kauden paperilla parhaimmista kassareista.

Garteig joutui toden teolla tekemään töitä palkkansa eteen tänään, sillä HPK ampui erittäin aktiivisesti. Kanadalaisvahti selvisi iltapuhteestaan kelvosti ja Tappara tarvittaessa pystyi häneen nojaamaan. Torjuntoja Garteigille kertyi yhteensä 35.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustus vaikutti erittäin epävarmalta ottelun alkupuolella, kun Kerho painoi päälle herhiläisen tavoin. Pakkiparina pelanneet kokeneet ketut, Tuukka Mäntylä ja Ben Blood olivat ennen kaikkea suurissa vaikeuksissa HPK:n nopean hyökkäyspelin kanssa.

Ottelun mittaan puolustus jämäköityi, mutta siltikin maalinedustan puolustamisessa oli paljon parantamisen varaa. HPK:n nälkäinen hyökkäyskalusto pääsi useinkin aivan liian helpolla hakkaamaan kiekkoa Tappara-maalin välittömästä läheisyydestä.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara halusi panostaa pitkiin hyökkäysalueen painostuksiin, joissa pelaajat pääsivät vaihtamaan yksi kerrallaan ja samalla väsyttämään HPK:n puolustusta. Tänään tyytyminen kuitenkin oli pitkälti vastahyökkäyspelaamiseen, HPK:n painaessa kovaa päälle.

Laukaukset jäivät kuitenkin auttamatta vähiin ja HPK-puolustuskin sai useimmiten katkottua Tapparan paineen ennen kuin se kerkesi kunnolla alkaakaan.

Erikoistilanteet 

Tapparan ylivoimapeli ei ollut viime aikoina loistanut, mutta toki koko kautta katsoen se oli sarjan kolmanneksi parasta. Ylivoima ei tänäänkään tuntunut toimivan. Kristian Kuuselan tähdittämä ykkösylivoima sai kyllä pidettyä pakkopelin hyvin käynnissä, mutta maalipaikat jäivät vähiin.

Kirvesrintojen alivoima puolestaan koki eilisessä kamppailussa kaksi takaiskua, mutta koko kauden mittarilla sekin oli Liigan kolmanneksi parasta. Alivoima oli tutun valpas ja aktiivinen, mutta Kerhon pelatessa hyvää ylivoimaa, oli Tapparan erinomaisellakin alivoimasapluunalla hankaluuksia.

Erikoista 

Tappara iski ottelun avausmaalin, kun ensimmäistä erää oli kulunut vasta vajaa minuutti. Kiekko oltiin jo tiputtamassa uudelleen jäähän, kun HPK-luotsi Antti Pennanen haastoi tilanteen maalivahdin häirintänä.

Maali jäi lopulta voimaan, erittäin pitkän videotarkastelun jälkeen.

Ottelun ratkaisu 

HPK oli selvästi nälkäisempi joukkue kahdesta tänään kentällä nähdystä ja ansaitsi voittonsa. Laukaisukartta kertoi ottelusta oleellisen tänään.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo