Sport taipui HPK:lle − Hovisen loukkaantuminen pysäytti

HPK:n Valtteri Puustinen pääsi tuulettamaan ottelun voittomaalia jatkoajalla.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
HPK kellisti tiukan kamppailun jälkeen Vaasan Sportin. Ottelun eittämättä puhuttanein tilanne oli Sport-maalivahti Niko Hovisen vakava loukkaantuminen.
Lähtökohdat

HPK:n kotivire oli ollut viime aikoina vahva. Joukkue oli voittanut edellisestä viidestä kotiottelustaan neljä. Pisteitä näistä otteluista kaikkiaan 11. Koko kauden mittarilla HPK oli ennen illan ottelua Liigan seitsemänneksi paras kotijoukkue.

Edellisessä ottelussaan viime viikon keskiviikkona hämeenlinnalaiset hävisivät tiukan taistelun jälkeen Oulussa Liigan suvereenille kärkijoukkueelle, Kärpille lukemin 2-1 voittolaukauskilpailun jälkeen. Kerhon ainokaisesta viime viikon kamppailussa vastasi kokenut Janne Tavi.

Maalivahtipelaaminen

HPK-veskari Joona Voutilainen oli ottelun alkupuoliskolla tasaisen varma. Ensimmäisessä erässä Voutilainen otti yhden huippupelastuksen nollattuaan ylivoimalla pelanneen Sportin sentteri Turo Asplundin.

Kolmannessa erässä Voutilainen joutui kuitenkin taipumaan helpohkosti Santeri Haaralan rannekudin edessä. Torjuntoja Kerho-veskarille kertyi ottelussa kaikkiaan 19.

Puolustuspelaaminen

Ensimmäisessä erässä HPK oli vahva omassa päässä ja Sportin oli vaikea päästä maalintekosektoreille, varsinkaan tasakentällisin. Toisen erän aikana HPK:n myllytettyä entistä kovemmin, jäi hämeenlinnalaisjoukkueen pakistolle tehtäväksi vain käytännössä siivota turhat irtokiekot omista pois. Huomattavaa oli myös Kerhon pakkien fyysisyys.

Myöskään toisen erän puolivälin jälkeen Sportin saatua hyökkäyspeliään paremmin käyntiin, ei Kerhon puolustuksella ollut sen kummempaa hätää oman pään pelaamisessa.

Hyökkäyspelaaminen

Hämeenlinnalaisten hyökkäys oli hyvissä kantimissa koko ottelun ajan. Ennen kaikkea toisessa erässä Kerhon myllytys oli kovaa vaasalaisten päätyyn. Tasakentällisin HPK oli ehdottomasti vahvempi hyökkäyspäässä illan kilpakumppaneista. Valtteri Puustisen viimeistelemä voittomaali oli näyttävä suoritus HPK:n jatkoaikatriolta.

HPK:n ketjuista ennen kaikkea Cody Kunykin johtama ykkösvitja sai jatkuvalla syötöllä painetta vaasalaispäätyyn. Ketju vastasikin ottelun avausmaalista, Ex-Sport-hyökkääjä Markus Nenosen lauottua tarkalla kudilla kiekon häkkiin Valtteri Puustisen erinomaisesta syötöstä ajassa 5:25. Puustinen itse vastasi ottelun voittomaalista jatkoajalla.

Erikoistilanteet

HPK-ylivoima oli ensimmäisessä erässä ailahtelevaa, mutta toisessa erässä kiekko liikkui paremmin ja etenkin kakkosylivoimakentällinen sai hyvää painetta ja vielä onnistumisen maalin myötä. Maalista vastasi onnekkaalla tavalla kokenut Niclas Lucenius, jonka heitto lähes nollakulmasta maalinedustalle kimposi Sport-pakki Ari Gröndahlin luistimesta suoraan maaliin.

Alivoima on ollut HPK:lle murheenkryyni alkukaudesta sen ollessa vasta 10. parasta Liigassa. Joukkue joutui tänäänkin antautumaan alivoimalla Jesse Paukun ohjattua Valtteri Viljasen rannelaukauksen sisään toisessa erässä.

Lähtökohdat

Sport oli heikon alkukauden jälkeen saanut peliään pikkuhiljaa uomiinsa päävalmentajavaihdoksen myötä. Voittojakin sen myötä on alkanut tulemaan. Vierasvire Vaasan ylpeydellä oli kuitenkin ollut viime aikoina kadoksissa.

Vaasalaiset pääsivät juhlimaan yhtä kauden suurimmista yllätyksistä, kun joukkue kaatoi viime perjantain kierroksella Oulun Kärpät varsinaisen peliajan jälkeen numeroin 2-1. Tappio oli oululaisille vasta kauden neljäs varsinaisen peliajan tappio. Sportin maalit Vaasan perjantai-illassa iskivät Antti Erkinjuntti ja Toni Kallela.

Sportin kokoonpanosta U20 MM-leiritykseen lähtenyt lahjakas hyökkääjä Eemil Erholtz puuttui illan miehistöstä, hänen tilallaan Erkinjuntin ja Turo Asplundin vierellä kolmosketjussa pelasi Santeri Haarala.

Loistavan ottelun viime perjantaina Vaasassa pelannut Niko Hovinen sai torjuntavastuun myös Hämeenlinnan vierailulla. Hovinen saikin monia hyviä koppeja, mukana esimerkiksi Valtteri Puustisen laukoma rangaistuslaukaus ajassa 2.10. Markus Nenosen rannekudille hän joutui kuitenkin antautumaan.

Toisessa erässä Hovinen joutui antautumaan myöskin kertaalleen, Luceniuksen onnekkaan maalin myötä. Sport joutui Hovisen loukkaannuttua vaihtamaan ruotsalaisen Stefan Steenin tolppiensa väliin. Steen pelasi maalille tultuaan vahvasti, mutta Puustisen voittomaali meni kuitenkin selän taa.

Sportin puolustus oli ensimmäisessä ja toisessa erässä passiivinen ja kotijoukkue HPK sai paikkoja hyviltäkin sektoreilta. Kerhon ensimmäisessä maalissa Sportin puolustus sakkasi pahasti ja Nenonen pääsi iskemään täysin vapaasti kiekon ranteella verkkoon.

Kolmannessa erässä puolustuspeli tiivistyi ja maalipaikoille pääseminen vaasalaisalueella vaikeutui merkittävästi. Kolmas erä oli ehdottomasti parasta Sportia. Jatkoajalla vaasalaiset päästivät Kerhon turhan vapaasti omalle maalinedustalleen.

Sport painotti ottelussa selkeästi vastahyökkäyspelaamista. Vaasalaisjoukkue saikin kiekon HPK-maaliin jo ajassa 2.32 HPK:n epäonnistuttua ensin omassa rangaistuslaukauksessaan, mutta vaasalaisten avausmaali hylättiin valmentajahaaston jälkeen.

Toisessa erässä Sportin hyökkääminen oli vähäistä ja laukaukset tulivat tasakentällisin pääosin helpoista paikoista HPK:n kannalta. Kolmannessa erässä Sportin hyökkäys heräsi paremmin eloon yksilöiden kautta ja tästä hyvänä esimerkkinä Haaralan 2-2-tasoitusmaali ajassa 47.35.

Sportin ylivoima toimi ottelussa hyvin. Kiekko liikkui molemmilla ylivoimaketjuilla hyvin, kruununa Jesse Paukun ohjaama ylivoimaosuma toisessa erässä. Laukauksiakin ylivoimalla tuli tasaiseen tahtiin.

Yhtä päästettyä alivoimaosumaa runsaiden jäähyjen sävyttämässä ottelussa voidaan pitää hyvänä suorituksena vaasalaisille. Sportin alivoima toimi ennen kaikkea maalinedustalla hyvin.

Erikoista

Sportin maalivahti Niko Hovinen loukkaantui vakavasti ottelun toisessa erässä saatuaan osumaa HPK:n Tommi Tikasta maalinedustatilanteessa. Hovinen jouduttiin kuljettamaan paareilla pois kentältä Ritari-areenan pysähdyttyä samalla totaalisesti.

Ottelun ratkaisu

Ottelun ratkaisuksi muodostui HPK:n nälkäisyys jatkoajalla. Peli oli tasainen ja olisi voinut kääntyä kummalle vain, mutta Kerhon vaarallisuus ja kliinisyys oli vaasalaisille liikaa.