HPK:n hurjan voittoputken katkaisemiseen vaadittiin sarjan kärkijoukkue − Ruben Rafkin ratkaisi jatkomaalillaan voiton TPS:lle

LIIGA / Raportti
Ruben Rafkin katkaisi jatkoaikamaalillaan HPK:n voittoputken.
Kuva © Jarno Hietanen
Sarjakärki-TPS pääsi katkaisemaan HPK:n kymmeneen otteluun venyneen voittoputken. Hämeenlinnalaisten edellinen tappio oli tullut juuri TPS:lle.

Hämeenlinnassa kohtasivat todella hurjaan vireeseen äitynyt HPK ja sen voittoputkea katkaisemaan tullut sarjakärki-TPS. Kotijoukkue oli peräti kymmenen ottelun mittaisessa voittoputkessa ja se oli löytänyt voitokkaan yhteisen sävelen kesken kauden päävalmentajaksi saapuneen Jarno Pikkaraisen kanssa.

Avauserä oli HPK:lta vahvaa tekemistä. Erän maaliodottama oli kotijoukkueella peräti 1,61, mutta maalit jäivät kuitenkin avauserässä tekemättä, vaikka paikkoja hämeenlinnalaisilla oli riittävästi.

HPK:n mainio alivoima järjesti yhden loistavan paikan avausmaalin iskemiselle, kun Ryan Johnston istui kahden minuutin rangaistustaan. Joel Janatuinen katkaisi puolustusalueella TPS:n poikittaissyötön, josta hyökkääjä onnistui vielä järjestämään itselleen oivallisen paikan. Andrei Karejev oli kuitenkin mies paikallaan turkulaisten maalilla.

Paras hetki hämeenlinnalaisten maalitilin avaamiseen syntyi, kun ensimmäisen erää oli pelattu reilut kahdeksan minuuttia. TPS otti nopeaan tahtiin kaksi rangaistusta. Ensiksi Jonne Tammela lähti korkeasta mailasta istunnolle ja heti perään oli Tyler Steenbergenin vuoro puolestaan istahtaa kaveriksi jäähyaitioon. Kanadalainen sai tilanteestaan peräti 2+2+10-minuutin rangaistuksen.

HPK sai reilut kolme minuuttia pyörittää ylivoimaansa, ja puolentoista minuutin ajan jopa kahden miehen ylivoimaa. Tolppaa lähemmäs sarjan heikoin ylivoimajoukkue ei kuitenkaan päässyt.

Oudoin hetki nähtiin, kun Steenbergenin rangaistusta kärsinyt ruotsalainen Filip Sandberg päästettiin jäähyaitiosta jo ensimmäisen kärsimänsä kaksiminuuttisen jälkeen. Hetken pohdintojen jälkeen hyökkääjä komennettiin takaisin jäähyaitioon kärsimään loppuun asti Steenbergin toisen kaksiminuuttisen.

Maalit ja paikat kortilla Hämeenlinnan toisessa erässä

TPS aloitti toisen erän pirteästi, kun se otti ottelun kulusta hallinnan. HPK ei tuntunut pääsevän avauserän rytmiinsä erän alkuun. Vieraiden hallinta kuitenkin päättyi kuin seinään, kun hyökkääjä Kalle Väisänen lähti jäähyaitioon istumaan kahden minuutin rangaistustaan.

Rangaistuksen jälkeen pelin hallinta tasoittui huomattavasti, mutta maalinteko ja paikoille pääseminen oli molemmille joukkueille hankalaa. HPK:n paras paikka tuli, kun Arttu Pelli järjesteli Artturi Toivolalle hyvän tilaisuuden viedä kotijoukkue johtoon. Pelicansista täksi kaudeksi takaisin HPK:hon saapunut keskushyökkääjä ei kuitenkaan onnistunut tekemään kauden neljättä maaliaan tilanteesta.

Erän lopussa TPS pääsi puolestaan kahdesti kokeilemaan ylivoimalla avausmaalin tekemistä, kun Arto Laatikainen ja Tommi Tikka ottivat rangaistukset. Ensimmäinen ylivoima ei tuottanut TPS:lle edes kunnon paikkoja, mutta toisella ylivoimalla turkulaiset pitivät pyöritystä yllä melkein koko kahden minuutin ajan kotijoukkueen päädyssä. Lähes koko jäähyn ajan jäällä ollut hämeenlinnaisnelikko kuitenkin kesti nämä vieraiden yritykset. Viimeinen terävyys TPS:n ylivoimasta jäi uupumaan, joten 0−0 numeroista lähdettiin ottelun päätöserään.

Ruben Rafkin nousi TPS:n sankariksi jatkoajalla

TPS:lle kolmannen erän alussa huonona uutisena tuli hyökkääjä Aarne Intosen loukkaantuminen. Intonen loukkasi ilmeisesti olkapäätänsä taklaustilanteessa, eikä hyökkääjää nähty enää ottelun lopussa kentällä.

Paikat ja maalit uupuivat myös kolmannesta erästä. TPS:lle parhaat paikat tulivat Eetu Liukkaalle ja Markus Nurmelle, mutta Eetu Laurikaisen ohi kiekkoa kumpikaan pelaaiista ei saanut. HPK:n maukkaimmat paikat tulivat Antti Pihlströmille ja Petteri Nurmelle. Nuorelle puolustajalle Nurmelle maali olisi ollut liigauran ensimmäinen, mutta Karejevin pomputtelusta huolimatta maalia ei syntynyt.

Viimeisellä sekunnilla Toivolalla oli vielä mahdollisuus nousta HPK:n suureksi sankariksi, mutta tänään maalinteko tuotti tuskaa molemmille joukkueille. Näin ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta.

Jatkoajalla nähtiin ottelun ainoa maali, ja maalinteossa onnistui vierasjoukkue. TPS:n sankariksi nousi puolustaja Ruben Rafkin kauden neljännellään osumallaan. Syöttöpisteen voittomaaliin itselleen merkkautti Markus Nurmi, joka oli aiemmin lähellä tehdä voitto-osuma vieraille.

TPS:n maalilla pelanneelle Karejeville napsahti tililleen kauden kolmas nollapeli ja siihen vaadittiin tänään ainoastaan 15 torjuntaa. Samalla HPK:n pitkä voittoputki napsahti poikki. Edellisen tappion HPK oli kärsinyt juuri TPS:lle, samoin numeroin 1−0.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo