Vierasjoukkue Sport kaatui valjuun ylivoimaansa − HPK maalin verran parempi Rinkelinmäen miekkailussa

LIIGA / Raportti
Tommi Tikka oli pelipäällä entistä seuraansa vastaan.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
HPK:n ja Sportin välisessä ottelussa miekkailtiin tasaisesti. Sähellyksestä voittajana selvisi kotijoukkue HPK.
Lähtökohdat 

HPK sai tuskaansa lievitettyä Turussa, kun hämeenlinnalaiset kaatoivat myös alkukaudesta tuskailleen TPS:n. HPK oli ottelussa jo kahden maalin takaa-ajoasemassa, mutta sai kirittyä rinnalle ja ohi.

Kotijoukkue sai lauantai-illan kamppailuun konkaripuolustaja Arto Laatikaisen, joka oli lusinut kuuden ottelun pelikieltonsa. Laatikainen sai pelituntumaa tiistaina CHL-ottelussa Rungstedia vastaan.

Maalivahtipelaaminen 

Joona Voutilainen pelasi erinomaisesti. Aiemmin kaudella esillä ollut pomputtelu oli vähäistä ja Voutilainen löysi irtokiekot torjuntojensa jälkeen mainiosti. 

Puolustuspelaaminen 

Kotijoukkueen puolustuspelaaminen oli viilipyttymäistä, vaikka Sport yritti rikkoa rytmiä jatkuvalla sähinällä ja hermokiekoilla. Irtokiekoissa HPK oli terävänä, eikä vastustaja päässyt laatupaikoille.

Hyökkäyspelaaminen 

HPK lähti Sportin esimerkistä kääntämään nopeasti ja pelin rytmittäminen ei ollut totutun kaltaista. Kotijoukkueen syöttelypeli oli vastustajaa huomattavasti laadukkaampaa, joten ajoittaisesta kiireessä ryntäilystä huolimatta se pääsi kontrolloidusti hyökkäysalueelle. Hyökkäysalueen hyökkäyspelissä alivoimahyökkäyksetkin saatiin tutulla laitoja pitkin kierrätyksellä tuottamaan hedelmää.

Erikoistilanteet 

HPK pääsi pelaamaan runsaasti ylivoimaa. Aluksi ylivoimalla haettiin maalipaikkoja pitkillä poikittaissyötöillä, mutta toisessa erässä kiekkoa lauottiin myös viivasta. Tuloksena oli 2−0-osuma, kun Tommi Tikka ohjasi Elmeri Erosen laukauksen Sport-maaliin.

Alivoimalla HPK pelasi tiiviisti ja kolmannessa erässä kotijoukkue selvitti täydet kaksi minuuttia kestäneen kahden pelaajan alivoiman.

Lähtökohdat 

Sportin tuore maalivahtihankinta Niko Hovinen aloitti urakkansa vaasalaisten maalilla torstaina ja tuloksena oli heti voitto. Kyseessä oli vasta Sportin kauden kolmas voitto. Hovinen aloitti myös lauantaina HPK:ta vastaan. 

Maalivahtipelaaminen 

Vaikka Valtteri Puustisen avausosuma menikin kiusallisesti jalkojen välistä, oli Hovinen Sportin ehdotonta parhaimmistoa. Mukaan mahtui niin perustorjuntoja kuin myös näyttäviä venytyksiä takatolpalle.

Puolustuspelaaminen 

Sport joutui juoksemaan perässä, eikä löytänyt lääkettä HPK:n hyökkäysalueen vyörytyksiin. Lisäksi keskialueella vastustajan käännöt muodostuivat turhan usein ylivoimahyökkäyksiksi. 

Hyökkäyspelaaminen 

Hyökkäyspelaamisessa tuntui puuttuvan maltti. Keskialueen miekkailu jatkui monasti myös hyökkäysalueella, jossa punaisena lankana tuntui olevan vimmattu huispaus irtokiekkoihin.

Erikoistilanteet 

Ylivoimalla Sport ei laukonut riittävästi. Kiekkoa siirreltiin muodon ulkopuolella, mutta HPK:n ei tarvinut murehtia laukaisu-uhasta.

Kolmannessa erässä saatiin osoitus Sportin ylivoiman heikkoudesta. Joukkue sai pelata täydet kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan. Tuloksena oli kuusi laukausta, joista vain kolme päätyi HPK-vahti Voutilaiselle asti. Sport laukoi poikittaissyötöstä ainoastaan kerran. 

Sport onnistui rikkomaan kuparisen lopulta kolmannen erän toisella ylivoimallaan. Sitä ennen joukkue oli siirrellyt kiekkoa lähes täydet kaksi minuuttia ilman ainuttakaan laukausta. Aloitusvoiton jälkeen Aleksi Ainali tälläsi ja Roope Talaja ohjasi kiekon ylänurkkaan.

Alivoimalla Sportin neliö saatiin sahattua rikki ja myöhemmin tilaa jätettiin viivaan, mistä seurasi takaisku.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo